През 2020 г. легендарното сако Dior Bar навършва 73 години. Това творение на Кристиан Диор обърна света на модата и завинаги влезе в историята. Всичко започва през февруари 1947 г., когато Кристиан Диор прави първото си шоу.

В модните мемоари описват 12 февруари 1947 г. като мразовит студен ден в Париж - една от най-тежките зими, които градът помни след 1870 г. Въглищата са били недостатъчни, вестниците – изпълнени със статии за стачки, а спомените за войната - все още сурови и болезнени, но гълъбо-сивите салони на Avenue Montaigne N30 – изпълнени с очакване. В прес-бележките към колекцията се открояват два основни силуета: „Corolle“ (широка пола с мъничка талия) и „Eight“ (кокетна и извита, подчертана тазобедрена линия и талия).

Бетина Балард от Vogue припомня този премиерен момент в мемоарите си така: „Първото момиче излезе, пристъпи бързо, завъртя се провокативно, изтръска цигарата си с почукване в пепелника (забраните за пушене на закрито са още някъде далече в бъдещето) и накара всички ни да се изправим и застанем на ръба на столовете си. След като минаха още няколко визии, всички в едно и също вълнуващо темпо, публиката разбра, че Диор е създал нов образ. Бяхме свидетели на революция в модата."

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Сакото Bar е архитектурно чудо, направено от почти четири метра копринен шантунг в мек нюанс на слонова кост и подплатено на тазобедрената линия за да се постигне по-закръглена и женствена форма. Легендата гласи, че Пиер Карден, който по това време е бил 21-годишният асистент на мосю Диор, е изпратен от ателието, за да купи памучна вата, с която да се уплътни стройната рамка на стандартното сако, за да изглежда то по-чувствено.

Легендата също гласи, че сакото Bar получава името си от бара на Plaza Athénée, който Monsieur Dior посещава.

Тази първа взривяваща колекция на легендарния дизайнер се състои от 90 визии, в които присъства неизменно именно сакото с подчертана талия. Заедно с пищната пола Corolle, това дуо се превръща в олицетворение на силуета New Look, символ на женствеността и висшето шивашко изкуство.

Сакото се появява в следвоенния период, когато момичетата копнеят за свобода, лекота и красота. Christian Dior успява да предаде точно това настроение и да отгатне желанията на стилните и модерни дами от онези години. От първата си поява сакото Dior Bar присъства в почти всички колекции на модната марка. След смъртта на дизайнера, талантливите му наследници с внимание почитат традицията.

View post on Instagram
 

През 1957 г. Ив Сен Лоран поема длъжността креативен директор на модна къща Dior. Три години по-късно е привлечен в армията, а Марк Боан поема ръководството на творческия екип. По-късно оттам минават Джанфранко Фере, Джон Галиано, Бил Гейтен и Раф Симънс. През 2016 г. начело на Dior застава Мария Грация Кюри. Всеки един творчески директор по време на работата си в модната къща представя повече от една вариация по темата на легендарното сако Dior Bar. Галиано, например, се фокусира върху експлозивните цветове, а Симънс - върху архитектурния разрез.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Настоящият креативен директор Мария Грация Кюри във всяка колекция експериментира с тъкани и текстури, създавайки истински произведения на изкуството. Тя успя да модернизира легендарното сако чрез леки и фини промени. В колекция Есен- Зима 2020/2021 го видяхме с повече мъжки линии и във вариации на каре и деним ефекти.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

През всички тези години – от създаването до сега, известните и любими наши модни момичета от всички краища на света разчитат на култовото сако за различни свои прояви.
Време е да видим как съвременните модни икони като Алекса Чанг, Киара Ферани, Чарлийз Терон и Сара Полсън носят легендарната дреха.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Независимо дали сте бизнес дама или свободолюбиво и креативно момиче със свободна професия, не трябва да се съмнявате, че сакото Bar е универсално допълнение към всеки гардероб.

Следващия път, когато го наметнете върху раменете си, знайте, че това не е обикновен блейзър, а огромна глава от модната история.