Има много начини да изживееш живота си. Може да го направиш като истински класик - да учиш, да започнеш работа, да се влюбиш, после да се влюбиш отново и почти към края на дните си да кажеш - да, това беше едно страхотно преживяване.

Може да го направиш и съвсем извън правилата. Да се спъваш, да опитваш и да не следваш никакъв начертан план, а куфарът ти да е почти винаги готов за път. Въпрос на избор, биха казали някои.

Не, грешите. В моя случай е тотална безизходица – мечтая си за един тих живот без турболенции, и ето ме – в сърцето на Сицилия, в планински град, за който никой не е чувал. Гоня автобус, който трябваше да е влак, и всъщност пътувам едни 80 километра от Катания до Сиракуза за има-няма 4 часа.

И някъде точно там в античното кралство на Бурбоните, между бойните полета на гърци, испанци и маври, в лъкатушещите пътища между градините с червени портокали и мандарини, си мисля за онази сутрин, в която за първи път вдишах от въздуха на Сицилия. Беше преди години в Палермо, есен точно като тази сега, само че носеща щипка вълшебство.

Може би заради самоделните фурни за кестени по улиците, направени от стари варели, или заради сергиите с вехтории и варените октоподчета в казани по кюшетата край рибния пазар, но... влюбиш ли се веднъж в Сицилия, то е за цял живот.

И понеже какво е любовта, ако не я споделиш с любим човек, тази есен в чудене дали да купя сешоар или розова чанта на една любима приятелка, почти мигновено взех тежкото решение да ѝ подаря спомени и емоции, вместо вещи, които само след няколко години ще бъдат заменени с нови.

Е, две сами жени в Сицилия не върви, затова се събираме пет. Пак само жени - но пък кой може да каже вече, че сме сами?

Решаваме казуса с подаръка за рождения ден за само 15 минути, а след още толкова се улавям как стоя пред компютъра, извадила съм си кредитната карта на DSK- Wizz Air и купувам билети до Катания. С картата имам безплатно членство в Wizz Discount клуба (иначе струва 120 лв. на година) и ползвам по 20 лв. отстъпка за всеки билет, който купувам, което е страхотно.

Сметнато сумарно - 10 билета за пътуване в двете посоки и безплатното членство (ако искаш и ти безплатно членство в Wizz Discount клуба, попълни онлайн заявление за кредитна карта на DSK - Wizz Air - тук - става само за няколко минути), цената е повече от изгодна.

Разказвам ви това, за да не вярвате на нечии приказки, когато ви кажат: "Ооо, Сицилия - сигурно е много скъпо."

На нас билетите в двете посоки ни излязоха под 100 лв., а няколко нощувки на острова в страхотен апартамент - горе-долу още 100. Така че, да, може да се организират 4 дни в Сицилия за 200 лв., просто трябва да си пожелаеш, да знаеш как да пазаруваш изгодно и да го направиш.

Е, има и още няколко важни неща. Трябва да се научиш да казваш buongiorno, да се наслаждаваш на всяка глътка гъсто, ароматно еспресо и да не се страхуваш да опитваш от приказната храна на сицилианците. На последното ме научи преди няколко години Дженаро - слабичък дребен сицилианец с малък ресторант в Сиракуза, който можете да намерите някъде по страниците на гида на Мишлен за региона.

Тази есен минаваме до го видим, хапваме порция миди, обилно полята с вино и без да му създаваме излишна работа в кухнята, го каним да си побъбрим, преди да го нападнат тълпите туристи за вечеря.

На следващата сутрин си пием кафето в Таормина, слизаме да поплуваме край Изоле Бело ( водата все още е топла, наистина) и посрещаме залеза с гледка към Етна. Вулканът изпраща деня с мъгли, обвити в пурпура на сицилианското слънце, а добрата стара Таормина (искам един ден да остана там за поне месец) ни приканва да поседнем за късна вечеря без особени условности - риба, овче сирене и вино.

Да, има много начини да изживееш живота си. Може да го направиш съвсем в рамките на класическия вариант. Може обаче и да бъде с гледка към залеза над Етна. Аз не знам кой е по-добрият. Знам само, че колкото и да пътуваш, най-търсеният брод понякога е този, който може да те отведе до нечие сърце. Ти сега още не знаеш, но това сърце е твоето.

(в материала има продуктово позициониране)