Автор
Роси Кацарова

Когато неделните палачинки се окажат билет за Париж!

Всеки, който е горд представител на Телец или има в живота си поне един близък човек от тази зодия, знае, че родените под този знак се открояват с няколко основни черти на характера. Слабостта към гастрономическите изкушения, любовта към традициите и семейния уют несъмнено са сред тях, затова в моя дом от години насам през уикенда стриктно се следва следният ритуал – събота вечер е време за пица с "тесто" от тиквички, а неделя сутрин – за кокосови палачинки с лешников тахан.

Да, знам, че с тези разкрития безвъзвратно спечелих адмирациите на тази част от аудиторията, която е запалена по здравословното хранене. Знам и че същата тя вече е в трепетно очакване на рецептите за гореспоменатите кулинарни изкушения.

Но преди да стигнем до там, няма как да не ви споделя друга подробност, която, вярвам, ще сгрее сърцето на всеки милениал, защото, нека не се лъжем – родените между 80-те и началото на 90-те са пътешественици по душа, принудени от обстоятелствата да седят зад бюра в офиси. Е, точно затова знам, че всички, спадащи към това поколение, ще преживеят радостта и вълнението, които изпитах аз, когато научих за съществуването на кредитната карта DSK-Wizz Air.

Защо ли? Защото, когато ползвате кредитна карта DSK-Wizz Air, трупате точки, които може да използвате по всяко време за отстъпки както от цената на самолетните билети, така и от услугите, предлагани на сайта на авиокомпанията.

Тоест, когато пазарувате продукти, за да сготвите вечеря на любимия или закуска за неделния брънч с приятелки, вие всъщност инвестирате в следващото пътуване по женски в Барселона, в коледен шопинг в Милано, в романтична почивка в Париж или в посещение на така мечтана дестинация (в моя случай Флоренция, но за тази екскурзия ще ви разкажа следващия път).

След това уточнение не само похапването на пицата и палачинките ще е по-вкусно... и размечтано, но и самото пазаруване на необходимите за тях продукти с картата DSK-Wizz Air ще е истинско удоволствие, защото ще бъде стъпка към създаването на поредните красиви и стоплящи душата спомени.

И след като вече запалих у вас копнежа за покоряването на нови, непознати територии с любимия или с вярна дружка под ръка, нека ви представя и двете лесни рецепти за пица и палачинки, които да похапвате, докато чертаете план за следващата почивка. Защото пътуването е инвестиция в щастието, която трябва да си подарите.

***

Рецепта за пица от тиквички

Необходими продукти:

4 средно големи тиквички

2 яйца

1/2 ч.ч. овесено брашно

1/2 ч.ч. настърган пармезан

черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Обелете тиквичките и ги настържете. Оставете ги в цедка да се изцедят за около 20 минути. Посолете ги, защото солта извлича водата от тях.

След това ги притиснете хубаво с кухненска хартия, за да отцедите напълно водата.

Смесете тиквичките с брашното, яйцата и пармезана. Разбъркайте добре съставките и прибавете към тях сол и пипер на вкус. Изсипете сместа в намазнена тавичка и хубаво я разпределете по дъното на целия съд с помощта на шпатула.

Печете блата около 20 минути в силно загрята фурна на 220 градуса. Когато е готов, ще придобие златист цвят. След като това стане, го извадете от фурната и го гарнирайте с избраните от вас съставки - доматен сос, моцарела или кашкавал. Печете още 10 минути на 200 градуса, докато млечните продукти се разтопят.

Рецепта за овесени палачинки

Необходими продукти:

1 яйце

1 чаена чаша овесено брашно

1 чаена чаша кокосово мляко

кокосово масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Смесете добре яйцето и кокосовото мляко, след което прибавете брашното, но го направете бавно и го пресейте през сито. Трябва да получите смес с консистенцията на гъста боза. Ако получената смес ви се стори прекалено рядка, добавете още брашно.

С помощта на черпак изсипвайте от сместа в тиган, намазнен с кокосово масло, но не оформяйте прекалено големи палачинки, а такива с размер, характерен за така наречените "американски палачинки". Иначе няма да може да ги обърнете.

Когато са готови, ги гарнирайте с плодове и пудра захар, с мед или с лешников тахан и мед в пропорция 1:1 – комбинация, която има вкус досущ като на течен шоколад, но е далеч по-диетична и здравословна.

(в материала има продуктово позициониране)