Ясли и детски градини без спални! Това е новата промяна, която кметът на Столична община Йорданка Фандъкова иска да внесе в наредбата на регионалното министерство за проектирането и изпълнението на детските градини и яслите.

Целта на кметицата е по този начин да отпадне абсурдното според нея задължение във въпросните детски заведения да има специални помещения за спане.

Това заяви самата тя по време на последното заседание на Столичния общински съвет. Мотивите са, че във въпросните кътове за сън малчуганите прекарват сравнително малко време, а обособяването от своя страна изисква солидна сума пари от страна на общината.

Изявлението на Фандъкова по въпроса за спалните помещения в детските заведения дойде в отговор на въпроса на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера как се спазват изискванията за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на градините и училищата.

Фандъкова заяви, че ще очаква коалиционния партньор на ГЕРБ да подкрепи евентуално предложение на управляващите за премахване на спалните в детските центрове. „Имаме най-консервативната наредба за строителството на детски градини и ясли в целия свят. Освен в някои страни от Източна Европа никъде другаде в ЕС и в САЩ няма изискване в тях да има спални стаи. Ще ви бъда благодарна, ако подкрепите едно облекчение на тези изисквания. Разбира се, при спазване на всички условия за почивка на нашите деца. В тези кътове те прекарват по час, най-много час и половина.“

За да се спести място и да се оптимизира площта в детските заведения, подвижните легла в занималнята биха свършили чудесна работа, предложи още тя.

Тя обаче не е запозната в детайли с каква точно площ за игра, почивка и хранене предлагат общинските детски заведения на децата към момента. Това става ясно от писмения отговор на кметската администрация по повод запитването.

Самата Фандъкова признава, че отговорът на този въпрос ще отнеме време и ресурс на общината. „Броят на общинските детски градини на територията на Столичната община към края на 2018 г. е 194. В 130 от тях има яслени групи. Общият брой на яслените групи в общинските детски градини е 237. Проектирането на детските градини следва функционалните и планировъчни изисквания, включително изискванията за минимални площи. Информация за конкретните площи се съдържа в строителните книжа и се съхранява в районните администрации по местонахождението на детските градини. За другите въпроси в питането е нужно допълнително време за отговор, тъй като информацията съдържа голямо количество лични данни”, съобщават от „Московска” 33.

Всъщност, като се замислим, подобен казус, ако се реализира, би дал възможност за оптимизиране на пространството в яслите и детските градини, а оттам – и до шанса за увеличаване броя на децата за прием в детските заведения. Всички знаем, че да запишеш детето си на детска градина днес е истинско предизвикателство за много родители в София и в други големи градове в страната.

Eдва ли има някой, който да не си е задавал риторичния въпрос защо, след като последните десетилетия се раждат по-малко деца годишно, а обществото става все "по-богато", всяка година на есен има криза за постъпване на децата в детската градина. И съм сигурна, че 99,99 на 100 от задаващите си този въпрос знаят и отговора. Да, има все повече и повече средства, заделяни и от националния бюджет и идващи от европейските фондове, но те не се влагат по предназначение. Много от нас знаят какво означава това – а именно, че част от тези средства отиват за други „проекти“ – предимно свързани с пътища, а друга – вероятно не малка, потъва към дъното на нечии джобове. Чии са тези джобове е въпрос на друга тема.

Четете още: 6000 недоносени бебета се раждат в България всяка година