Краят на януари е и почти всеки влюбен в адреналина на ските и сноуборда вече е направил няколко спускания по белите писти у нас. Ако обаче сте истински фенове на спускането по безкрайни писти, на красивите планински гледки и на доброто обслужване - имам една идея, която сигурно ще ви хареса - Ливиньо. Ако още не сте организирали ски ваканция там, тази година можете да поправите тази грешка.

Обожавам Ливиньо, не само защото се стига много бързо и удобно от България до там, а и защото е наистина всичко, което един фен на зимните спортове може да иска. Има и някои тънкости, които само запален по Ливиньо фен като мен може да ви издаде... Затова хич не се чудете - съберете тайфата скиори или организирайте сами зимната си ваканция - изобщо не е сложно, а Алпите ще ви дарят с красота, километри снежни писти и възможността да отседнете за една вечеря във Венеция например. И така:

Представям ви Ливиньо и моя скромен наръчник как по-икономично да караме ски в Алпите:


Защо Ливиньо? Ами защото е много красиво. Ама много. Плюс това е висок курорт и е на такъв алпийски склон, че почти целогодишно има сняг. В Бормио например, който е малко по-близо от Ливиньо, през април вече снегът не е съвсем добър.

На второ място - Ливиньо има специална програма за безплатни ски карти. Знам, че ви звучи много странно, но е факт. Италианците подкрепят програма за насърчаване на местния хотелски бизнес и ако отседнете за минимум 4 нощи в местен хотел или поне 6 нощи в апартамент под наем, можете да получите напълно безплатно ски карта през април. Тази година офертата важи за дните от 6 април до края на сезона, който обикновено приключва или в края на месеца, или през първата седмица на май. Добрата новина е, че там почти винаги има сняг. А тази година снегът натрупа още през септември, така че, хич не се чудете, ами си резервирайте едни пролетни ски. (Проверете кои са хотелите, от които можете да получите безплатни ски карти в официалния сайт на Ливиньо)

На трето място, Ливиньо може да ви изненада с гурме кухня и понеже е безмитна зона, цените са наистина по-ниски в сравнение с други места в Италия. Не пропускайте телешкото във всичките му форми и разбира се, пастата и сирената. Ливиньо е само на 20 минути с кола от Швейцария и там наистина можете да опитате истински екзотични сиренца.

Безмитната зона на Ливиньо също е доста изкушаваща, така че не пропускайте възможността за шопинг.

И номер четири в моята класация - близостта на Ливиньо до Швейцария и до приказните термални извори на Бормио. За мен тази част на Италия е много привлекателна, защото дава възможност да се видят много места. Ако ви се разхожда до Сейнт Мориц - просто минете тунела край Ливиньо и сте там. Ако пък искате да се накиснете в приказна минерална вода - в Бормио има уникален спа център, който е предпочитан от не една или две кралски особи. Можете да си платите вход за няколкочасов достъп, а удоволствието е гарантирано.

На пето място - в Ливиньо е най-високата пивоварна в Европа. Тя е малка, истински бутикова, но пък бирата е ужасно вкусна. За нищо на света не я пропускайте, а ако сте фенове на мътното пиво - във всеки магазин ще намерите Францисканер. Изпийте една халба с гледка към някой алпийски връх и ще разберете, че хубавите изживявания нямат цена.

Номер шест в моя Ливиньо гид е основната причина да го харесвам толкова - лесният достъп. В момента от София до Бергамо има редовен полет на Wizz Air, цената на билета е повече от добра, а откакто си извадих и кредитна карта на DSK - Wizz Air, имам напълно безплатно Wizz Discount Club членство, което означава, че получавам допълнителна отстъпка за всеки билет.

Добрата новина е, че с кредитната карта си резервирам предварително и бюджета за кола, плащам я и мога наистина да се чувствам като у дома си из криволичещите пътчета и снежни преспи в Алпите. Пътуването със самолет и кола под наем се оказа супер изгоден начин за пътуване, а хубавото на кредитната карта е, че е създадена за хора, които обожават да пазаруват и пътешестват като мен. Всеки похарчен лев от картата ми носи точки, а когато натрупам достатъчно, мога да ги разменя за билети от Wizz Air. След като мога да пътувам за наистина малко пари и да си намеря хотел, в който да ми дадат безплатна ски карта за Ливиньо къде предполагате, че ще можете да ме видите тази пролет? Ще намина през Италия поне за седмица.

Ако още не сте си купили билети за самолета - сега е времето да си вземете на добри цени. А ако нямате Wizz Discount Club - няма смисъл да го подновявате и да плащате допълнително - извадете си DSK-Wizz Air кредитна карта (подайте своето заявление онлайн от тук - става само за няколко минути) и ще получите автоматично безплатно членство, което важи за вас и още 5 души.

Има начин да живеем хубаво, просто трябва да знаем някои малки трикове, които правят пътешествията ни по-изгодни. И да мечтаем. Вие за какво мечтаете в края на януари? Аз за ски. То май целогодишно за това мечтая!

(в материала има продуктово позициониране)