Автор
Пепа Попова - Пепита

Червилото - бойното оръжие на модерната жена в дни на криза

Живеем в интересни времена – коронавирусът се появи неочаквано и повлия на живота ни по всякакъв начин – за 3 месеца промени навиците ни, плановете ни, приоритетите, предпочитанията ни.
Десет седмици самоизолация, значително излизане от нормалния ритъм на живот и затваряне на голяма част от световната икономика поставиха мнозина в състояние на паника. Да, може би чувството за несигурност е най-добрият начин да се опише този исторически момент, през който всички преминаваме. Включително и аз - вечният оптимист, замалко да загубя своята твърда основа, от която винаги досега лесно съм се оттласквала след всякакви проблеми. Всъщност, трябва да си призная, че намерих утеха и вдъхновение в един прост ритуал за красота от моята майка.
В един от онези дни на самоизолация, които започваха с брифинга на Щаба и завършваха с пресконференция на премиера по нощите, се загледах в огледалото в банята (в която всъщност прекарвах доста време, защото се оказа единственото спокойно място от деца, заети с дистанционно учене и мъж в home-office) и реших, че няма да прекарам поредната седмица в домашни дрехи и бледо като на мъртвец лице. Реших, че не искам да се давя в бурното море от несигурност, в което изневиделица се озовах. Направих избор. Вместо да се оставя да бъда атакувана от всички неизвестни, реших просто да се съсредоточа върху поставянето на червилото си.
Знам, че вероятно си мислите: „Какво ?! Червило? Наистина ли?"



Да, червило - просто си представих мама, която с увереност нанасяше нежната текстура първо върху горната устна, после върху долната, после притискаше устните си и леко ги разтъркваше, за да хомогенизира цвета и накрая щракваше пластмасовата капачка, така както се прибира оръжие…
Тази сутрин, когато бях заключена в собствената си баня, криейки се от децата си и несигурността на деня, се загледах в изтерзаната си от притеснение физиономия в огледалото и осъзнах нещо изключително важно: ритуалът с червилото не беше нещо, което майка ми правеше за децата си, приятелите, познатите или колегите си. Това беше нещо, което тя правеше за себе си.
Мама знаеше, че червилото не е нищо друго, освен изключителен стимулант за бойния дух на жената и мощно оръжие за справяне с проблемите.



От този ден насетне просто не пропускам да слагам червило на устните си, независимо от факта, че има моменти, в които никой не го вижда под маската. От този ден насетне осъзнах, че все още имам невероятна сила. Имам силата да направя избор. Да се притеснявам до лудост за неясното бъдеще – дали ще се разболея, дали ще загубя работата си, дали ще се справим с понамалелите доходи, дали децата ми ще се върнат на училище, какво ще стане с кандидатстването и пътя им към желания университет в Европа… или да сложа червилото си, да се облегна на това, което ми вдъхва кураж, центрира и успокоява и да продължа смело напред. Да започна да планирам според ситуацията…



Да пътувам в България и да преоткрия красотата й (знаете ли, юни е приказен в Подбалкана и магичен в Розовата ни долина), да заложа на качествените родни продукти, включително и по отношение на козметиката и най-вече по отношение на тайното си оръжие – червилото. Този път заложих на класиката в България – Golden Rose и новата им серия Satin. Избрах коралово червено червило с формула, която задържа цвета на устните до 8 часа с едно освежаване, с хидратиращ ефект, благодарение на добавения Витамин Е и със сатенен финиш, който в този сезон измества мата и ни доближава по-скоро до естествената красота, отколкото до набиващия се на очи матов плътен ефект. Намерих своето малко оръжие и разбрах, че в тези бурни и несигурни времена жената винаги ще има в бойния си арсенал класическо червило. Не забравяйте вашето! И бъдете силни!




(в материала има продуктово позициониране)