Автор
Роси Кацарова

Барселона - градът, който ще ви спаси от зимната депресия

Навярно сте чували, че Телците обичат монотонния начин на живот. Е, като горд представител на тази зодия мога да заявя, че в това няма нищо вярно.

Ние с нетърпение очакваме промяната и може би затова, вече така наситила се на зимния сезон и забавленията, които той предлага, съм готова с ентусиазъм да приветствам пролетта.

Признавам, че до официалното ѝ посрещане по нашите ширини остава повече от месец, но надеждата за затопляне на времето все още не ме напуска.

И тъй като градусите отказват да се покачат, не ми остана друг вариант, освен да си купя самолетни билети за любимата Барселона – дестинация, сякаш измислена, за да ви спаси от капана на зимната депресия.

Няма да е пресилено да се каже, че градът се отличава с изящно съчетание на история, изкуство, архитектура и нощен живот. И сега сигурно си казвате: „Звучи добре, но не е толкова лесно да си събера багажа и просто да замина на почивка.”

Напротив. Бързам да ви докажа, че пред екскурзията ви до Барселона няма никакви пречки. Първо, защото Wizz Air имат полети към Барселона в петък след работа и такива, които се връщат към София в неделя вечер.

Това означава, че няма да ви се налага дори да си вземате отпуск. И второ – ако и вие като мен притежавате кредитна карта DSK-Wizz Air, билетите и хотелското настаняване ще ви излязат наистина изгодно. Защо? Защото всеки път, когато плащате с картата, вие получавате точки, които може да използвате за отстъпки както от цената на самолетните билети, така и от услугите, предлагани на сайта на авиокомпанията.

А какво не трябва да пропускате от уикенда си в Барселона – градът на непрестанната сиеста? Отговор на този въпрос може да намерите в следващите редове:

Катедралата „Саграда Фамилия“

Започвам със символа на Барселона – величественото творение на Антони Гауди.

Храмът изобразява раждането, живота и смъртта на Христос и Богородица. Строежът започва през 1882 г., а през 1883 г. Гауди е назначен за главен архитект. Изграждането на храма спира след смъртта му през 1926 г.

Редица други архитекти допринасят за сегашното състояние на катедралата. Сградата все още не е завършена и е в процес на строителство, като се очаква да бъде реновирана и завършена окончателно през 2026 г., когато ще е и 100-годишнината от смъртта на каталунския архитект.

Опашките пред „Саграда Фамилия“ са огромни, а влизането се осъществява с билети, при това само в определени часове. Едва ли ще успеете да си намерите билети в същия ден, затова е препоръчително да си ги закупите предварително онлайн. Базовият билет струва 17 евро. Ако искате да се включите в аудиотур или да посетите кулите или къщата-музей на Гауди, билетът може да достигне и до 32 евро.

View post on Instagram
 

Дворецът „Гюел“

Дворецът се намира в пряка на улица „Ла Рамбла“ и представлява изящна сграда в стил „ар нуво“. Той се откроява с характерния почерк на Гауди, превърнал се в красива емблема на града. Дворецът е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Понастоящем той работи като музей с интересен екстериор и уникален по рода си интериор.

„Ла Рамбла“

Това е една от централните улици в града, която тръгва от площад „Каталуния“, минава през центъра и стига до статуята на Христофор Колумб. Тя пленява с множество заведения и неподражаем артистичен дух, който се дължи както на детайли като красивата мозайка на Хуан Миро, така и на уличните творци, заели голяма част от тротоарите.

Паркът „Гюел“

Паркът „Гюел“ е разположен на хълм Ел Кармел и представлява красива градина с интригуващи архитектурни елементи. Той също е сред творенията на великия испански архитект Гауди и е включен в списъка на ЮНЕСКО.

„Бари Готик“

Това е сърцето на старата част на града, която се откроява с тесни улички, виещи се покрай впечатляващи старинни сгради. Този район несъмнено ще допадне на всеки турист, просто защото предлага за всеки по нещо – история, изкуство, шопинг, както и множество приятни заведения за заслужена почивка в края на деня.

View post on Instagram
 

Крайбрежната зона

Тук се намира и така наречената „Барселонета“ – някогашен рибарски квартал, който сега пленява с множество заведения, ресторанти и барове. Тук е пристанището, открояващо се с изумителната гледка към стотиците акостирали яхти и лодки, а също и Аквариумът – вълнуваща атракция, особено за пътуващите с деца.

Стадион „Камп Ноу“

Домът на футболен клуб Барселона е място, което трябва да се посети не само от запалянковците, но и от всеки турист. Той носи дух, пред който няма как да останеш равнодушен.

Площад „Каталуния“

Когато се разхождате из града, не пропускайте да видите площад „Каталуния“. Това е сърцето на Барселона, а огромна изрисувана звезда обозначава географския център на града. До началото на XIX век на това място е имало само конюшни, но с промяната на архитектурния план на града, мястото се превръща в площад. Днес той се краси от изящни статуи и фонтан, заобиколен от множество гълъби и неповторима атмосфера.

За да опознаете и почувствате града, обаче, не е достатъчно само да посетите най-известните му забележителности. Разходете се из малките улички, порадвайте се на изкуството и на нощния живот. И не на последно място, просто се наслаждавайте на духа на Барселона, защото този град е магия, свобода на духа и отказ от предразсъдъците, който трябва да преживеете поне веднъж в живота си.

(в материала има продуктово позициониране)