Чашките сливова за “Добре дошли!”, момичетата, които ни посрещат с усмивка, книгите на лавиците, както и уютната обстановка на “Клуб 1” са само част от компонентите, които правят вечерта на 21. март специална. Истинската звезда е Катерина Хапсали и новата й книга “Сливовиц”.

Водещ е закачливият Драгомир Симеонов, а на най-хубавата маса седят специалните гости Койна Русева и Руси Чанев. От случайни непознати при влизането си в този нетипичен клуб, почитателите на “Сливовиц” постепенно се превръщат в една общност, избрала да прекара вечерта на първия пролетен ден, потопена в литература. Или както казва водещият това е “интимно преживяване между писателя и читателя”.

И тъй като той се самоопределя като новак, що се отнася до премиерите на книги, кани на сцената “виновницата да се съберем” - самата Катерина Хапсали. Двамата провеждат импровизирано “интервю”, в което Катерина споделя за процеса на писане, за сюжетните линии на романа, както и за уроците, които можем да получим от “Сливовиц”. “Домът не е география” казва тя. “Домът е там, където на душата ѝ е мирно...

Домът не е някакви стени, той е много повече.” В „Сливовиц“ се засягат темите за любовта и нейните „чудовища“, за насилието върху жени, за неочакваните приятелства и неочакваните ангели-спасители в живота на всеки човек.

Разбира се, не може премиерата на книгата да протече без споменаването на главната героиня. Духът на Александра се качва на сцената в облика на актрисата Койна Русева - точно както си я представя Катерина. Койна Русева и Руси Чанев споделят откъси от книгата с публиката, която вече разлиства нетърпеливо книгата.

Срещата минава неусетно, хората остават потопени в създадената атмосфера и също като главната героиня Александра избират да вървят “по светлата страна на тротоара”. И ако трябва да запомним само едно от литературната среща с Катерина Хапсали и нейния нов роман, то е “срещу всеки страх има някаква надежда”.

Иванела Щерева