Във Враца: Тази майка се лишава от хляб, за да може децата ѝ да учат

Ако има деца, които не оценяват образованието и правят всичко възможно, за да пропуснат някой-друг урок, то в един от бедните райони на България има ученици, за които училището изглежда почти като мечта. Те нямат телефони, таблети, нямат достъп и до интернет дори. Но имат нещо много по-важно - желанието да бъдат грамотни и знаещи. А какво коства това на семейството им - дни, изпълнени с лишения в името на светлото бъдеще.

От телевизионния ефир научихме за мъж и жена от област Враца, които не купуват хляб от месеци, за да може две от трите им деца да получат онлайн обучение. Венцислава споделя пред камерата, че най-малкият ѝ син мечтаел тази година да тръгне на детска градина, но заради пандемията в момента това е невъзможно. Другите две деца пък са на онлайн обучение, което семейството едва успява да осигури. Ето как те успяват да се справят само с един телефон:

"И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Обаче го използваме временно, защото той не е и наш, честно казано. Той е на моя приятелка. Тя ми го е отстъпила, за да могат те двамата да учат. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона”, споделя майката на момчетата.

Оказва се, че по-големият син има повече нужда от телефона, тъй като има повече задачи, докато по-малкият е ощетен. Но въпреки всичко не пропуска нито едно домашно, като се обажда на учителката си и тя му разяснява какво трябва да изпълни за следващия ден.

Семейството полага невероятни усилия, за да може Ники и Преслав да получат образование. Те купуват ваучери за телефона, като само един е в размер на 10 лв и изтича твърде бързо.

"Много е тежко. Аз се старая те да имат облекло - най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но важното е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната”, споделя ощее Венцислава.

Самата тя е минала през жестоките изпитания на бедността като ученичка и разкрива, че е завършила 12-и клас с безброй усилия. Включително ѝ се налагало да върви по 10 км на ден, за да може да стигне до класната стая. Въпреки всичко обаче го е правела, независимо от метеорологичните условия, за да получи образование.

Бащата на трите момчета също се бори за оцеляването на семейството, но все още не е успял да си намери работа. Той има стадо от 10 овце, а също така отглежда още животни, благодарение на което осигурява прехрана. Единственият твърд доход на семейството е 440 лв, които Венцислава получава за майчинството. С тях тя покрива всички сметки, част от храната и облеклото на децата. Споделя, че за тях интернетът е разход, който не биха могли да си позволят. Не купуват хляб от магазина, благодарение на което успяват да се снабдят с ваучери за онлайн обучението на децата. И въпреки всички трудности и кризата от коронавирус, семейството не се предава!

След репортажа децата са получили два таблета, подарък от зрители на Нова телевизия.

Четете още: Мъж се разходи 400 км, след скандал с жена си

През декември раздаваме супер награди - кликни тук за да спечелиш!