Автор
Весела Георгиева

Всичко е кодирано в мозъка ни! Дори това дали сме добри хора или не

Американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис твърдят, че алтруизмът вероятно е заложен в структурата на човешкия мозък. И то много по-сериозно, отколкото сме предполагали досега, пише "Индипендънт".

Изследването насочва към потенциален метод за отключване на алтруистични характеристики у човека, заявява Марко Якобони, професор по психиатрия и един от авторите на изследването.

Научният труд се позовава на резултатите от два отделни опита.

При първия опит е изследвана мозъчната активност на 20 души, докато те наблюдават видеоклип, в който човешка ръка бива пробождана с игла. Участниците също така били помолени да имитират лицеви изражения на емоции, демонстрирани в 20 фотографии.



Учените са наблюдавали ефектите върху дялове на мозъка, които отговарят за изживяването на болка и други емоции, имитирането, а същи такива, които контролират поведението.

След това участниците били помолени да играят „диктаторската игра" - популярен метод в изследването на взимането на решение. На всеки била дадена определена сума пари на точен интервал, която или да запази, или да сподели с непознат на улицата.

След това е направено сравнение между начина, по който даденият участник харчи парите и мозъчната му активност. Хората, които са реагирали на видеото и изображенията най-вече в мозъчните дялове, отговарящи за поведението, са най-малко щедри, пише БГНЕС. Една трета от участниците, чиято мозъчна активност е най-силно изразена в дяловете, отговарящи за изживяването на болка, са най-щедрите.

Изследователите наричат тази тенденция „просоциален резонанс", който е в основата на алтруизма.

„Колкото повече можем да съпреживеем състоянието на някой друг, толкова повече сме склонни да се отнасяме към другите като към себе си”, заявява Якобони.

При втория опит екипът от учени се опитал да установи дали поведенческите дялове ограничават алтруистичните импулси. Безопасна процедура, наречена Трансчерепна магнитна стимулация, била приложена на 58 участници, в опит мозъчната активност в определени дялове да бъде подтисната.

Хората, при които са подтиснати поведенческите звена в мозъчната кора, са били 50% по-щедри от другите участници. Влиянието върху определените дялове може да отключи чувството на емпатия.
Резултатите могат да бъдат основа за разработването на методи за увеличаване на съчувствието, които могат да са от голяма помощ за хора, преживели престой в затвора или война.