В близкото минало у нас имаше една сладка песен, дело на триото НЛО - „Петък, петък 13 - празник на лошия, ах лош късмет. Петък , петък 13- ден, в който нищо не ни е наред”. На 13 ноември е вторият за тази година черен ден за всички суеверни. Предишният такъв беше през март.

Какво му е толкова лошо, ако календарът ти показва петък - 13? И защо доста от гадните неща в личен и професионален план се случват при това съчетание? А дали цялата работа не е просто внушение и денят, числото, че и черните котки са просто без вина виновни? Векове наред и суеверията, и науката се опитват от своята камбанария да обяснят особеността на този ден. И все остават неизяснения факти, недоизказани теории. А броят на тези, които смятат деня за прокълнат става все по-голям

Според науката за числата- нумерологията, числото 13 не случайно е избрано за фатално. То е орисано да се намира след смятаното за най-хармонично число 12 – толкова са месеците в годината, зодиакалните знаци, боговете на Олимп. 12 са дори и апостолите на Исус. Всичко случващо се след 12-часа или 12 дата, или всеки появил се след 12-я присъстващ на трапезата, носи лош знак. На това нещо са вярвали дори и магьосниците през вековете.

В древен Рим те се събирали по 12 и се считало, че ако се появи 13-и, той е самият дявол. В митологията на викингите намираме притча за бога на злото Локи, който бил неканеният 13-и гост на празненство във Валхала- домът на върховния бог Один. Локи се появил и решил да отмъсти, че не е почетен. Убил бога на радостта Балдер и земята потънала в мрак.

Друго от древните вярвания, свързани с магическото 13, идва от индусите. Те смятат, че ако на вечеря се съберат 13 човека, това носи нещастие. На Тайната вечеря в Библията пак са били 13 души – 12-те апостоли и Исус Христос. По-рано от трапезата става 13-я – Юда.

Според друга теория числото 13 е свързано с най-древните времена на матриархата и женското начало, защото отговаря на броя на лунните цикли в годината – 13 умножено по 28 дава 364 – една година. Числото 13 символизира смъртта в много древни цивилизации. В Картите Таро Карта 13 е на Смъртта.

В християнството лошата слава на петъка идва от това ,че в този ден Исус извървява пътя до Голгота. Комбинацията „Петък, 13” присъства категорично в едно историческо събитие, оставило следа в западната цивилизация. На 13 октомври, 1307 г. започват гоненията срещу ордена на тамплиерите с тяхното избиване по заповед на френския крал Филип IV Хубави. Монасите войни имали едно прегрешение- станали толкова силни, че заплашвали властта на монарха. Арестувани били стотици. Подложени на изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви престъпления. Едни били изгорени на клада, други екзекутирани по-късно.