Връщат задължителните маски на закрито. Затягат мерките заради скока на заразените!

Направихме задълбочен анализ на седмична основа, който показа увеличение на новозаразените с COVID-19 и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Novini.bg.

Това ни дава основание, без да въвеждаме нови тежки мерки, да се обърнем към българските граждани и да поискаме по-стриктно спазване на действащите мерки. Договорихме се да предприемем следните мерки от утре - мероприятията на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски или други предпазни средства. Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания, заяви Ананиев.

В магазин, мол – да се спазва физическата дистанция от 1,5 метра и задължително да се носи маска. Персоналът в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки, в това число и новите, както и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките, поясни здравният министър.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%, т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани, увери министърът.

Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната, допълни още здравният министър.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща в Министерския съвет във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Четете още: Людмила Филипова каза истината за вируса: Хора, пазете се! Огнищата на заразата се увеличават!