Z-ът на Путин - зловеща ера, знак за солидарност или просто начин да обозначим войната?

08 март 2022 | 17:08
3247
11
Снимка: Getty Images
11

Поддръжниците на войната на президента Владимир Путин в Украйна имат свой символ - буквата Z.  Тя вече се забелязва по сгради, коли и билборди в цяла Русия. Преди дни руският гимнастик Иван Куляк предизвика вълна от критики и сега го очаква дисциплинарно наказание за това, че постави знака на спортния си екип по време на състезание в Катар. Сърбите също показаха символа на проруски демонстрации в столицата Белград. Вчера пък агенциите разпространиха снимка на неизлечимо болни деца от болница в град Казан, които са се подредили във формата на буквата Z, за да покажат подкрепата си за войната. Символът се забелязва и на много от руските танкове.

За момента няма  обяснение защо точно тази латинска буква се използва за израз на подкрепа към случващото се в Украйна. Агенциите отбелязват, че звукът “З” се пише различно в руската азбука, но пък руснаците разпознават латинските букви.

Има няколко теории за произхода на този знак. Според първата от тях буквата всъщност обозначава числото “2” или датата 22 февруари (22.02.2022) - деня, в който Русия ратифицира споразумението за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с двете сепаратистки републики - Донецка и Луганска.

Според друга теория Z е просто военен символ, с който се обозначава военната техника на Русия, за да се избегне приятелски огън.

След дни на спекулации най-накрая руското министерство на отбраната обяви, че символът идва от предлога “За”, във фразата “Za pobedu” (За победа).
 

Още по темата

Коментари

11 Kattie
  09 март 2022 | 14:46 отговор
 

avax yorum paribu holo Avalanche, değişik alanlardan kullanıcıların gerçekleştirmek isteyeceği çeşitli finansal işlemlere olanak sunmayı amaçlıyor. Kripto nakit borsasının en ekonomik faktörlerinden biri olan AVAX ise, avax yorum yapan analistlere bakılırsa piyasada yaşadığı dalgalanmalar nedeniyle geleceğine yönelik belirsizliğini sürdürüyor. avax yorum avax yorum Aptallar için

 
10
  09 март 2022 | 09:48 отговор
 

Слагат Z защото се срамуват от своите символи на държава. Така се обозначават военни формирования без идентичност.Те са хора без идентичност, както и показаха на свта със своите действия. Но да си живеят в мизерната държава и да си мислят, че са велики. Жалко за обикновенитехора в Русия, които никога няма да бъдат свободни, а вечно ще са роби н КГБ.

 
9
  09 март 2022 | 09:46 отговор
 

САЩ-СЪЗДАТЕЛ И СПОНСОР НА ТЕРОРИЗМА И ФАШИЗМА!

 
8
  09 март 2022 | 09:09 отговор
 

Смърт на всички руснаци.

 
7 Бивш от МВР
  09 март 2022 | 06:07 отговор
 

17.05.1976г.

 
6 Бивш от МВР
  09 март 2022 | 06:06 отговор
 

Мария Здравкова, че понякога грим калугин прави чудеса, но само понякога!!!

 
5 Бивш от МВР
  09 март 2022 | 05:32 отговор
 

!!! ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От Admin На 17.10.2021 Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева 0 Споделете InPost1 За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!!

 
 
Бивш от МВР
09 март 2022 | 05:34

!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка. Че наша надка е брутално грозна мангалка със гаден и зъл сурат бе ама нещо на моменти много прекалява с избелващия грим калугин бе.

4 Бивш от МВР
  09 март 2022 | 05:13 отговор
 

!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка. Че наша надка е брутално грозна мангалка със гаден и зъл сурат бе.

 
 
Бивш от МВР
09 март 2022 | 05:18

Че наша надка е многооо известна персона, че първо по нова ти ви я дават , а след това по бТВ.

 
Бивш от МВР
09 март 2022 | 05:20

Че там у люлинско гето у най големо село софия неква кола нашарена с нецензурни думи, счупени стъкла и тъй нататък ама да не е неееква долна инсценировка. Раторичен въпрос.

 
Бивш от МВР
09 март 2022 | 05:23

!!! ЗЛОУПОТРЕБИ И КОРУПЦИЯ В OLX. АДМИНИТЕ ВИОЛЕТА И ИРИНА ИЗНУДВАТ ХОРАТА ЗА ПАРИ.!!! !!! burzako – бързака или Александър Витанов е осъден за корупция и уволнен от гранична полиция. !!!

3 Путин спасителя
  09 март 2022 | 04:47 отговор
 

Искаме и тук да дойдат руските танкове ! Да ни освободят от американско робство !

 
2 Справедливия
  09 март 2022 | 00:09 отговор
 

Да! Не е много по-различно от свастиката на Хитлер! Те и по ръст и по акъл явно са на едно... Ай със здраве за нормалните!

 

Добави Коментар

Най-четени