Пепа Попова - Пепита

Не съм от късметлийките с идеални мерки, но пък съм от щастливките, които в последните години успяха да превърнат страстта си към модата и стила в идеалната професия/хоби. Обичам да пиша кратки истории за онзи красив свят, в който всички цветове са в хармония, в който силуетите са изчистени и семпли, материите ефирни, аксесоарите класни, а жените - елегантни като Коко или Одри. И тази колонка ще бъде такава - едновременно вдъхновена от и посветена на елегантните дами.

Искам го! Кашмиреният пуловер - верният съюзник през зимата

09 януари 2023 | 06:19
20152
5
5

Сезонът на пуловерите официално започна и какъв по-добър начин да отбележим началото му от това да се обгърнем в кашмир в свежа есенна утрин? Успокояваща мекота, допълнителна доза комфорт и топлина – кашмиреният пуловер дава всичко това.

И макар че най-добрите пуловери от кашмир имат висока цена, трябва да знаете, че инвестицията си заслужава, защото с добра грижа този мек и топъл приятел ще остане с вас дълги години.

Историите за кашмира са много интересни. Кашмирената вълна се добива от руното на кашмирски кози, които живеят високо в Хималаите. Най-качествената вълна е около слабините на козата – най-фините влакна. Тези влакна с най-високо качество не са толкова много, затова годишно се добиват около 50-150 грама.

Кашмирските кози е трябвало да се приспособят към природните условия в области, където температурата падала до 40 градуса под нулата. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целия свят - нежност, топлина и мекота.

За разлика от овчата вълна, кашмирът e е по-мек и по-еластичен, все качества, които допълнително “циментират” позицията му на луксозната вещ в гардероба ви.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOTEME (@toteme)

Когато избирате кашмирен пуловер, има няколко полезни съвета, които трябва да вземете предвид:

На първо място, винаги проверявайте етикета. Това, което много марки наричат „кашмир“, наистина е просто лоша смес между кашмир и вълна – доста по-евтино, но с драстично по-ниско качеството и усещане за лукс.
За незапознатото око не винаги е лесно да се прави разлика между страхотен и нискокачествен кашмир преди първите няколко пранета. За да сте сигурни, че получавате най-добрия кашмир, внимавайте за:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOTEME (@toteme)

Дължината на влакната
От техническа гледна точка качеството на влакната зависи от тяхната дебелина и дължина. Колкото по-дълги са те, толкова по-устойчиви и издръжливи ще бъдат пуловерите. Дължините на влакната от кашмир варират от 28 до 42 мм. По-дългите влакна обикновено се намират на шията и подбедрицата и са много по-скъпи.

Дебелината на влакната
Колкото по-малка е дебелината, толкова по-мека ще бъде преждата. Диаметърът на влакната може да варира от 15 до 19 микрона, с изключително въздействие върху мекотата. Внимавайте обаче за бебешкия кашмир - някои марки използват този продукт за допълнителен маркетинг. Той всъщност е твърде фин, компрометирайки трайността.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NAADAM (@naadam.co)

Докоснете пуловера, за да видите дали е мек и лек и го поставете на врата си, за да тествате дали ви дразни или не.
Опитайте се също да разгледате повърхността му. Прекомерната първоначална пухкавост може да означава, че преждата е изработена от по-къси и по-малко устойчиви влакна.

Брой на слоевете: Избирайте двуслойни кашмири, където две нишки от преждата са усукани заедно, за да дадат по-устойчива плетка. Еднослойният кашмир ще бъде по-малко издръжлив и може да развие дупки по-лесно. Два слоя също означава, че пуловерът ще бъде плетен по плътно, поради което е по-мек и по-топъл.

Цветове на влакната: Преди боядисване, влакната се предлагат в три естествени цвята: бяло, кафяво и бежово. Очаквано, по-белите влакна изискват по-малко багрило, за да генерират специфични цветове, като по този начин намаляват отрицателното въздействие, което оцветяването има върху естествената му мекота.
 


И когато става въпрос за грижа за вашия кашмир - винаги перете на ръка.

Кашмирните пуловери са безкрайно универсални и всички стоят много добре с деним, черни клинове, поли и панталони. Те също са идеалният слой над любимите ви есенни рокли или под елегантно есенно палто. А ето и няколко страхотни комбинации.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOTEME (@toteme)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOTEME (@toteme)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOTEME (@toteme)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NAADAM (@naadam.co)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Theory (@theory__)

 

Единственият проблем при кашмира е, че луксът и мекотата му са пристрастяващи. След като го опитате, ще бъде трудно да се върнете към нормалната вълна.

Коментари

5
  07 февруари 2023 | 17:41 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 3700 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 
4 Доби
  03 февруари 2023 | 21:31 отговор
 

От къде да си закупя кашмирен пуловер..... Моля за отговор........

 
3 ирина
  24 януари 2023 | 18:43 отговор
 

Във втора употреба!

 
2 Таня христова
  14 януари 2023 | 23:30 отговор
 

Къде в България има кашмирени пуловери

 
 
Доби
03 февруари 2023 | 21:25

От къде да си закупя кашмирен половер

1
  27 октомври 2022 | 16:51 отговор
 

Обожавам кашмир и съм отдавна пристрастена! !!!

 

Добави Коментар