Автор
Антония Михайлова

Заразен си с Ковид-19? Получаваш 500 паунда. Това у нас ще го видим, ама през крив макарон!

Ей на това му се казва новина! Ама не за нас, българите, а за британците. И ако в момента правителството на Острова умува сериозно над идеята как да спаси повече хора от новата мутация на Ковид-19 въпреки известното негодувание на Министерството на финансите, то... идеята е... факт. За какво иде реч?

Великобритания обсъжда едно интересно предложение – всеки, който се окаже с положителен резултат за Ковид-19, да получи 500 паунда. Според източници на „Дейли мейл“ примамливата оферта е на здравното министерство, оглавявано от Мат Ханкок.



Тревогата, която новата и, както се твърди, по-заразна мутация на коронавируса тресе британците от декември месец насам, уплаши много държави, принуждавайки ги да затегнат още по-силно мерките за борба срещу Ковид-19 през последните дни. Аргумент, който на фона на добрите новини у нас за намаляване на разпространението на коронавируса и броя на хоспитализираните, бе използван и от нашите служители, за да се отложи отпадането на някои ограничения, както се предвиждаше до този момент. Но уви, май и ние ще почакаме още малко...

Но докато тук се задоволяваме с познатите ни до болка мерки от типа на „Сезам, отвори се, Сезам, затвори се“, на ротативния принцип: офис – хоумофис - офис - хоумофис, или на още по-лошия вариант: „тука има – тука нема“ (разбирай работа), то във Великобритания вече обмислят възможността да дават 500 паунда на всеки, чийто тест е показал положителен за коронавирус резултат! Ясни са и основанията – стимулиране на колкото се може повече служители да се подлагат на тест и да се самоизолират, за да се постигне оптимално ограничаване на риска от ходещи бацили в офиса и навън.



Помощта ще се дава независимо от възрастта, статута на заетост или възможността да работят от вкъщи. Все такива неща, които и у нас можем да ги видим, ама... през крив макарон!

Няма какво да се залъгваме, колко от нас ще изберат да си останат вкъщи, ако са с хрема, кихат или дори покашлят, но все пак имат силата да се замъкнат до работа. Едва ли ще са много. Повечето категорично ще предпочетат, колкото и да не им се иска, офиса пред поорязаната работна заплата в края на месеца заради ползвания отпуск по болест.

Точно това е и идеята на здравния министър на Острова. Да насърчи хората, които не се чувстват добре, да си направят смело тест и да си останат вкъщи, без да се превръщат в потенциални разпространители на коварната зараза.

Пък ние тук ще си духаме витаминозната супа в обедната почивка и с тиха въздишка, скрити в тоалетната на офиса, ще си бършем под сурдинка течащите си и подпухнали като камби носове. Вкопчени в мисълта да не останем без заплати, ще се лекуваме на крак, ще си сърбаме топлото чайче, а здравната ни система ще цъфти ли цъфти в радост и просперитет!



Четете още: Внимание: Жените с филъри и надути устни не бива да слагат ваксината на Moderna