Автор
Woman.bg

Жена ослепя след инжектиране на дермален филър

До какво ли не води жаждата за перфектен външен вид... Последната история трябва да служи като сигнална лампа за всички онези момичета, които прибягват до корекциите, без изобщо да имат нужда от тях. А освен това е повод за всички да се замислят, че при естетичните процедури на първо място трябва да стои безопасността.

През последните дни медиите съобщиха за първия случай в Австралия на пациент, ослепял след инжектиране на дермален филър в лицето. През април жена е била закарана в офталмологичния отдел в болницата "Принцът на Уелс" в Сидни, където въпреки големите усилия на лекарите, зрението на едното ѝ око не е могло да бъде възстановено. Офталмологът от болница "Принц на Уелс" д-р Джон Дауни, който е провел лечението казва, че пациентът е ослепял от услуга, която се предлага като обикновена козметична процедура.

"Проблемът е, че хората възприемат инжектирането на дермален филър като козметичната процедура, при която няма риск, но това не е така", каза д-р Дауни.

Инжектирането на дермални филъри и ботокс често се извършва от козметици, които се обучават понякога само с кратка Скайп консултация с лекар. Те включват инжектиране в лицето на лекарство от Schedule 4, класифицирано по стандарта Poisons. Според д-р Дауни слепотата може да възникне, когато артерията се блокира от дермалния пълнител.

В международен план има 98 документирани случаи на слепота, причинена от неправилно инжектирани дермални филъри.


В България дерматолозите от АЕДБ - Асоциация на естетичните дерматолози в България, също са притеснени от факта, че у нас тези процедури се извършват от козметици, медицински сестри и лекари с други специалности.

Ето и коментарите по случая на някои от членовете на АЕДБ:

Д-р Снежана Атанасова - "За съжаление повечето от пациентите не се интересуват от специалността и компетентността на лекар, който инжектира филър. Не коментирам въобще козметици и медицински сестри, те въобще нямат право да инжектират филърите. В България напоследък се срещат много усложнения след филър. Често моментът да се помогне се изпуска, просто защото некомпетентен лекар, инжектирал филър, не разпознава навреме и не знае как да се справи с усложнението! Смелостта и безотговорността от страна на такива лекари и от страна на пациентите повишава риска от усложнения и последствия след тях! Инжектирането на филър трябва да се извършва от дерматолог или пластичен хирург!"

Д-р Катя Паскова - "В България нямаме случай на слепота и дано да няма. В практиката си обаче съм попадала на доста обезобразени пациенти. За света статистиката е притеснителна и изводът от това, е че лекари без специалност и квалификация крият огромен риск за пациента."

Доц. Д-р Даниела Грозева - "Ослепяването се дефинира като нарушение или загуба на зрението, което може да бъде временно или трайно и се дължи на оклузия(запушване на ретиналната артерия или нейни клонове) след инжектиране на хиалуронови пълнители (филъри) във връзка с естетични корекции. Този тип ослепяване е рядко и за първи път е описано от Бар преди повече от 50 години, след инжектиране на кортикостероид в областта на скалпа по повод на алопеция. Първите описани случаи на такъв тип усложнения след филър са от 1980 г. (4 случая) и съответно бройката се увеличава на 16 до 2000 г. в световен мащаб. В България няма описани случаи все още. За съжаление зачестяват страничните ефекти след поставяне на филър, особено в околоочната зона от неквалифицирани лекари. Затова пациентите трябва да се грижат за здравето си като го поверят в ръцете на дерматолози и естетични хирурзи по повод на тези процедури!"

Д-р Камелия Кирчева - "При естетични процедури пациентите трябва да се интересуват повече от квалификацията на лекаря и вида на продукта, който им се инжектира, а не водещо да е цената на процедурата. Ниската цена винаги крие риск от усложнения."

Д-р Светлана Гоцева – "Загубата на зрение след поставяне на филър е възможно най-тежкото усложнение, което може да се получи при естетична корекция. В България, за щастие, няма докладван такъв случай. Дано и да няма. Разликата при естетична манипулация, извършена от лекар специалист и лице, което не е сертфицирано да извършва такива манипулации, е че лекарите са обучени как да действат при евентуално възникнало усложнение. Много е важно пациентите да знаят на кого поверяват здравето си."

Д-р Ирина Шаркова - "Бъдете взискателни, когато става въпрос за вашето здраве - то е най-важно! Професионализмът на лекаря трябва да бъде водещ, когато избираме на кого да доверим здравето и външния си вид. Поставянето на дермални филъри е инжекционна процедура и опитът и образованието на дерматолога не могат да бъдат заменяни за по-ниски цени и неквалифицирани инжектори."

Д-р Нели Апостолова - "Пациентите трябва да знаят, че освен най-тежкото усложнение - слепота, могат да настъпят още редица усложнения, за предотвратяването на които може да реагира наистина само лекар специалист."


Д-р Виолета Янева - "Тревожно е, че пациентите се отнасят към инжекционните процедури като към обикновена козметична манипулация, която може да им направи всеки лекар, мед.сестра или даже козметик! Всеки, който реши да си направи такава процедура, трябва да се отнесе сериозно и да си потърси квалифициран, обучен, сертифициран, добре запознат с анатомията на всяка част от лицето лекар-дерматолог или естетичен хирург, който е запознат и с потенциалните усложнения, и как да реагира своевременно, да владее техниките за избягване на такива усложнения. Пациентите трябва да пристъпват към всяка козметична манипулация по същия начин, както биха направили, ако им предстои инвазивна хирургична процедура, защото и неинвазивните процедури не са без рискове.(Отделен въпрос е фактът, че фирмите вносители продават продуктите си на всеки, дори и на козметици и ги "обучават" и им внушават, че това са лесни и елементарни манипулации)."

Д-р Антоанета Йорданова - "Изключително тревожен е фактът, че и у нас през последните години нараства броят на естетични процедури, извършвани от необучени и несертифицирани за това лица. Много истина има в максимата, че колкото по-малко знания има човек, толкова е по-смел. За съжаление тази “смелост” е за сметка на здравето на пациента и понякога последствията са тежки и необратими. Непознаването на анатомията, невъзможността да се разпознаят веднага симптомите на тежките странични ефекти и липсата на готовност за бърза реакция са трите най-чести причини за тези последствия. Всеки сам носи отговорност за собственото си здраве, но пациентите трябва да са наясно, че цената не бива да е водеща при избора на специалист, защото здравето няма цена!"