Есента навън е приказна и златна, слънчева, усмихната и топла – идеалното време да облечем късо сако. Въпреки че удължените модели с мъжки силует са на гребена на вълната вече пореден сезон, окъсените им побратими не изглеждат по-малко интересно. Точно на това мнение са и водещите дизайнери на големите модни къщи, тъй като колекциите им за сезон есен-зима 2019/2020 изобилстват от различни опции на сака до талията – от вариации в сиво на малки ивици и с оголемена линия на раменете, през елегантни силуетни модели, наподобяващи фрак, до тържествени интерпретации в кадифе или лаконично каре.
За пореден сезон саката заемат водеща позиция на модните подиуми. Тази есен дизайнерите поставят акцента на окъсените модели с геометрична линия на раменете. Acne Studios ни предлага да носим свободни панталони в комбинация с късо сако със запретнати ръкави и високи кожени ръкавици.

View post on Instagram
 

Oscar de la Renta комбинира приказни есенни цветове с каре, а Flow the Label са добавили към сакото с мъжка линия на раменете чифт свободни панталони с външни джобове, копринена блуза и армейски ботуши.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Междувременно елегантни черни къси сака, напомнящи фрак, се появиха в колекцията на Alessandra Rich (именно те се оказаха по вкуса и на Дакота Джонсън).

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Историята на окъсените модели тази есен продължи и по улиците на основните модни столици по време на седмиците на модата там. Streetstyle - звездите с удоволствие демонстрираха вариации по темата – видяхме къси сака вместо блузи, поставени директно върху голото тяло, а също и в комбинация с уютни „водолазки“ и памучни блузи. Момичетата показаха завиден вкус и демонстрираха интересни комбинации от сака с кожени панталони или „кюлоти“, в дует с деним или над леещи се и ефирни рокли.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

И дизайнери, и Instagram-звезди показаха, че късите сака са изключително универсални, защото са подходящи както за ежедневието, така и за офиса или за елегантно събитие. Да не забравяме, че могат да бъдат функционални и уютни като жилетка. И ако гардеробът ви изобилства от жилетки в различни цветове, то е време да погледнете с внимание към късото сако. Освен това, функционалността на този вид облекло идва от факта, че обикновено не изглежда толкова сериозно като истински блейзър, игриво е на външен вид и в същото време предлага структура и силует.

От всичко казано, едва ли някой се съмнява в универсалността на късото сако, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате подходящото за вас.

Ако сте висока и/или имате дълги ръце: Първо, ако сте много високи или имате много дълги ръце, късото сако може да изглежда сбито и да малее върху вас. Изберете модел, който все пак покрива талията и е с дълги ръкави пред модели с ¾ ръкав.

Ако имате къс торс: Ако имате къс торс, подобно сако може да изглежда, че е изпратено от небето само за вас, но не бързайте толкова. Когато носите късо сако, опитайте се да изберете едноцветни елементи под него, за да създадете по-дълга колонна линия отдолу. Това ще заблуди окото и торсът ви ще изглежда доста по-удължен.

При по-голям ханш: Късите сака могат да бъдат страхотни, ако сте с по-голям ханш или крушовидна форма на тялото, ако и само ако, сакото има някаква форма/извивка в кръста. Обикновено жените с форма на круша имат хубава талия и искат да покажат това. Късото сако, което е твърде геометрично и структурирано, ще прикрие талията и ще ви накара да изглеждате много квадратни, безформени и широки.

Ако имате корем: Късото сако може да бъде чудесен избор, особено ако то има или създава талия чрез изивка/пеплум над областта на корема. Но едно нещо, което трябва да се има предвид е, че дължината на ръкавите и самият подгъв/край на сакото не бива да завършват в една и съща линия. Оптично това, което ще се случи е, че окото ще види ширина, в случай че ръкавът и краят на сакото завършват на едно и също място, обикновено точно през средата. Решението е да заложите на сако с по-къси или по-дълги от него ръкави (или подгънете ръкавите по този начин), за да разчупите хоризонталната линия, която се получава.

Ако имате широки рамене или голям бюст: Тъй като късото сако може да има съкращаващ ефект върху горната половина на тялото, ако имате широки рамене или голям гръден кош, рискувате още по-голямо разширяване на тялото си. За да разчупите пространството, вместо сака, които се затварят високо около линията на шията (по линията на бижутата), потърсете модели с по-ниско затваряне, които ще създадат един дълъг диагонал по горната половина на тялото. Също така е добре да заложите на модели с форма/извивка в кръста. Ако притежавате сако с високо закопчаване и имате някоя от тези характеристики на тялото, най-добре е да не го закопчавате.
Накрая не ми остава нищо друго, освен да грабна любимото си бяло късо сако от туид и да се насладя на поредния красив есенен ден.