Автор
Пепа Попова - Пепита

Връчиха годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски”

Да помагаш е един от най-големите дарове, които едно човешко същество може да направи. Да дариш лек, да излекуваш не само тялото, но и душата на един човек е голяма сила и отговорност, които носят всички професионалисти в здравеопазването. Вчера вечерта на официална церемония в хотел „Маринела” бяха почетени за пореден път именно хората, които помагат. Годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски”, които преминаха под патронажа на г-жа Мая Манолова – омбудсман на Република България, се присъждат на хора с доказан професионализъм и високи заслуги в медицината, както и за активна обществена дейност в сферата на здравеопазването.

Жури, съставено само от лекари, между които: д-р Елиза Георгиева, проф. Георги Байчев, проф. Галина Кирова, д-р Стойчо Кацаров, д-р Евгений Миронов, д-р Неделя Щонова и Даниела Кермова, оцени постъпилите кандидатури и избра да награди най-отличените специалисти в осем категории: Онкология, Онкохирургия, Дентална Медицина, Образна диагностика, Здравна журналистика, Психология, Пациентска организация, Благотворителност в здравеопазването и Приятел на Фондацията.

Всеки награден получи пластиката “Благотворение” на скулптура и живописец Венцислав Василев.
Тя е изработена специално за годишните награди на Фондация Свети Иван Рилски и представлява фигура на жена, чиято коса прелива и стига до сърцето. Пластиката е символ на красивата женственост и силата на дамите, които се борят с рака на гърдата. Скулпторът и живописец Венцислав Василев подкрепя работата на Фондацията от самото начало.



Д-р Елиза Георгиева – управител на Фондация "Св. Иван Рилски" и домакин на церемонията приветства гостите с думите:

"Аз съм изключително щастлива, че Вие сте тук – на четвъртите годишни награди на Фондация Свети Иван Рилски. Както знаете, ние даряваме зъбни протези на социално слаби възрастни хора и силиконови импланти на жени с рак на гърдата. За 7 години работа цифрите са следните: близо 1100 дарени зъбни протези и 12 дарени силиконови импланти. Преди години на поредно благотворително събитие една млада журналистка ме попита трудно ли се организира благотворителен бал. И аз й отговорих следното: “Да, не е лесно”.
Но за мен кое е трудно? Трудно е да поставиш правилната диагноза, трудно е да съобщиш диагнозата, гледайки пациента в очите, трудно е да влезеш в операционната и да не знаеш кога ще излезеш, трудно е да определиш подходящата терапия. Ето заради това, ние учредихме тези награди, за да покажем, че доброто трябва да се показва и награждава, защото всичко това трудно е невидимо за околните. А в тази обстановка, в която ние сме вечно недоволни, вечно търсим лошото, доверяваме се повече на Google и се лекуваме сами, нека дадем заслуженото на лекарите, които ежедневно срещат трудности и се грижат за нашето здраве. А какво е здравето? Здравето според Световната Здравна Организация е благополучие – физическо, психическо и социално. Пожелавам ви здраве!”

Официалната церемония по награждаването откри г-жа Мая Манолова - омбудсман на Република България. Тя връчи статуетката в категория "Благотворителност в здравеопазването" Сдружение Клуб Съзидание 2012 и Издателска къща Жануа 98 за инициативата "Жълти стотинки".

Участници в нея са децата – те са тези, които дават и те са тези, които получават. Всяко дете събира в своя дом дребни жълти монети и с позволението на родителите си ги дарява за закупуването на играчки и обзавеждане на детски болнични стаи. Наградата, от името на Сдружението, получи Златина Тодорова, която каза, че само за последната година децата са събрали от жълти стотинки и са дарили на болница в Стара Загора сумата от 62860 лева.

В категория "Онкология" статуетката заслужено взе д-р Филип Маринов.
Проф. Байчев пък имаше честта да връчи приза в категория "Онкохирургия" на Проф. Д-р Валентин Димитров - една запазена марка в тази хирургия и дoказал се световен учен в областта на малкия таз.
Изпълнителният директор на Дженерали Застраховане АД – Жанета Джамбазка награди Мадлен Алгафари в категория "Психология".

Статуетката “Благотворение” в категория "Дентална Медицина" отиде при д-р Мария Джoрова, а в Категория “Образна диагностика“ при проф. Боян Балев.

Д-р Стойчо Кацаров връчи наградата в категория "Здравна журналистика" на Гергана Хрисчева от БНР, а "Пациентска организация" на годината стана Организацията “Заедно с теб”.

Веселин Плачков и Теди Кацарова са двамата отличени от журито артисти в категория "Приятел на Фондацията". Наградата от името на съпруга си взе очарователната Мариана Попова, която поздрави гостите с любимата нa всички българи песен на Емил Димитров “Ако си дал”.

Теди Кацарова не пропусна да засвидетелства за пореден път приятелството и уважението към организаторите, като изпълни заедно с Дичо най-новите общи дуетни песни.

Водещи на събитието бяха чаровната Гери Дончева и гласа на БГ Радио - Атанас Стоянов.
На финала на вечерта се проведе и търг, в който се разиграваха произведения на изкуството и лични вещи на големи български художници и спортисти. Сумата, която надвиши 20000 лева ще бъде ползвана отново за каузите на Фондация "Св. Иван Рилски".