Защо жените са потенциални алкохолици и как да разбереш имаш ли проблеми с пиенето

Алкохолът опеделено е напитка, която влияе по различен начин на всеки отделен човек. Докато при някои консуматори са достатъчни само няколко глътки, за да "оплетат езиците си", при други е нужен солиден брой чашки, за да загубят представа за време и пространство.

Освен от индивидуалността на човека, въздействието на алкохола зависи и от някои други фактори като килограми, физическо състояние, хранене, стрес и др. Има обаче една основна разлика в ефекта му върху двата пола. И тя се крие в хормоните.

До този извод достига Ейми Ласек - психиатър от Университета в Илинойс, след експеримент с лабораторни мишки. Благодарение на него тя установява по какъв начин хормоните влияят на възприемането на алкохола от мъжкия и съответно от женския организъм.


Какво е учудването на Ласек, когато открива, че главният виновник при жените за пристрастяване към алкохола, е хормонът естроген! Колкото по-високи са неговите нива, толкова по-големи нива в женския организъм се отделят и на един друг хормон - допамин, по време на консумация на алкохолни напитки. Именно на допамина се дължи усещането за еуфория и удовлетвореност. Това чувство прави жените по-склонни да посягат често към чашката, което от своя страна крие риск от пристрастяване, а оттам и до развитие на редица заболявания, предизвикани от редовната консумация, пише "Дейли мейл".

Обратно, когато рецепторите на естрогена са изкуствено потиснати, удоволствието от алкохола значително спада, респективно с това - и желанието за алкохол е по-малко.

Кога една жена може да се определи като алкохолик?

Базирайки се на своя опит, Ласек твърди, че една жена може да бъде наречена алкохолик, ако редовно посяга към четири питиета твърд алкохол, от най-малко по 100 г, в рамките на два часа. При мъжа, според нея, броят става пет.

Изводът: Жените с повишени нива на естроген са склонни към по-честа консумация на алкохол. Т.нар. естрогенно доминиране може да бъде вследствие както на генетична предразположеност, така и на фактори от външната среда като висока консумация на вредни и мазни храни, стрес и др.

Да не забравяме, че нивата на естрогена се повишават и в някои фази на месечния цикъл, достигайки до своя пок във втория или третия ден от менструацията.

Четете още: Каква жена си според любимото ти питие