Автор
Woman.bg

Защо трябва да подкрепим протеста срещу Валери Симеонов?

От месеци слушаме за майките на децата с увреждания. Темата бе горещ картоф, след това заглъхна в небитието, след това пак се разпали с нов огън, след това отново бе изместена от нещо друго, злободневно. Тя бе безсърдечно и безкомпромисно експлоатирана, сякаш е долнопробна стока. И така докато не се стигна до момента, в който вицепремиерът Валери Симеонов си позволи да нарече майките на децата с увреждания кресливи. Такава наглост, и то идваща от политик на най-високо държавно ниво, те оставя стъписан и обиден, но и те задължава да недоволстваш, да критикуваш, да действаш. Заради обидата към всички майки ето защо ние ще ги подкрепим в техния протест:

Защото сме жени, майки, граждани, хора.

Защото за една държава се съди, освен по спорта ѝ, и по отношението към най-беззащитните, онеправданите и бедните. Както и по поведението на обществото, неговия праг на търпимост и способността му да се опълчи, когато интересите му са накърнени.

Защото ако останем безразлични към държавници, които наричат майките на деца с увреждания кресливи, и след това дори не съжаляват за думите си, ние сме или като тях, или ще станем като тях.

Защото имаме дълг към себе си и към тези, които идват след нас. Дълг да се борим, да отстояваме правата и достойнството си, да даваме пример.

Защото не трябва да позволяваме думата патриотизъм да се превръща в едно мръсно, политическо понятие, което вече се употребява в смисъл на обида. Защото уважаваме паметта на истинските патриоти в българската история.

Защото не сме застраховани срещу нещастие като това на майките на децата с увреждания. Никой не е.

Защото ако толерираме подобно отношение, то ще се превърне в норма.

Защото само когато сме заедно, сме силни. Когато нещастието на другия не ни интересува, ние ще бъдем сами и в нашето нещастие.

Защото тези, които ни управляват, трябва да се боят от гнева на хората.

Защото ако допуснем наглостта и безочието да победят и да останат безнаказани, ще бъдем не само жертви, но и съучастници в престъпление.

Защото в една нормална и цивилизована държава, член на Европейския съюз, политик като Валери Симеонов трябваше сам да е хвърлил оставката си, да си е заминал с наведена глава и повече никога да не припарва до политическата сцена. Но той не го направи.

Затова.

Майките на децата с увреждания вече огласиха намерението си да протестират срещу вицепремиера до неговото сваляне от власт. Започна и подписка срещу него в социалните мрежи, която набира скорост лавинообразно . „Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България! Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение! Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата! Заради това, че превърна думата "патриот" в обида! Недопустимо е този човек да продължава да представлява българския народ!“, се казва във Фейсбук.

Нека ги подкрепим!

22 октомври, 12.30 ч, Министерски съвет