Автор
Роси Кацарова

Комо - италианската приказка, която да си подарите още сега!

Като достоен представител на зодия Телец и аз обожавам земните блага и наслади, една от които безспорно са пътешествията. Пътуването винаги е било в кръвта ми, а ако е до държава като Италия - вълшебно местенце с вкусна храна, изкусителни вина и спираща дъха архитектура, бъдете сигурни, че само мисълта за него ме кара да се усмихвам широко.

Тъй като от известно време съм горда притежателка на кредитна карта DSK-Wizz Air, вече имам възможността не само да се усмихвам при мисълта за евентуално пътуване до Ботуша, а и докато стягам багажа си за там.

Затова и без да се замислям, посрещнах новия сезон с пътешествие до Лаго ди Комо - сърцето на италианската романтика.

А защо кредитната карта DSK-Wizz Air е "виновникът" за пътуването ми до Лаго ди Комо? Защото всичко, което плащаш с тази карта – независимо дали са покупки от супермаркета, или нов тренчкот от бутик на "Шанз Елизе", носи точки. Тези точки се обръщат в пари в специална Wizz Air сметка и осигуряват отстъпка не само от самолетните билети, но и от всички услуги, предлагани на сайта на авиолинията. Затова и билетите до Италия, хотелът в Беладжио и колата под наем, с която обикаляхме и опознавахме италианската романтика, излязоха изключително изгодно.

А сега, след като се похвалих с новата си карта, нека ви запозная и с италианската перла, наречена Комо. Лаго ди Комо е езеро в областта Ломбардия, Северна Италия, и не е пресилено да кажа, че е сюрреалистично местенце, сякаш излязло изпод перото на опитен белетрист.

Езерото е с У-образна форма и е заобиколено от зелени планински хълмове, които ефектно се врязват в кристалните води. В полите на алпийските масиви пък е разположен низ от китни градчета. Едно от тях е и Беладжио – мястото, в което аз отседнах.

Но преди да ви разкажа повече за градчето, нека видим как може да стигнете до него.

В моя случай бе с полет на Wizz Air от София до Бергамо. Оттам може да се придвижите до градчетата по езерото с влак или автобус, или, както направих аз, с кола под наем. Съветвам ви да заложите на този вариант, защото е най-бързата опция - пътят с кола е около час, а самото пътуване е наистина магическо изживяване. Зад почти всеки завой по тесния криволичещ път се разкрива величествена гледка, запечатала комбинация от зелени хълмове и сгушени в тях градчета, открояващи се с невисоки постройки с цветни фасади, красиво отразяващи се във водите на езерото.

Но трябва да имате предвид, че Rent a Car може да си вземете само с кредитна карта. Тоест картата DSK-Wizz Air отново ще ви бъде от полза, а плащайки с нея за колата, ще трупате още точки, подсигуряващи следващо приказно пътуване.

Инфраструктурата в Италия е на високо ниво, като изключение не прави и пътят от Бергамо до Беладжио. Когато избирате кола под наем обаче, трябва да знаете, че пътищата са много тесни и за да може да се разминете спокойно с насрещно движещите се, трябва да подберете автомобил с по-малки размери.

А какво да правите, след като пристигнете в Беладжио? Предлагам ви като начало, въоръжени с капучино и зелено смути за из път, да се отдадете на разходка из тесните калдъръмени улички в стария град, които учтиво са приютили кокетни джелатерии, кафета и всевъзможни магазинчета - от такива за вина, през предлагащи сувенири, чак до шикозни бутици.

За да разгледате стария град в детайли и да почувствате очарованието му обаче, трябва да се подготвите за сериозно изкачване на стълби. Повечето от уличките му всъщност са стълбища, водещи в различни посоки. Стръмни, но невероятно красиви, сгушени между шарени сгради с множество цветя по терасите, тези улици-стълбища са като излезли от някой романтичен филм, а гледките, до които ще ви отведат, ви карат необратимо да се влюбите в Италия.



За да си отпочинете от изкачването и слизането, ви предлагам да се разходите по крайбрежната алея на града, която, отрупана с цветя и зеленина, е поредната естетическа наслада за очите ви. Бъдете сигурни - споменът за нея дълго време ще остане в съзнанието ви.

Алеята води към вила Меци - имение в неокласически стил с впечатляващи градини, разположено на самия бряг на езерото. За да влезете, трябва да заплатите вход, но той включва само разходка из самите градини, тъй като къщата не е отворена за посещение. Градините са дом на палми, кедрови дървета и още интересна флора, характерна за средиземноморския климат. В парка се вият алеи, по които може да се разходите на воля покрай впечатляващата растителност и красивите статуи.

Вилата е отворена за посещение от март до октомври в периода от 9.30 до 18.00 часа.

(в материала има продуктово позициониране)