Автор
Woman.bg

Защо една жена на 29 мина процедура по стерилизация?

Анджали Сарийн е адвокат, пътешественик и блогър на 32-годишна възраст. След като преди три години взема твърдото решение да няма деца, преминава през сериозна операция за стерилизация, пише The Huffington Post.

В статия, публикувана в същата медия, тя подробно описва и защитава правото на избор на всяка жена да се лиши от ролята на майка. Гледната ѝ точка е доста интересна, а ние, без да вземаме страна, оставаме на вас да прецените дали решението ѝ заслужава уважение. Нека да видим какво точно споделя Анджали по повод избора си:

„Аз съм необвързана жена, нямам деца и не искам да имам. На 29-годишна възраст преминах операция по „връзване“ на фалопиевите тръби. Това, безспорно, беше най-доброто решение, което някога съм правила в живота си“, разказва тя пред сайта.

„Процесът изискваше не толкова физическа нагласа покрай предстоящата ми операция, колкото психическа, касаеща не толкова мен, а близките ми. Бях длъжна да ги подготвя с решението си така че да го приемат по възможно най-безболезнения начин.“

„Първоначално, останах приятно изненадана от реакциите на приятелите и семейството ми", продължава разказа си Анджали.

„Явно доста добре ме познаваха, за да проявят разбиране и уважение към моя избор. Новината обаче, че имам намерение да се подложа на операция за стерилизация, определено внесе смут и безпокойство у повечето от тях. От една страна всички те проявиха уважение към избора ми, но от друга – реагираха негативно на решението ми да го направя по медицински път“, споделя младата дама.

Всъщност защо Анджали решава да нямам деца, ще попитате вие.

По думите ѝ мисълта да се отдаде на друго човешко същество, на абсолютната отговорност за неговия бъдещ живот, изискваща себеотрицание, финансови разходи, физическо и емоционално изтощение, лишаване от удоволствия, постоянна тревога и липса на лично време, винаги я е отблъсквала.

„Опитах се да мина процедура по стерилизация, веднага след като завърших колеж на 21, и още веднъж, точно преди да се омъжа, когато бях на 25“, разкрива Сарийн.

И двамата доктори в двата случая обаче категорично отказали да извършат процедурата, като се опитали да я убедят, че все още е твърде млада и че след време може много да съжалява.
„Тези двама доктори повтаряха думите на всички онези, които постоянно се опитваха да ме разубедят в намерението ми и да ме убедят, че да родиш дете е най-хубавото нещо в живота на една жена. Повярвайте ми, колкото по-често ми натякваха това си убеждение, толкова по-непоколебима ставах в своето“, казва младата жена.

Някои обвинения направо я изкарвали извън кожата ѝ. Като например: „Щом не искаш деца, значи си егоист!“;„Какво ще стане, ако срещнеш мъж, който иска деца?“; „Не знаеш какво искаш“; Една жена трябва да бъде един ден и майка“; „Животът ти ще бъде непълноценен без деца.“

С времето обаче тя толкова свикнала с подобна „словесна диария“, че тя не само спряла да ѝ прави впечатление, но дори я и развеселявала, тъй като такива изказвания според нея нямали нищо общо с нея, а с хората, които ги изричали.

„Ответните реакции не се категоризират по възраст, пол или сексуална ориентация. По-възрастни жени, по-млади мъже, хетеросексуални момичета, момчета гейове: всеки има мнение (или по-скоро укор) за нещо, което, хайде да сме честни, никак не им влиза в работата“, смята Сарийн.

Според адвокатката концепцията, че на всяка жена ѝ е предопределено да бъде майка или иска да бъде майка отдавна е погрешна и изтъркана.

„Писателката Меган Фойе наскоро беше въртяна на шиш от медиите по повод нейно интервю, в което най-общо сравнява отпуска по майчинство с „почивка тип творчески отпуск“, който позволява на мъжете и жените „да променят житейския си фокус и да го насочат в сфера, различна от професионалната.“ Бъркотията от статии по темата, които излязоха след интервюто, наругаха Фойе за сравняването на отпуска по майчинство с „почивка“ и изразиха мнението на майки и току-що родили жени, бесни на авторката, задето е „омаловажила огромния труд, който се изисква при отглеждането на новородено. Дори статии, които защитаваха идеята за почивка за всякакви видове работещи хора, сега за да угодят на родителската публика, се концентрират върху ползите от отпуска по бащинство.

Наистина ли сме толкова ядосани на Фойе, че прокарва идеята, че всеки трябва да си вземе малко почивка, за да си фокусира над нещо различно от работата? Или сме гневни на идеята за самоуверената жена с кариера, но без деца, която обръща внимание на несправедливите културни порядки, свързани с ползването на отпуск?”, категорична е младата блогърка.

Не е ли решението да имаш бебе контролирано и взето от самите потенциални родители? В по-голямата част от случаите бебето не се появява просто така. Обикновено това е обмислено решение, взето от отделен човек или двойка. Разбира се, че е трудно, но изборът да имаш дете е точно това – избор. Всеки нормален човек на тази планета има право на избор и право сам да решава как да живее живота си и никой няма право да прави опити да променя решението му. Все пак животът си е твой, а не нечий друг!“

„Затова, мили хора, ако срещнете жена, която не иска да има деца, не се опитвайте да я разубеждавате. Това си е нейният живот, не вашият! Наистина ли все още живеем в толкова дълбоко патриархален свят, в който си мислим, че най-великото постижение на жената може да е единствено това да бъде майка? Или даже, че най-голямото желание на жената трябва да е да бъде майка и нищо друго?“

Анджалин Сарийн завършва посланието си с призива повече хора да проявяват търпимост и разбиране към онези, които са в противовес с традиционните разбирания. „Би трябвало всеки един от нас да знае, че на първо място в отношенията ни един към друг трябва да стои уважението. Уважението към свободната воля на всяка отделна личност, към нейния мироглед за начин на живот, колкото и да е различен той от нашия!”

Четете още: Баба роди собственото си внуче!