Автор
Ива Петрова

Всичко поскъпва! Как да запазим парите си - проверени и работещи трикове, които всяка жена трябва да знае

Инфлацията е хищник, който безмилостно гълта не само оборотните ни пари за всекидневните ни месечни насъщни потребности, но и спестяванията ни. В малки проценти тя се отразява стимулиращо на икономическия растеж и оттам – на доходите на работещата част от хората. Но галопиращата инфлация понижава стандарта на живот, обезценява спестяванията на онези, които са заделяли редовно бели пари за черни дни.

Заради инфлацията за едни и същи пари днес можете да купите по-малко стоки отколкото допреди няколко месеца. Вече няма продукт, който да не поскъпна чувствително – олиото, хлябът, млякото и млечните продукти, месата и колбасите. Всички вече го почувствахме по джобовете си. Но рязко поскъпнаха също и облеклата, обувките, строителните материали.

Според официалните данни на Националния статистически институт цените на производител на вътрешния пазар през август 2021 г. са нараснали с 4.2% спрямо предходния месец, но с цели със 17.2% спрямо август 2020 година. За някои стоки поскъпването е още по-голямо. Още през януари 2022 г. се задава рязко поскъпване на тока и природния газ, което ще означава нов пореден удар по потребителската кошница на българските граждани.

Реално едно и също поскъпване се отразява по различен начин на различните хора. То зависи от постоянните месечни покупки и разходи за издръжка на домакинствата. Но за онези, които имат заделени настрана пари има начини да си ги защитят и те не са чак толкова сложни, коментират финансисти.

Депозитите в банките от години вече са неизгодни – таксите за обслужването им се увеличават, лихвите са символични. Само при лихви около 6-7 и повече процента може да се надявате доходът ви от депозитите да компенсират донякъде инфлацията.

Спестявайте в различни валути

Ако спестявате в няколко различни валути - евро, долари, швейцарски франкове и т.н., можете да защитите спестяванията си не само от инфлацията, но и при чувствително поскъпване на съответните валути на световните пазари при продажба на част от тях, може и да спечелите от разликата в курсовете. Това обаче изисква да следите редовно какво се случва на FOREX пазара.

Златото

Тук не става дума за бижутерия и всевъзможни други украшения от този ценен метал, а за инвестиционно злато. Това не е масово разпространено сред повечето граждани, но истината е, че златото помага да опазите парите си от обезценяване в дългосрочна перспектива – не по-малко от година време и повече то няма да ви носи допълнителен доход.
Най-големите плюсове на скъпоценните метали са стабилността и защитеността им. Не случайно по време на кризи големите играчи на капиталовите пазари купуват повече злато, отколкото акции. Това е така, защото златото запазва собствената си ценност дори, когато хартиените пари поевтиняват. Винаги съществува опасност акцията да се превърне в ненужна хартия, не и златото.

Недостатъкът на златото е ниската му ликвидност. Кюлчета и монети е малко трудно моментално да бъдат продадени по пазарни цени. Ето защо не е нужно наведнъж да вложите всичките си спестявания в злато. Но ако искате някаква сигурност в бъдеще или по-спокойни старини – инвестирайте в злато. Дори ако спестяванията ви не са големи.

Застраховка „Живот”

Това е инструмент, който позволява да обезопасите себе си и близките си от загуби, ако се случи нещо с вас, като защитава парите ви от инфлация. Би трябвало да е така, но българските граждани имат горчив опит с този инструмент. При деноминацията на лева, например, през 1999 г. хората изгубиха спестяванията си, а за застраховки с падеж през същата година застрахованите бяха изумени да получат под 10 лева. Така че – умната.

Инвестиции в надеждни книжа

И тук работата е доста тънка. Никога не бива да забравяте правилото: колкото по-висока е доходността на дадени ценни книжа, толкова по-голям е рискът вместо да спечелите, да загубите много от спестяванията си. Ако нямате опит на капиталовия пазар по-добре е да не се опитвате да определяте на око потенциалът на акциите на конкретна компания дали ще поскъпват. Този пазар е само за врели и кипели трейдъри.

Инвестиции в недвижими имоти

Покупката на земя и жилище в момент на криза като сегашната, която се очертава да стане още по-сериозна занапред, спасява спестяванията ви. Но тяхната ликвидност също е много ниска, ще мине време, докато ще можете да ги продадете и да спечелите от сделката.

В България тъжната истина е, че милиони нейни граждани нямат дори един лев заделен настрани, поради ниските доходи, поради армията на работещите бедни. Както прогнозира любимката на народа Мика Зайкова „цените ще продължат да растат, народът ще продължи да обеднява”. За бедните животът никога не е бил лесен. Лошото в България, че ножицата между бедни и богати е драстична – богатите са една шепа, бедните – милиони. Но българинът е оцелявал и в далеч по-тежки времена от сегашните. Да се надяваме, че така ще справи и с тази инфлационна буря.