Автор
Пепа Попова - Пепита

60 години по-късно, те все още са обувките, които всеки моден редактор иска да има...

„Съпрузите идват и си отиват, но чантата Chanel е завинаги!“ Думи на Карън Уокър във филма "Уил и Грейс", а аз няма как да съм по-съгласна с тях с една единствена добавка - и обувките Chanel са завинаги!

Започвайки с малката черна рокля, мадмоазел Шанел продължава със създаването на емблематичния костюм от туид и любимата ватирана чанта като част от основния дамски гардероб, но не приключва с това.

Жената Chanel има нужда от обувки и Коко създава не обикновени такива, а двуцветни - в бежово и черно. "Новите пантофки на Пепеляшка", именно така ги нарича пресата веднага след дебюта им и всички модерни по това време “принцеси” се влюбват в тях.


Снимка: Getty Images

Независимо от факта, че емблематичните обувки на Chanel в два цвята са проектирани преди 60 години, те все още са едни от най-желаните от момичетата по света. Всеки сезон те са налични и присъстват в колекциите и веднага биват разграбвани. Какво ги прави толкова популярни през цялото това време? Проектирани през 1957 г. от самата мадмоазел, двуцветните обувки, които първоначално са били с каишка на петата, са предназначени да имитират мъжките обувки от това време.

View post on Instagram
 

Коко с мъжки обувки в два цвята

Благодарение на контрастния цвят на пръстите, обувките визуално правят стъпалото да изглежда по-малко, а кракът - по-дълъг. Умно, нали? Коя жена не би дала и мило и драго, за да изглежда дългокрака?


Снимка: Getty Images


Разбира се, обувките предизвикват тотален фурор и оттогава не излизат от всяка колекция на Chanel. Невероятно е че почти не се различават от оригиналния си дизайн, а зоната на пръстите винаги е в контрастен оттенък. Макар че сега са налични в редица цветове (благодарение на Карл Лагерфелд), да не говорим за многобройните копия на high street - брандовете, обувките са все още едни от най-популярните и най-сниманите по света.


Актрисата Клодин Оже в централата на Chanel в Париж през 1960 г. (Снимка: Getty Images)

15 години по-късно през 1975 г. можете да видите, че дизайнът едва се е променил. Моделът носи палто, рокля и легендарните обувки от колекцията на Chanel S/S 75. (Снимка: Getty Images)

Прескачаме до началото на 90-те години и отново обувките на Chanel заемат централно място в колекцията: Линда Еванджелиста дефилира за модната къща през 1992 г.



60 години по-късно, те все още са обувките, които всеки моден редактор иска да има...

View post on Instagram
 

А ето и доказателство, че класическите двуцветни обувки са на мода и днес:

View post on Instagram
 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram