Кой университет да избера? Това е въпросът, който стои пред повечето кандидат-студенти и родителите им. В крайна сметка изборът на университет определя какво ще работи младият човек по-късно, оформя възгледите му. Ако изберете детето ви да учи в чужбина, висшето образование там е една възможност за личностно израстване, разширяване на светогледа и създаване на приятелства с хора от цял свят. Понякога обаче финансовото изражение на обучението в чужбина може да ви накара напълно да преосмислите плановете си.

Да не забравяме и това, че днешните млади не са като студентите отпреди 30 или 40 години и в това няма нищо неестествено. Днес ние можем да обиколим Европа само с лична карта и подходящ финансов продукт като съвместната кредитна карта на DSK-Wizz Air. С нея получавате и напълно безплатно Wizz Discount Club членство, което иначе струва €59.99 на година, както и възможност за минимум €10 отстъпка от цените на полети над €19,99. А най-хубавото е, че с тази карта могат да пътуват още до пет души с отстъпката, която ползвате.



И така - кои са фактите, които не бива да пренебрегвате, когато решите да потърсите университет в чужбина:

Конкуренцията

Живеем в глобален свят без граници и ограничения, където конкуренцията е огромна. Животът много се е променил през последните 40 години. Какви са фактите? Ако допреди години за едно място в университет в Холандия се бореха 200 младежи, то днес цифрата е далеч по-голяма и студентите са от целия свят. Дали това е добре за децата от България? Разбира се, че да, казват експертите. Има достатъчно примери за наши студенти в най-елитните колежи и университети в света, така че конкуренцията е параметър, който трябва да имате предвид. Тя обаче не бива ви плаши. Бъдете смели и пробвайте, но не се обезсърчавайте, ако получите отказ.

Вашите деца няма да работят цял живот в една и съща компания

Да завършиш университета и да работиш в една и съща компания, докато се пенсионираш - това е сценарий, който ще се случи с малка част от днешните младежи. Вместо това те предпочитат да сменят различни длъжности и компании, да придобиват постоянно нови знания и компетенции и възможността да останат на едно и също работно място в продължение на 15 години им се вижда, меко казано, непривлекателна. Тогава какво трябва да е това образование, което да гарантира на вашето дете успех в кариерата? Според експертите бъдещето е на непрофилираните специалисти и на хората с креативно мислене и възможно най-висока интелигентност. Това е един от фактите, които задължително трябва да имате предвид, когато насочвате детето си към университет. Изберете заедно с него специалност, която му дава възможност да се развива и да бъде успешно в различни сфери.

Език се учи на терен

Старо, но златно правило е, че език се учи на терен. Когато избирате университет, не се притеснявайте да отправите поглед към Италия или Франция. След 4 години в една страна почти всеки студент овладява на много добро ниво местния език, а знаете - в днешния свят езиците са още една диплома, не го подценявайте.

Банковата сметка е проблем във Великобритания

Когато избирате страна, в която да учи детето ви, трябва да имате предвид и някои неблагоприятни аспекти. Например да извадите банкова сметка на своя наследник във Великобритания отнема време. Освен това, за да сте спокойни, че вашият студент е настанен в прилична квартира на Острова, трябва да предвидите солидна сума за месечна издръжка. И тук изобщо не включваме таксата за университета, която често е доста висока. Но както казват експертите, ако някое образование ви се струва скъпо, то защо не опитате с евтино? Според статистиките няма никаква пряка връзка между успеха и таксата за университет. Казано накратко, има достатъчно успели младежи, завършили не толкова престижни и скъпи университети.

Университет на час полет от вкъщи? Разбира се, че е възможно

За много родители, които изпращат детето си да учи в чужбина, раздялата е трудна. Но извън емоционалния аспект, не забравяйте, че има достатъчно университети на час полет от София.

Отглеждате младеж, който е запален по графичния дизайн? Защо не погледнете университети около Милано, Болония, Флоренция или Пиза? Има страхотни учебни заведения с вековни традиции в преподаването. А с полета на Wizz Air до Болония студентът ще е на малко повече от час път със самолет от София. С все по-достъпните полети той може да се прибира буквално два пъти месечно за уикенда, без това да натежи на семейния бюджет.

Общежитие, апартамент под наем или просто студентска квартира


Да наемеш квартира за детето в чужбина на някои места е много лесно, но на други е истински кошмар. Великобритания е пример за това в случаите, в които университетите не разполагат със собствен кампус.

В Германия например става доста по-лесно. Необходимо е да извадиш бележка, че си студент, след което подаваш документи за общежитие. Ако няма свободно място, отиваш с бележката в частна компания, която стопанисва апартаменти в много добри локации и ги отдава под наем на студенти. Така за около €150 на месец детето ви може да дели апартамент в идеалния център на Кьолн с още един студент от неговия университет и това да не се оказва непосилно за вашия бюджет.

Разбира се - частни случаи винаги има. Даже и в добре уредената Германия може да ви се случи да имате трудности с намирането на квартира за вашето дете. Ето защо е много важно да се поинтересувате как точно стои въпросът с общежитията, преди да подадете документи за даден университет.

Стажът в чужбина - изобщо не го подценявайте

Стажът в чужбина е важна възможност за бъдещето на вашето дете. Ето защо е редно да го подкрепите в търсенето на различни възможности за кариерното му развитие.
Сеул, Рио де Жанейро, Лондон или пък Сидни - има много места, за които не са нужни специални визи за българи. Списъкът е от около 150 страни, в които можем да пътуваме с паспорт, така че всяка от тях е потенциална възможност за развитие и трупане на опит за всеки млад човек.

Ето и какво споделя по въпроса Николай Василев в книгата си "Кариера или не?" на изд "Сиела".:

"Да вземем примера на университета Бокони в Милано. Имам наблюдения върху него заради няколко стажанти, които сме имали от там. Нормално е студентите да се борят за стаж из цяла Европа. Отличен пример е успехът на Димитър Стоянов, възпитаник на Бокони. След едно лято при нас той кандидатства и се класира за платен стаж в HSBC в Хонконг, една от най-големите банки в света. В моите очи това постижение е за олимпийски медал. После замина за Мексико, а докато пиша тази книга - планира Бразилия".



Споменавам този цитат с една единствена цел - родители, не се страхувайте да съветвате вашите деца и да мечтаете за техните успехи. И не мислете, че образованието в чужбина може да бъде "мисия невъзможна". Все пак Париж е на два часа със самолета от София, нали?

*И един съвет от мен - извадете на младия студент една DSK-Wizz Air кредитна карта и го научете да пазарува и да пътува изгодно. Другото е в ръцете на съдбата, а тя, сигурна съм, е подготвила най-доброто за вашите деца.

(в материала има продуктово позициониране)