Автор
Веселина Петрова

За ваксините - или добро, или нищо. Но когато стане въпрос за детето ми, не съм склонна да мълча

Ваксините срещу ковид се превърнаха в една от водещите теми през последните месеци. Разделиха ни, настроиха ни едни срещу други, така, както и депутатите не са го правили. А не трябва да е така. Все пак всички искаме да бъдем здрави. И да получим най-доброто. За нас, близките ни, въобще - за света.

Обаче... Винаги има едно обаче. И това обаче е свързано с правото ни на избор. Нали сме правово общество. Правова държава. И в правов свят живеем. Или поне ни се иска. Обаче правото напоследък отстъпва на нещо, което се опитва да ни накара да се откажем от свободата на избора си. Нямате ли такова усещане?

Много е важно всичко да бъде законово определено и добре подплатено - с аргументи и факти. Защото, както казах, всички искаме най-доброто. И в този ред на мисли, винаги съм смятала, че ваксините трябва да бъдат въпрос на избор. Първо, защото това са препарати, които не са минали достатъчно клинични изпитания - казват го много специалисти, не аз. И второ, защото самият факт, че се подписва информирано съгласие, вече ни кара да се чувстваме несигурни. дали трябва или не е друг въпрос. Особено трудна става темата, когато се заговори за децата. няма родител, който да не иска детето му да е защитено, здраво и щастливо. Но именно родителят е този, който решава какво да се случи с детето му, когато става въпрос за здравеопазване и бъдеще, нали?

Тези дни социалните мрежи бяха буквално подпалени от един случай в частно детско заведение. Става въпрос за директорка на частна детска градина, която е поискала от родителите на едно от децата сертификат за ваксинация. А когато родителите са съобщили за това в Нова тв, директорката е заявила, че става въпрос за „информативна и статистическа цел”.

„Уважаеми родители, във връзка с това, че в медиите се говори за бъдещ локдаун и ако той стане факт, то детските градини ще работят, но ще могат да приемат деца само на ваксинирани двама родители, които могат да представят сертификати. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост”, гласи публикацията във Facebook.

Постът е публикуван в началото на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се иска родителите да заявят, че са ваксинирани срещу коронавирус и че могат да представят сертификат. Написаното предизвиква недоволството на част от майките и бащите.

„Бях много изумена. Ако аз и съпругът ми не сме ваксинирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах”, казва майката, подала сигнала до телевизията. Детето на жената посещава детската градина от една година. А тя крие лицето си в ефир, защото все още не го е отписала.

„Аз лично съм ваксиниран родител. Но има доста хора, които не могат да си позволят да се ваксинират, дори и здравословно. Това означава ли, че децата им няма да ходят там. Моето дете ще го гледат, другото - не. Другият родител няма ли да отиде на работа. Кой ще му гледа детето?”, попита още жената.

Исканата декларация предизвиква гнева и на други родители.

„Що за глупост. Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво основание искате тази декларация”, пише родител.

„Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права”, казва друг.

24 часа по-късно ръководството на детската градина редактира текста. В новия вариант се казва, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със задължителен характер.

Принципно всяка здравна информация е поверителна и лична. Тя може да бъде изискана само по съответния законов ред. Силно се надявам, че този случай е напълно изолиран и няма да се повтори. Защото аз като родител уча детето си да спазва правилата и законите. Но също така го уча, че то има права. И че трябва да ги защитава. Нещо, което напоследък всички ние сякаш забравяме. А не трябва.

А те, децата, са най-невинните жертви в цялата тази лудост, наречена локдаун и пандемия.