Автор
Весела Георгиева

Връчват наградите "За жените в науката"

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2022 г. на официално събитие на 29 ноември.

То ще се проведе в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и на него ще присъстват редица видни гости, сред които г-жа Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Диана Ковачева, омбудсман на Република България, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, г-жа Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, и г-жа Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube.

Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат смело кариерата си в България. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Woman.bg е медиен партньор на събитието.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 33 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро.

Една от българките стипендиантки за 2022 г. по програмата ще спечели и възможността да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на световната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.