Млада вълчица умря, търсейки партньор. Животното е изминало повече от 14 000 километра за две години в търсене на любовта, съобщи в. "Гардиън".

През януари 2018 г. младата вълчица, наречена от учените ОР-54, напуска семейството си в Орегон и пресича границата с Калифорния. Тя има поставен радиопредавател на каишка. Благодарение на него учените проследяват животните от този застрашен в САЩ вид.

ОР-54 се скита из планини и пасища, убива добитък, за да се прехранва и на два пъти се връща при родителите си в Орегон. Миналата есен се отправила към Невада. Всеки ден тя изминава средно по 20 км в търсене на любовта.



"Напускането на семейството е нещо нормално за млад вълк", казва Амарок Уайз, биолог в неправителствения Център за биологично разнообразие. "Когато вълците станат на година и половина и на две години, те напускат семейството и се отправят в търсене на партньори и на собствена територия", обяснява още специалистът.

Бащата на ОР-7 години наред търсил партньорка в Калифорния, преди да се върне в Орегон и да се сдобие с потомство.

ОР-54 успяла да стигне до най-далечната южна точка на Калифорния - единствена от всички вълци от 1924 г. досега. Миналата седмица тя била открита мъртва в окръг Шаста, Калифорния.

В момента изследват причините за смъртта на животното. За съжаление ОР-54, която била на три години, така и не успяла да срещне партньор и да стане майка.

Сивите вълци са почти напълно унищожени през XIX и XX век в САЩ по програма на правителството. Защитници на природата и биолози се опитват да възстановят популацията, но тя все още е твърде малобройна. В Калифорния са регистрирани около 20 сиви вълка от 2011 г. досега.

Вълците търсят партньор, като маркират терен с урина и се връщат да го проверят след известно време. Фактът, че ОР-54 така и не си е намерила партньори показва, че в района няма много вълци.

* През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!