Автор
Пепа Попова - Пепита

Като героиня на Хемингуей в Хавана: Куба, моя любов

Когато чуете Куба, какво ви идва наум? Пури, може би? Или баретата на Че Гевара и брадата на Фидел Кастро? Бели плажове и кралски палми?

Разбира се, всички тези неща са емблематични за карибската страна, но може би по-емблематични от всичко друго са великолепните ретро автомобили. В момента, в който се озовете в Хавана и видите опашка от красиви ретро автомобили пред Капитолия, хотел Национал, приказния Gran Teatro de La Habana или на Площада на революцията, ще забравите за дългия презокеански полет и категорично ще осъзнаете, че сте долетели не в друга страна, а в друга епоха. В момента, в който се озовах на бялата седалка на ярко розовия Шевролет кабриолет се почувствах като героиня в роман на Хемингуей или поне абитуриентка - точно така се забавлявахме и викахме с още дузина любими момичета и момчета от България по улиците на Хавана, създавайки цветни спомени и лични истории.



Историята на кубинските автомобили обаче е неразривно свързана с историята на самата Куба. Страната никога не е произвеждала свои собствени коли, така че винаги са разчитали единствено на внос. И между края на 20-те до края на 50-те години техният основен доставчик са Съединените щати. С Маями само на 90 мили разстояние, Куба е гореща точка за американските туристи и любимо място на знаменитости като Франк Синатра, Хемингуей, Ава Гарднър.

А там, където има подобни известни личности, има нужда и от луксозни коли. През 50-те години на миналия век над 125 000 класически коли са били внесени в Куба. Смята се, че днес около 60 000 от тях се карат на острова, предимно от 50-те, но някои от 40-те и дори 30-те години.
Има Шевролети, Ford, Pontiac, Буик, Додж, Плимут и Стъдбейкър.

Някои от автомобилите изглеждат така, сякаш току що са излезли от автомобилния салон – блястящи на слънцето в приказните си ярки цветове, други - в по-лошо състояние, се пазят също толкова грижливо за резервни части. Допреди няколко години вносът на автомобили и части е бил невъзможен, което е принудило голяма част от мъжете да станат механици. Когато двигателите се износват, те намират начини да ги поправят – импровизират, адаптират, използвайки креативност, изобретателност и постоянство, за да поддържат автомобилите си.

На пръв поглед изглеждат щателно запазени от собствениците си, боядисани в ярки цветове: червено, небесно синьо, тюркоазено зелено..., с нова, лъскава тапицерия в нюанси, които да подхождат на автомобила. Но един по-внимателен поглед от някой, който познава автомобилите, ще разкрие, че Buick-а има задни светлини на VW, или фарове на Волга.

Шофьорът ни каза, че използват шампоан за спирачна течност, железни тръби за бутални пръстени, CocaCola за разхлабване на болтове и паста за зъби за полиране на боята. Кубинските автомобили са one of a kind. Приказни и самобитни, те се плъзгат величествено из цветните улици или седят гордо пред разкошни богато украсени сгради като ярки ретро бижута. За съжаление на фотографите и на нас - туристите, но за щастие на кубинския народ, те вече не са единственият тип автомобили в Куба. През 2016 г. Раул Кастро облекчи правилата за собственост на автомобили и новите, модерни коли от Европа и Азия постепенно започват да се връщат обратно към острова.

Пътуването във времето скоро едва ли ще бъде възможно, така че смело планирайте подобно цветно и приказно приключение и не забравяйте да включите в разходката си с класически американски автомобили или пеша следващите няколко зашеметяващи и пропити с история места:

Стара Хавана (Habana Vieja)

В Стара Хавана, като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, миналото е осезаемо. Елегантни неокласически и барокови сгради граничат с калдъръмени площади и тесни улички и много от тях са внимателно възстановени до предишните си блясък и красота и оцветени в най-ярките цветове. Ако се чудите какво да правите в Стара Хавана, започнете своята обиколка на забележителностите от Плаза де Сан Франциско (Plaza de San Francisco), където освен красивите сгради на Lonja del Comercio и Базилика Менор де Сан Франциско де Асис и елегантния фонтан Fuente de los Leones – дело на Джузепе Гагини, ще ви посрещне и статуята на The Gentleman from Paris – любимецът на местните от 50-те години на миналия век, превърнал се в истинска емблема заради добрата си усмивка и благородство.

Приятелски настроени и отзивчиви, усмихнати и добронамерени всъщност повечето местни жители имат очите на овековечения кубинец, гордеят се с наследството си и с изключително желание споделят с нас - туристите някои от скритите съкровища на Хавана, като това например: В случай, че искате да се насладите на прекрасна гледка към Habana Vieja просто трябва да се изкачите на кулата на Базиликата или на покривните тераси на едни от най-елегантните хотели в тази част на града - Hotel Palacio del Marques или Palacio Vueto Havana, който пък се намира в центъра на Plaza Vieja. Цветният площад е преживял много въплъщения през вековете, но сега е едно от най-жизнените места за събиране в Хавана. Еклектичен микс от възстановени сгради - от Арт Нуво до кубински барок, уютни кафенета, елегантни салони за благоуханни парфюми и сапуни, колички за сладолед, майстори на шоколад, приказни богенвилии и най-красивите витражи в града върху забележителната Каса дел Конде Джаруко...

След като се насладите на тази приказна сцена, продължете към следващващия спиращ дъха площад - Плаза де Армас – културен център на Хавана повече от 5 века. Именно тук се намира великолепният Palacio de los Capitanes, дом на Museo de la Ciudad (Градския музей) с възхитителния зелен двор – сцена на много музикални концерти. Сред другите забележителности на Стара Хавана е великолепната Catedral de San Cristobal, празник на стила на кубинския барок, и впечатляващата военна крепост крепост Castillo de la Real Fuerza.

В случай че се изморите да вървите по стъпките на кубинската аристокрация, военни лидери и кралски особи по Plaza de Armas, просто свийте по съседната улица и следвайте музиката – тя ще ви отведе в La Bodeguita del Medio – любимия бар на Хемингуей и родно място на мохитото. Основан през 1942 г., този емблематичен ресторант е бил посетен от почти всяка знаменитост, която е стъпвала в Куба, включително Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Нат Кинг Коул, Салвадор Алиенде и кой ли още не.... Всеки квадратен инч от стените носи подписите и спомените за известните и толкова много история. Ако имате време, опитайте нещо от типичното креолско меню - черен боб, свински бутчета, маринована юка, бял ориз, крекъл, тостоуни, както и най-фантастичното мохито на Карибите.


Малекон
Разходката по Малекон (El Malecon) по залез слънце е прекрасен начин да се насладите на усещането за този емоционален град и да видите някои забележителности по пътя. Известният крайбрежен булевард на Хавана се простира на около седем километра от Habana Vieja (Старата Хавана) до района Vedado и Plaza. По протежението на булеварда се простира колоритна колекция от добре запазени сгради от 20-ти век в смесица от архитектурни стилове, от арт деко до неомавърски. Малекон е чудесно място за среща с местните жители. Рибарите идват тук, за да хвърлят въдицата си, а семейства и млади двойки се разхождат по крайбрежието по залез, наслаждавайки се на чистия въздух и океанския бриз. Именно тук се намира историческият хотел Nacional de Cuba, обект на световното наследство и национален паметник с дълъг списък от бляскави бивши гости, включително Франк Синатра, Марлене Дитрих и Марлон Брандо.



Castillo de los Tres Reyes del Morro

Castillo de los Tres Reyes del Morro, известен още като El Morro, стои гордо на входа на залива на Хавана в Parque Historico Militar. El Morro е построен в края на 16-ти век и началото на 17-ти век, за да се предпази от постоянната заплаха от пиратски атаки. Той е проектиран от италианския инженер Джовани Батиста Антонели и изглежда почти по същия начин, както през 17-ти век. Днес оригиналната му лампа все още свети, а крепостта е отворена за туристи.



El Capitolio (Капитолия)

Всички онези, които са посещавали Вашингтон получават дежавю, когато видят красивия El Capitolio, открит през 1929 г. Тази грандиозна сграда всъщност е вдъхновена от Пантеона в Париж. Структурата показва смесица от неокласически стил и стил Арт Нуво и е била седалище на правителството до 1959 г., след Кубинската революция. Срещу малка такса можете да направите обиколка с екскурзовод на наскоро реставрираната сграда. Акцентите включват велики коридори, красиви инкрустирани мраморни зали и масивен купол. На върха на купола е реплика на бронзовата скулптура Меркурий, създадена първоначално от флорентинския скулптор от 16-ти век Джамболоня. Счита се, че El Capitolio е точката, от която се измерват всички магистрални разстояния между Хавана и други дестинации в Куба. El Capitolio е най-отличителната забележителност за всички, които се скитат из Хавана - огромният му купол се вижда от почти всяка точка на града.



Gran Teatro de La Habana

Най-вероятно не очаквате да намерите един от най-големите оперни театри в света в средата на Карибите, но великолепният Gran Teatro de La Habana е точно това. Проектиран от белгийския архитект Пол Белау, театърът е обърнат към Parque Central и е построен като част от по-голям комплекс през 1915 г. Любителите на изкуството ще бъдат приятно изненадани от красивата барокова фасада, която включва четири зашеметяващи скулптури, създадени от майстора Джузепе Морети. През годините Gran Teatro de La Habana е домакин на голямо разнообразие от представления на някои от най-известните знаменитости в света. Днес театърът е дом на кубинския национален балет и опера.



Paseo del Prado

Считана от мнозина за най-красивата улица в Хавана Paseo del Prado, граничеща със Стара Хавана, заслужава внимание и време. Приказните тераси, мраморните пейки, бронзовите лъвове и железните лампи придават усещането за грандиозен булевард от отминала епоха и наистина улицата някога е била дом на някои от най-богатите семейства в Хавана. Елегантни стари кина, имения и хотели от 19-ти и 20-ти век се издигат по протежението й, много от които са внимателно реставрирани. Акцентите включват хотел Sevilla, с неговия мавритански стил; домът на д-р Карлос Финли, човекът, който открил, че комарите разпространяват жълта треска; и най-известният сватбен параклис в Хавана, Palacio de los Matrimonios. Paseo del Pradoе популярно място за срещи и разходки по всяко време на деня. В края й от двете страни се намират едни от най-новите и модерни 5-звездни хотели – Hotel Paseo del Prado и Hotel Packard Iberostar.

Plaza de la Revolución (José Martí Memorial)
Plaza de la Revolución (Площад на революцията), бивш Plaza Civica преди революцията, заслужава кратка спирка поради историческото си значение - повече от милион души са се събирали тук за речите на Кастро. Обърнат към площада е Мемориалът на Хосе Марти със 109-метрова сива кула и бяла мраморна статуя на кубинския национален герой. Можете да разгледате малкия музей тук или да се качите с лифта нагоре по кулата за панорамна гледка към града. Правителствените сгради заобикалят площада, включително сградата на Министерството на вътрешните работи, украсена с емблематичния образ на Че Гевара.

Miramar
Разположен на запад от историческия център на Хавана, Мирамар традиционно е бил луксозен район. Днес тази част на града поддържа своята репутация с наличието на хотели и ресторанти от по-висок клас. Тук можете да обикаляте по широките, засадени с дървета и фикуси алеи и да се любувате на величествените къщи, някои от които са се превърнали в посолства и правителствени служби, след като първоначалните собственици бягат по време на революцията. Главната улица в Мирамар се казва Avenida 5 и зашеметява със своите имения в стил Маями-Арт Деко.


Tropicana


Не можете да посетите Хавана, без да прекарате една нощ на наслада в Тропикана. Основана през 1939 г., Tropicana е нещо повече от нощен клуб: това е място с международна слава за любителите на кубинската музика и театрално представление. В своята дълга 8-десетилетна история на сцената на Тропикана са се изявявали национални и международни звезди като Алехандра Гусман, Елена Бърк, Франк Синатра, Жозефин Бейкър, Нат Кинг Коул и много други.
В Cabaret Tropicana, символ на нощния живот в Хавана, ще се насладите на шоу, изпълнено с уникална хореография, която смесва карибска чувственост с кубинска естетика и елегантност.
Ще бъдете запленени от невероятните движения на танцьорите, докато бонгите и тромпетите ви пренасят в друга ера. По време на шоуто, което продължава 2 часа и 30 минути, ще пътувате през всички кубински жанрове от болеро до румба, мамбо, салса и дансон... Пера! Пайети! Цветове! Ритми! Гласове! Представете си 50-ина изпълнители, които не спират да се движат и да пеят, с шапки, които се противопоставят на гравитацията, с усмивки, които никога не угасват. Шоу, което режисьорът Баз Лурман би нарекъл „Грандиозно зрелище!“


Няма да искате да спрете да танцувате! Няма да искате да си тръгнете както от Тропикана, така и от Хавана....

Кубинската столица не може да се опише - просто трябва да се почувства с всички сетива, най-вече със сърцето, защото Куба е любов, щастие, музика, ритъм и широка усмивка.

Частичка от моето сърце ще остане завинаги в Куба благодарение на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, г-н Озниер Фонсека - регионален представител на Министерство на туризма на РКуба за Централна и Източна Европа, Минтур и г-жа Елизабет Сантана.