Автор
Пепа Попова - Пепита

8 начина да се облечем в духа на Met Gala тази година

Балът на Института по костюмите към музея "Метрополитан" в Ню Йорк е най-голямото събитие в календара за набиране на средства за мода. Основана от публициста Елинор Ламбърт, галата се провежда за пръв път през 1948 г. и цели насърчаване на дарения от висшето общество в Ню Йорк. В своето модерно въплъщение най-известните лица от сферата на модата, кино-индустрията, музиката и изкуството се събират, за да акумулират пари за Института за костюми на Met и с това да отпразнуват тържественото откриване на последната изложба. Тази година гала вечерта ще бъде изцяло съобразена с темата на новата експозиция "Лагер: Бележки за модата" (Camp: Notes On Fashion).

View post on Instagram
 


От 1995 г. насам събитието се ръководи от главния редактор на американския Vogue Ана Уинтур, която привлича обществени фигури за свои съпредседатели и домакини. Сред най-интересните в миналото можем да отбележим Бионсе, Тейлър Суифт, Кейти Пери, Амал Клуни и Риана. Met Gala 2019, която отбелязва 71-та годишнина на събитието, ще бъде съпредседателствана от Лейди Гага, Алесандро Микеле, Хари Стайлс и Серина Уилямс.
Голяма част (около 48%) от списъка с гости включва актьори. Лупита Нионго, Дженифър Лопес, Блейк Лайвли, Райън Рейнълдс и Брадли Купър са готови да преминат по червения килим. А Том Форд, Донатела Версаче, Миучча Прада, Пиерпаоло Пиколи и Клеър Уайт Келър са малка част от знаковите имена, които ще представляват модния свят.
Met Gala традиционно се провежда в Музея на изкуствата Metropolitan в Ню Йорк в първия понеделник на май, като първите гости на червения килим се очакват около 19:00 местно време.

Дрескодът на Met Gala винаги е бил далеч от обичайното, но тази година организаторите, изглежда, са надминали себе си. Темата на бала, който започва след броени часове, е вдъхновена от есето на американската писателка от литовски произход Сюзън Зонтаг, в което тя описва лагера като “любов към неестественото - изкуство и преувеличение".
Нейният ключов елемент е сериозността, доведена до абсурд", казва Андрю Болтън, куратор на Института по костюми Metropolitan.

View post on Instagram
 

"Camp" е и Дaяна Рос през 70-те, и принцеса Даяна през 80-те, и Биорк в лебедовата рокля на наградите на Академията от 2001 г. и съвременните drag-queens или Марк Джейкъбс, облечен в рокля. Като цяло, безкрайно поле за експерименти.

Един от известните привърженици на camp в съвременната мода е дизайнерът на марката Palomo Spain Алехандро Гомес Паломо. Той се вдъхновява от Луи XIV, "Руските сезони" на Сергей Дягилев и "Орландо" на Вирджиния Улф, облича момчетата в пера и пайети и не се колебае да изтрие границите между половете - просто вижте последната му колекция.

View post on Instagram
 

За онези, които искат да усетят смелата естетика, Паломо дава инструкции как да се облечете в camp стил. Ето и неговият наръчник:

Носете перли


Не напускайте дома си без перлена огърлица”, съветва Паломо, припомняйки ни кралица Елизабет, майката на Елизабет II, която не се разделя с любимите си перли в три реда, дори по време на Втората световна война. “Перлите сякаш осветяват лицето и зареждат с добро настроение през целия ден.”, продължава той.


Минимализмът е вашият основен враг

Кой го е грижа за минималистичния стил?”- възкликва дизайнерът. "Страхотно е да носим ярки необичайни тъкани с интересна декорация и текстури."
За да забравите за базовите бели тениски и сини дънки, поне за малко ви съветваме да изгледате филма от 1932 г. „Русокосата Венера“ с Марлене Дитрих в ролята на скандалната певица Елена, която носи пера, пайети, големи изкуствени перли и светла къдрава перука, спазвайки едно от основните правила на Паломо: "Колкото повече, толкова по-добре."
Чудесно вдъхновение.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Носете моаре като Петър I

Моарето е малко старомоден, но много красив плат. Неговата основна характеристика е преливането - променя цвета си в зависимост от осветлението”, казва дизайнерът. Този ефект на водна повърхност се получава чрез специална обработка, която се нарича каландриране. Самият материал за пръв път влиза в употреба през Средновековието, а по-късно е бил избран от руските царе, които поръчали метри от светлосиня тъкан за официалните си тоалети. Самият Петър I обича да носи лента от моаре на рамото си, така че – последвайте го!

Портрет на Петър I, Пол Деларош, 1838

Носете бижута Christian Lacroix

"Старинните бижута на Christian Lacroix от 80-те и 90-те години на миналия век с цялото това позлатяване и големи камъни са истинско въплъщение на блясъка на тази епоха", казва Паломо. "С тях се извисяваш над тълпата."

View post on Instagram
 

Не се страхувайте от високите токчета

"Откакто започнах да правя мъжки обувки на токчета, не мога да спра сам да ги нося", признава дизайнерът. “Колкото по-високи са обувките, толкова по-добре се чувствате: буквално се издигате на друго ниво. "

View post on Instagram
 

Волани и къдри всеки ден

Важно е всеки ден да си позволяваме малко шега, изразявайки себе си. Чудесен пример за това са къдрите - изключителни декоративни елементи, които нямат функция. Малкият детайл добавя пипер към визията.”, казва Паломо. “Ако се нуждаете от вдъхновение, погледнете снимката на принцеса Даяна - тя знаеше много за воланите и къдрите.

View post on Instagram
 


Не забравяйте, че перата са ваши добри приятели
Винаги съм бил привлечен от пера. Всеки е имал шал от боа в някакъв момент, нали? Майка ми имаше такава, когато растях, макар че никога не я носеше - оттогава наваксах. Действайте и вие!

View post on Instagram
 


Миксирайте принтове като плодове в смути

Леопард, зебра, питон - носете всичко заедно. Добавете към този животински свят и цветя, за да изглеждате перфектно.”

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Броени часове ни делят от тазгодишната гала вечер в Metropolitan и всички тръпнат в очакване какво ще носят звездните гости. Дали те ще се съобразят със съветите на испанския дизайнер – предстои да разберем. При всички случаи обаче ни предстои шемептна нощ, защото извън суетата, събития като това задават не просто модни тенденции, а формират популярната култура поне за година напред.

По материали на Vogue