Автор
Веселина Петрова

Защо "най-прозрачната платформа за събиране на средства" се подигра с дарителите?

Винаги съм се възхищавала на хората, които стават доброволци. И на хората, които помагат. Безвъзмездно. Както и на хората, които вършат добри дела, без да ги афишират. Защото това показва, че го правят наистина от добро сърце, с желание.

И когато прочетох за заплатите, които са вземали служителите в една от най-големите платформи за добри каузи - HelpKarma, ми стана някак тъжно и празно.

Мислите ли, че е нормално директорът на подобна платформа да взема заплата средно между 22 000 лв. и 49 000 лв.? Това показа разследване на Би Ти Ви. Срамна работа. Наистина. Помните ли Дядо Добри? Умря с едните дрехи на гърба си. А помогна на толкова много хора... Това е добро дело. Другото е търговия. Търговия с добротата на обикновените хора, които отделят от залъка си, за да помогнат на болно дете или на човек, нуждаещ се от животоспасяваща операция.

А въпросната платформа се рекламира като "Най-прозрачната платформа за събиране на средства". Може би затова социалните мрежи буквално завряха от възмущение.



За времето на активната си работа от 2018 г. платформата е събрала 21 млн.лв. от дарения на граждани, които подпомагат болни деца и други каузи. Над 13 млн. лв. са сумите, които са изплатени за каузи. А 5 млн. лв. са в банкова сметка на фондацията. Така на практика остават над 2 млн.лв. за които не се знае как се изхарчени, като се изключи, че процент от парите (5%-6,5%), отиват за разходите на фондацията за издръжка и развитие на дейността.

Най-голяма част от средствата обаче отиват за... възнаграждения на служителите. През 2018 г. разходите за заплати са 214 000 лв., миналата година - разходите нарастват до 713 000 лева.


Дали след подобни разкрития добрите хора, отделящи от залъка си, ще дарят отново за добри дела? Вие бихте ли го направили? На фона на цялата мизерия, в която живее голям процент от населението, на фона на постоянните съобщения за деца и млади хора, нуждаещи се от средства за лечение... Аз не бих. Честно. И е тъпо, и е гадно. Че някой си позволява по един толкова неприятен начин да се подиграе с добрата воля на дарителите.