В диадемите има нещо от отминалите времена на величие и достолепност, дори да не са обсипани с брилянти, смарагди и диаманти. Те напомнят за красотата на принцесите и невинността на малките момиченца.

В древна Гърция орнаментираните, наподобяващи гирлянди, украси за глава са били използвани за декориране на свещените статуи, правени в чест на спортисти и войни и техните победи или са били носени от хора с висок ранг на сватби и празници. Тези ранни примери на подобни украшения за глава често са под формата на златни ленти или натуралистични венци, направени от клонки пшеница, лаврови листа и цветя. Римляните продължават гръцката традиция, но с края на техния свят и възхода на християнството, носенето на класически венци и диадеми намалява и почти изчезва.
През средновековието скъпоценни камъни с форма на корона са били носени от булките от всички съсловия и класи, но едва през 18-ти век тиарите, каквито ги познаваме днес, са станали по-широко използвани. През 20-ти век носенето на диадеми следва тенденциите и промените в просперитета и модата. А днес носенето на диадеми не е въпрос на ранг, а въпрос на преценка дали е подходящ случая.

А какъв по-подходящ случай от новогодишната нощ, в която никак не е трудно да се превърнем в принцеса.

Любителките на нежните детайли, не без помощта на Prada, трудно ще устоят на широките диадеми и ленти, които се превърнаха в основен аксесоар на пролетно-лятната колекция на италианската марка за 2019-та.

Подобни аксесоари видяхме и в новата колекция ready-to-wear на Alessandra Rich.

Някои любими наши модни икони като Кейт Мидълтън вече ги включиха в арсенала си. Херцогинята на Кеймбридж се появи през ноември на служба в Уестминстърското абатство с обемна кадифена лента, която превърна иначе строгия й тоалет в празничен. Аналогичен прийом използва на няколко пъти и още една влиятелна жена - Хилари Клинтън.

Именно този аксесоар е перфектното решение и за новогодишното парти.

За съжаление диадемите Prada ще се появяват в магазините през новата година заедно с пролетно-лятната колекция, но и сега можете да намерите много други страхотни вариации и да се присъедините към звездния екип на най-проницателните любителки на модата.

Кадифе, обсипано с кристали, текстуриран текстил или лачена кожа - изборът не е лесен. Пред вас са най-празничните диадеми за глава.

Dolce & Gabbana

Miu Miu


Salvatore Ferragamo

Namjosh

Ca&Lou

Red(V)

Jennifer Behr