Автор
Роси Кацарова

Будапеща - унгарската перла е по-красива от всякога по Коледа

Коледа се задава на хоризонта, но все още не можете да усетите духа на празника?

Има решение – пътувайте. Това несъмнено е най-бързият и най-ефикасният начин да се заредите с празнично настроение. Казвам го от личен опит, защото само след един дълъг уикенд във великолепната и изящно украсена Будапеща у мен се събуди ентусиазъм и трепетно очакване на Коледа, каквито не съм изпитвала от малко дете, когато с нетърпение отброявах дните до появата на белобрадия старец.

А и истината е, че нищо не отива на седмиците преди Коледа така, както разходка из изпъстрените с коледна украса улици на Будапеща, чаша греяно вино от коледните базари в града и козуначено коминче, известно в Унгария като Kürtskalács. Защото все пак декември е именно това, нали? Мигове, сгряващи сърцето, в компанията на любим човек, а ако са и на изумително красиво място като Будапеща, то идилията е пълна.

А как да стигнете до перлата в унгарската корона – този изумителен град, съчетаващ в едно история, забавления, гастрономически удоволствия и възможност за коледен шопинг? Най-лесният и бърз начин е с директен полет на Wizz Air, който е с продължителност само час.



Полетите до Будапеща са два пъти в седмицата – в сряда и неделя, във вечерно време. Това несъмнено е бонус, защото ако изберете да пътувате в сряда, както направих аз, няма нужда да си взимате отпуск и за този ден. В неделя пък ще имате възможност да доразгледате красотите на унгарската перла.

Съветвам ви веднага, след като пристигнете в Будапеща, да последвате моя пример и да се отдадете на тур из града, защото разходката през нощта е преживяване, което ще помните дълго време.



Полюбувайте се на красиво светещата коледна украса из дунавския град, заредете се с настроение с чаша палинка – характерен унгарски ликьор, на коледния базар пред базиликата Свети Стефан, а после се отправете на разходка по красиво осветения верижен мост "Сечени".



Първата ми сутрин в Будапеща започва с вкусно капучино и омлет в малко ресторантче, сгушено в пряка на емблематичната улица "Ваци". След като Телецът в мен засища необходимостта си от гастрономически удоволствия, се отдавам на по-задълбочено опознаване на града.



Сигурно сте запознати с факта, че Будапеща е разположена от двете страни на река Дунав. От едната част на реката е районът Пеща, а от другата – Буда.

Моят апартамент се намира в Пеща, затова и потапянето ми в магията на Будапеща започва именно от тази част на града.

Първото място, което посещавам, е парламентът, който е един от символите на града. Величествената постройка е една от най-големите сгради в Унгария, една от най-старите законодателни сгради в Европа, както и вторият по големина парламент на Стария континент.

Фасадата на зданието е издържана в неоготически стил, изобилства от пищни орнаменти и вградени статуи на унгарски управници и военни и признавам е спираща дъха гледка .

Не пропускайте да направите и обиколка из самата сграда. За граждани на Европейския съюз цената на билета е около 12 лева, но трябва да го купите предварително онлайн. Направете го, защото на място се продават само за самия ден, а свършват светкавично бързо и когато и да отидете, едва ли ще намерите останали.



След продължилата около 30 минути обиколка из парламента се отдавам на разходка по крайбрежната алея, минаваща и пред самото здание. От нея имам възможността да се полюбувам както на красотите, които е приютила намиращата се отсреща местност Буда, така и на река Дунав, във водите на която ефектно се отразяват лъчите на декемврийското слънце.

На няколкостотин метра по-надолу по алеята се намира и скулптурата "Обувките по брега на Дунава", която със сигурност ще предизвика у вас вихър от емоции. Творбата увековечава паметта на евреите, които са разстреляни край брега в годините на Втората световна война, след като са били помолени да се събуят, тъй като в онези времена обувките са били ценно притежание.



За да повдигнете духа си след видяното, ви съветвам да се отправите към някои от коледните базари, сгушени в сърцето на града.
Един от най-големите е този пред площада на базиликата "Свети Стефан". Църквата е кръстена на името на първия владетел на Унгария – Стефан I и в нея се съхранява една от най-почитаните от унгарците реликви - ръката на краля.

Постройката впечатлява с пищна фасада и красив интериор, което я превръща в забележителност, която не трябва да пропускате. Но преди да влезете в нея, задължително хапнете от така характерното за Унгария и споменато по-нагоре в текста козуначено коминче. То се предлага в разнообразни вариации и е вкусно изкушение, а колко е калорично, няма значение, защото както пише на един от павилионите на коледния базар – бройте моментите, не калориите.

Съветвам ви, когато се изморите от разглеждане на забележителности, да се разходите по легендарната улица "Ваци" - дълга и пешеходна, тя е приютила множество магазини и кокетни кафенца. Именно в едно от тях посядам, за да изпия вкусно капучино и да се насладя на прелестна сурова веган торта. Признавам си, с риск да изглеждам като голям чревоугодник, споменът за нея ме кара да се усмихвам дълго време.

За да опознаете и обикнете Будапеща, трябва да се разходите из нея. Ей, така безцелно. Просто да вървите, да се потапяте в магията на града и да се радвате на коледната украса, в чийто плен е той.

Друга забележителност, която задължително трябва да видите, е Рибарският бастион. Това е внушителна тераса със седем кули, разположена на известния Дворцов хълм в местността Буда. Бастионът е решен в неоготически и неоромански стил, а седемте кули символизират седемте маджарски племена, заселили се през 896 година на Карпатския басейн. В бастиона се намира и статуята на първия унгарски крал Стефан I, възседнал кон.

Има различни хипотези откъде идва името на зданието. Според мнозина то е в чест на група рибари, защитили и опазили сградата. Други смятат, че името идва от факта, че на това място в древността е имало рибарско селище.

Гледката от върха е наистина изумителна. Може да се види Дунав, източната част на града – Пеща, и хълма Гелерт, а в периода от октомври до средата на март посещението на Рибарския бастион не се заплаща.

На Дворцовия хълм до Рибарския бастион се намира и църквата "Св. Богородица", известна сред унгарците като църквата "Матияш". Името е в чест на крал Матияш, финансирал изграждането ѝ.

Църквата пленява не само с красиви стенописи, стъклописи и изящна фасада, но и с добра акустика и великолепен орган. Затова и в нея често се провеждат концерти.

Не пропускайте и двореца "Буда", който впечатлява с пищна фасада. Ако се разходите до него денем, задължително трябва да го посетите и нощем, защото тогава е наистина ефектно осветен. А комбинацията от светещия в жълти нюанси замък и наситено сините облаци е естетическа наслада за очите, която няма да ви остави безразлични.

От втората половина на XIV век, когато крал Над Лайош се премества в двореца Буда, той се превръща в постоянна резиденция на унгарски крале. Претърпява сериозни разрушения по време на османските нашествия, но след това е възстановен по заповед на Мария Тереза. Сериозни щети са му нанесени по време на Втората световна, но след това е реновиран и днес в него се помещават няколко музея.

Хареса ви прочетеното и искате и вие да посетите унгарската перла? Бързам да ви зарадвам с пояснението, че това лесно може да се уреди, особено ако сте горд притежател на кредитна карта DSK-Wizz Air като мен.

Защото благодарение на нея билетите ми излязоха много евтини. Причината е, че всяко плащане с картата носи точки, които след това се трансформират в отстъпки както от цената на самолетните билети, така и от услугите, предлагани на сайта на авиокомпанията.

Аз изпълних декември с усмивки и щастие, дори преди Коледа да е дошла. Пожелавам същото и на вас! Весели и топли празници от мен!

(в материала има продуктово позициониране)