Автор
Мария Николова

За Джокович много неща вече са на карта, но той се оказа истински смелчага

Какъв е за вас Новак Джокович? Самозван нахалник, който се опитва да заобиколи правилата, за да играе в Австралия, символ на борбата с новата объркана реалност, в която без тест, ваксина или зелен сертификат си заникъде, или жертва на все по-ожесточаващия се сблъсък между ваксинирани и неваксинирани?

Какъвто и да е за вас в момента тенисист номер едно на планетата, за него доста е заложено на карта. Особено от днес, след като австралийските власти за втори път отмениха визата му, което значи, че той може да бъде депортиран дни преди започването на турнира и дори да получи забрана за влизане в страната за цели три години.

Решението е на имиграционния министър Алекс Хоук, а като аргумент за него той посочва здравни основания. „Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и те основателно очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен“, изтъква от своя страна премиерът на страната Скот Морисън.

И да, ние разбираме, че на властта в Австралия, една от държавите с най-драконовските мерки срещу разпространението на коварния вирус, ѝ е трудно да допусне неваксиниран играч на територията си. Разбираме, че сигурно това ще представлява прецедент, от който по-нататък ще могат да се възползват и други хора. Разбираме, че вероятно правителството ще бъде изправено пред невъобразима гражданска вълна от гняв и недоволство. Но. Има едно голямо "но". Правилото винаги има изключения. И тук не става въпрос за изключение за някого, просто защото той е велик спортист или пък се мисли за по-специален от останалите, както напоследък твърдят ваксинираните негови противници, които на всяка цена искат той да си се прибира в балканската страна и да не припарва до Australian Open.

Тук не става дума за изключение без правно основание. И съдът в Австралия вече веднъж го потвърди, давайки му право да влезе в страната и да се състезава. Той получи това право, защото имаше всички необходими документи и правно основание за изключение - бе представил положителен тест за Ковид от 16 декември, което автоматично го освободи от задължението да бъде ваксиниран.

Е тогава защо сега отново старата песен на нов глас? Ами явно залогът е много голям, при това за всички страни в драмата.

Но като че ли най-голям е за Джокович. Не си мислете, че той няма да изгуби много от цирка, в който е участник.

Освен всички договори на стойност милиони долари, с които може да се раздели, деветкратният шампион на Australian Open може да се лиши и от нещо много по-голямо. Ако има възможността да играе и да спечели трофея, той ще постави рекорд с 21 титли от Големия шлем и ще се окичи със славата на най-добрия тенисист, раждал се някога на планетата.

Така че ето защо той води тази борба и е решен да я продължи - вече стана ясно, че ще оспорва и второто анулиране на визата си.

Защото е смел и решителен и това бе потвърдено и от най-големите му противници на корта с няколко ваксини. А ако Джокович има други причини, нека си ги има, негови са си. Тук няма да бъркаме в раните на ваксинираните или неваксинираните, защото темата е достатъчно щекотлива. Пък и не това е целта ни днес.

Просто се надяваме да видим Ноле на корта и да гледаме велик тенис. А за другото само времето ще покаже.