Автор
Роси Кацарова

Флоренция: Раят на Земята, в който се влюбваш за цял живот

Студеното време от годината, което предоставя възможността да изживееш най-топлите моменти с любимите хора, е отново тук.

Нека си го кажем – нищо не подхожда на настоящия, а и на идния месец така, както вечерите, прекарани у дома в компанията на любимия мъж и любимото червено вино. Лошото време идва и с топли, неделни следобеди с приятелки на по чаша чай, посветени на спа глезотии, както и със ски забавления и... разбира се, с пътувания.

Не само, защото "човекът е човек тогава, когато е на път", но и защото сега е идеалното време да посетите онези дестинации в Европа, които мечтаете да видите, откакто се помните. А защо точно сега? Защото те ще ви посрещнат с широко усмихнати хора, завладени от коледния дух, и красиво украсени улици и булеварди.

Затова реших, че е време най-накрая да направя така бленуваната екскурзия до Флоренция, а неделните палачинки, за които ви разказах наскоро, ми помогнаха да стигна до града на Данте. Как ли? Ами от няколко месеца насам плащам продуктите за неделните палачинки, покупките, необходими за дома, и онези подаръци от мен за мен (разбирайте чифт есенни обувки, божествени боти и някои козметични глезотии) с кредитна карта DSK-Wizz Air. А всяко плащане с картата ви носи точки, които може да използвате по всяко време за отстъпки както от цената на самолетните билети, така и от услугите, предлагани на сайта на авиокомпанията.

В моя случай натрупаните точки отидоха за билети до Болоня и наемането на кола под наем, с която с приятеля ми да стигнем до Флоренция.
Разстоянието между двата града е около 100 километра, а пътят е добър, така че пътуването не отнема дълго време.



Съветвам ви веднага щом стъпите на флорентинска почва да се насочите към най-близкото ресторантче и да се насладите на вкусни талиатели със сос Болонезе, известен в този район от Италия като сос рагу. Поне аз направих така, защото повярвайте, това е изживяване, което ще помните дълго време, независимо дали обичате да си похапвате, или не.

Интересна подробност е, че на Ботуша този сос никога не се сервира със спагети. Причината е, че италианците смятат, че консистенцията му не е подходяща за този вид паста, тъй като тя е прекалено тънка и сосът ще се стече и ще остане в чинията.

Комбинирайте пастата с характерното за Флоренция сухо червено вино Кианти – повярвайте ми, добър избор, след като допадна дори и на не особено голям ценител на алкохола като мен.

За да бъде идилията пълна, ви съветвам да завършите гощавката с едно капучино, приготвено от местен бариста.



И след като сте хапнали и пийнали, е време да се потопите в неповторимата атмосфера на Флоренция.

В следващите редове може да видите моята селекция от забележителности, които не трябва да пропускате:

Катедралата "Санта Мария дел Фиоре"

Това е четвъртата най-голяма катедрала в света. Фасадата ѝ е истинско произведение на изкуството, решено в мрамор в три различни цвята.

Построена е по проект на великия Джото, а куполът е дело на самия Брунелески и е истинска революция за времето си. Катедралата впечатлява не само с интериор с удивителни фрески и екстериор с красиви стенописи, но и с възможността да се полюбувате на градската действителност отвисоко.

Разбира се, ако сте готови да изкачите близо петстотинте стъпала, които водят до върха на храма.

Срещу църквата се намират и "Вратите на Рая". Това е източната врата на баптистерия "Сан Джовани Батиста". Портата се характеризира с пищен дизайн, включващ релефи от позлатен бронз, представящи различни библейски сюжети.

Площад "Синьория"

Това е един от главните площади в града. Той има L-образна форма и е мястото, на което аристокрацията си е уреждала срещи в миналото. Затова и не е учудващо, че тук са съсредоточени едни от най-големите забележителности в града.

На площада се намира и "Старият дворец", известен още като "Палацо Векио". Той е построен в готически стил и в миналото е служел като седалище на Съвета, управлявал града, а по-късно и като резиденция на знаменитата фамилия Медичи.

До масивното здание се намира и фонтанът на Нептун, чиито бронзови фигури на морски нимфи оживяват според легендата.

На площада са разположени и множество скулптури на знаменити творци, включително и копие на "Давид” на Микеланджело.

Църквата "Светият кръст" е мястото, на което са погребани едни от най-знаменитите флорентинци. Сред тях са Микеланджело, Макиавели и Галилей. Това в комбинация с пищната фасада в готически стил и спиращите дъха витражи я превръщат в едно от местата, които задължително трябва да посетите.



Галерия "Уфици" е съкровищницата на Флоренция, събрала най-ценните произведения на изкуството, сред които творби на Микеланджело, Рафаело, Рубенс и Леонардо да Винчи.

Желаещите да посетят галерията съвсем естествено са стотици, а опашките са колосално дълги, затова ви съветвам да си купите билети предварително онлайн.

Дворецът "Пити" също впечатлява с богата колекция от произведения на ренесансовите гении Микеланджело, Рафаело, Рубенс и Тициан, а също и с интересни експозиции в различните музеи на сградата.

Задължително си вземете билет, включващ и разходка из разкошните градини "Боболи".

"Понте Векио" е впечатляващ покрит мост, който също не трябва да пропускате. Ако ще се разхождате по него заедно с половинката си, вземете със себе си катинарче, за да заключите любовта си, закачайки го на моста. Изхвърлете ключето в реката, за да трае любовта ви вечно.

Е, след като прочетохте какво да посетите в божествената Флоренция, сега вижте как да си изкарате кредитна карта DSK-Wizz Air, за да бъде пътуването ви до там наистина изгодно.

(в материала има продуктово позициониране)