Автор
Цвета Герчева

Едно момиче от София, което избра да учи в Кьолн

Да следваш мечтите си е урок, който Антонина Донкова е научила отдавна. Тя е прекрасно младо момиче от София, израснала е в Германия и понастоящем учи в Кьолн. Само на 20 тя вече знае, че за да постигнеш нещо в живота си, първо трябва да се потрудиш. Как се случва животът в Германия, често ли се прибира до България и как успява да пътува изгодно, защото истината е, че мнозина студените не успяват да се прибират у дома толкова често, колкото им се иска, именно заради цените на самолетните билети.

Срещаме се с Антонина в Кьолн, за да ни разкаже от първо лице що е то образование в чужбина. Сядаме да изпием чаша дъхаво капучино и я разпитваме за живота между София и Кьолн.

- Здравей, Антонина, ще ни споделиш ли какво те накара да започнеш да учиш в Германия?

- Здравейте! От една година живея и следвам в Кьолн.

Изборът дали да остана да следвам в България, или да отида в Германия не беше труден за мен. Родена съм в Германия и до 10-ата ми годишнина съм израснала тук. Немската жилка в мен винаги я е имало, макар и втората половина от живота ми да съм прекарала в София и да съм имала най-хубавите емоции и преживявания там.

Желанието ми да следвам в Германия се засилваше с всяка изминала година, докато бях ученичка. Разбира се, и влиянието на родителите ми изигра важна роля да постигна тази мечта.



- Каква е разликата между българите и германците?

- Между българи и германци има голяма разлика, но това е разбираемо.

Всяка една нация си има свой собствен мaнталитет, култура и възпитание.

За мен лично ние българите (и аз се причислявам в тази група) сме по-добронамерени, услужливи и сърдечни.

Германците са по-праволинейни и живеят, спазвайки стриктно законите и нормите в държавата.

Но...има едно голямо НО - за тази една година научих, че не трябва да слагаме етикети на всички хора и да ги приобщавам под един общ знаменател. Всяко нещо си има своите изключения!

- Какво точно учиш и в кой университет следваш?

- Следвам в Техническия университет в Кьолн и уча социални науки. В момента съм 3-ти семестър и ми предстои след няколко месеца практика.



- Как виждаш себе си след 10 години?

- Бих искала след 10 години да съм здраво стъпила на краката си жена, която е изградила своя професионален път, последвала и сбъднала мечтите си с щастливо и здраво семейство до себе си.



- Често се прибираш до България? Как летиш?

- Не мога да отрека, че при всяка възможност, която ми се отдаде, си пътувам до България, за да бъда при семейството ми. Летя главно с Wizz Аir, тъй като цената за студент, като мен, е много приемлива и връзката между Кьолн – София ме устройва напълно. А и откакто имам кредитна карта DSK-Wizz Air и не плащам за годишно членство, да си летя често до София е възможност, която никога не пропускам. Излиза наистина много изгодно. Освен това всяко плащане с картата носи точки, които могат да се използват по всяко време за отстъпки - както от цената на самолетните билети, така и от услугите, предлагани на сайта на авиокомпанията.



- Ще ни разкажеш ли нещо интересно за Кьолн?

- Разбира се! Макар да твърдят, че Кьолн е маскараден град и известен само с Карнавала, който всяка година започва да се празнува на 11.11. в 11:11 ч. с грандиозно шествие по всички улици, той е наистина величествен град, изпълнен с много традиционни стари къщи, паркове, замъци, фонтани, барове, ресторанти (в стар и нов стил), културни събития и много шум!

Също така не са за пропускане малките занаятчийски работилници и дюкянчета, както и фигурите на Тюнес и Шел - легендарни образи от кукления театър в Кьолн - прототипи на нашенския хитър Петър.

Всички са чували за Кьолнската катедрала – огромна, величествена и много красива готическа сграда, която е най-посещаваната забележителност в цялата страна. Реката Рейн също допринася за романтичния дух, който витае из Кьолн.

Силно препоръчвам да посетите този град - не е за изпускане. Тук има от всичко за всеки - динамичен, нощен студентски живот, исторически забележителности, както и много фабрики и събития!

Когато се разделяме с красивата Антонина, тя споделя, че ни чака отново в Кьолн и обещава да ни разведе из още повече забележителности.

Ако искате и вие да пътувате и да пазарувате наистина изгодно и да спестите таксата за членство в Wizz Discount клуба, просто заявете своята кредитна карта DSK Wizz Air от тук.

(в материала има продуктово позициониране)