Автор
Woman.bg

Ярост в Европа: Като на война е, десетки хиляди в кървави протести срещу новите мерки

Три поредни дни Европа е арена на гневни протести срещу новите ограничителни мерки заради разпространението на Ковид 19. Десетки хиляди граждани излязоха през уикенда на демонстрации срещу въвеждането на правилата и влязоха в сблъсъци с полицията. Най-ожесточени бяха протестите в Холандия и Белгия.

От петък в Нидерландия хиляди протестиращи палят огньове, опожаряват коли и хвърлят камъни по служителите на реда. Полицията използва водни оръдия и дори откри огън, за да възпре гневната тълпа. При безредиците има арестувани и ранени. Холандия е в частичен локдаун – ресторантите трябва да затварят по-рано, а спортните мероприятия се провеждат без публика. Демонстрантите там протестират и срещу плановете на правителството да въведе зелен сертификат за достъп до затворени помещения, който включва само хората, които са ваксинирани или са преболедували вируса, изключвайки тези, които имат отрицателен тест.

Реално решението да не бъде зачитан отрицателният тест за коронавирус истински разяри тълпата.

В Брюксел ситуацията е подобна – там на бунт срещу мерките, които предвиждат забрана за неваксинираните да посещават обществени места, включително ресторанти и барове, излязоха над 40 000 души. Протестите в белгийската столица започнаха мирно, но бързо прераснаха в сблъсъци с полицията.

Демонстрации срещу Kовид мерките имаше и в много градове в Италия, Австрия, Швейцария, Хърватия, Северна Ирландия. В Загреб протестираха хиляди, а в Копенхаген се разбунтуваха заради плановете на правителството всички работещи в публичния сектор да бъдат задължени да се ваксинират.

Мащабни протести имаше и в Австрия, която от днес е в пълен локдаун, въпреки че 65 % от населението е ваксинирано. Освен това там от февруари другата година ваксините ще станат задължителни. Германия също е на път да последва примера на Виена и да направи ваксините задължителни, стана ясно през уикенда.

На фона на бурните протести Световната здравна организация обяви, че са нужни спешни нови ограничителни мерки заради непрестанно покачващия се брой на новозаразените.