Автор
Woman.bg

Всяка четвърта българка жертва на домашно насилие

Не може да има статистика за точния брой на жертвите на домашно насилие, тъй като много случаи се премълчават от жертвите на посегателство заради страх или срам. Неправителствените организации обаче разкриват, че техните данни сочат, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие.

Всяко трето умишлено убийство е на жена в дома ѝ, а всяко 5-то е извършено заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 и 2018 г., показват данни на статистиката. Всеки трети човек е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си.

"Превантивните мерки би трябвало да са повече. Преди последствията би трябвало да има възпитание у дома още за малките момичета - какво означава насилието, как изглежда то, как може да се промени човекът, който обичаш след време. А за момчетата - какво може да се случи, ако не си сдържат нервите", каза в ефира на "Събуди се" по NOVA Диана Николова, която е жертва на домашно насилие.

Необходими са редица превантивни мерки като обучения, психологическа работа с жертви на насилие, особено с децата, за да не възприемат те агресивно или пасивно поведение, сподели в сутрешния блок на NOVA Елена Кръстева, координатор на Алианса за защита от насилие основано на пола, преди това юрист в Българския хелзински комитет.

Припомняме ви, че тази седмица парламентът направи промени в закона и наказанието за убийство при домашно насилие е от 15 години затвор до доживотен такъв. Следене на интимен партньор в условията на тормоз се наказва с до 5 години лишаване от свобода, а закана за насилие - с до 6 години затвор.

Обнадеждаваща е и промяната в закона, според която не е необходимо жертвите на тормоз да подават жалба, ако прокуратурата вече установила нарушение, тъй като често пострадалите са заплашвани и малтретирани от посегателите си, след като са се оплакали. Поради това и много дами в подобно положение не смеят да потърсят помощ.