Автор
Пепа Попова - Пепита

Кирил Георгиев – момчето с изключителен усет към красивото

В продължение на повече от два века всяка година през юни в Genzano, Италия, се провежда фестивал, посветен на красотата. В началото на всяко лято огромен цветен килим покрива над 2000 кв.м. от централния площад. За реализацията на приказните флорални картини, проектирани директно на паважа, се използват над 350000 стръка.

View post on Instagram
 

Уникалната и автентична симфония от цветя, аромати и цветове е мимолетна, но изпълнена с вълшебен чар. Част от тази естетическа фантазия под небето на Genzano e и конкурсът за млади дизайнери "Sotto il cielo di Genzano" на Филипо Ла Фонтана, откъдето са излязли имена като Гатиниони и Гай Матиоло.
Тази година 24-тото издание на конкурса премина със сериозно българско участие. Известният български дизайнер на висша мода Иван Донев, носител на “Златна игла” за 2018 г., получи почетната награда на конкурса, но заедно с него бяха и трима от най-добрите български студенти по дизайн на Нов български университет - Рени Демерджиева, Боряна Вътова и Кирил Георгиев. Те бяха удостоени с почетни плакети за своите вдъхновяващи дипломни колекции, които показаха в Италия.


Днес, искам да ви представя един от тях – Кирил Георгиев – момчето с изключителен усет към красивото.


Можеш ли да откроиш кой или какво създаде у теб вкуса към красивото, модата, изкуството?

Отношение към изкуството имам от дете. Майка ми винаги ми подаряваше книги, четях много. Преди всичко обаче разглеждах илюстрациите, цветовете, видовете техники и търсих в главата си мой прочит на видяното. Рисувах постоянно, макар да ми забраняваха вкъщи. Намирах начин да правя това, което съм си наумил и имам потребност да изразя. Винаги рисувах рокли и женски лица, изграждах идентичност и образ - невероятно красиви, с правилни пропорции, почти нереални. Така с годините изградих усета и представата си за красивото, за пропорции, за цветове... научих окото си да вижда това и съзнанието да го търси.

View post on Instagram
 



Какво е усещането да бъдеш забелязан от толкова талантлив и успешен български творец като Иван Донев? Той определи теб и колегите ти - Рени Демерджиева, Боряна Вътова като “млади таланти, обещаващи бъдеще за българската мода”. С какво смяташ, че успя да грабнеш вниманието му? Какво успя да научиш от него? Най-добрият съвет, който ти даде?

Иван се появи в много важен за мен момент преди години, когато взимах важни решения за живота и бъдещето си. Гледах репортаж за него по телевизията - тъкмо беше спечелил поредната си награда и веднага се свързах с него. Той беше човекът, който ме "подбутна" да запиша мода и четири години по-късно, когато завършвах образованието си отново се срещнахме на един уъркшоп за висша мода, който той водеше. Когато си говорихме за това в Рим доста се смяхме, но реално с него записах и с него завърших образованието си. Смятам, че той е видял в мен желанието да науча колкото се може повече и да усъвършенствам уменията си.
Иван е енциклопедия, от него можеш да научиш много - знанията му далеч не са свързани само с модата, простират се твърде широко и от такива хора трябва да се попива максимално. Начинът му на работа е вдъхновяващ, изработката на дрехите му е безумно добра, с много прецизност и отношение към детайла. Съветът, който съм приел от него и следвам е: "Работи постоянно и целенасочено!".

Заедно с него ти се качи на сцената на един от големите конкурси за млади дизайнери в Италия "Sotto il cielo di Genziano" на Филипо Ла Фонтана, откъдето са излязли имена като Гатиниони и Гай Матиоло. Успя да представиш и своята дипломна колекция. Как бяха приети моделите ти? С какво смяташ, че успя да впечатлиш италианците?

Това са от този тип моменти, когато просто притихваш, наслаждаваш се на случващото се и после анализираш. Благодаря на Филипо за поканата следващата година да участвам в конкурса, благодаря и на Иван че беше заедно с мен като ментор.
За мен е много важно да наблюдавам реакцията на хората, докато се движат моделите ми. Публиката прие моделите ми повече от прекрасно, получих страшно много поздравления. Дрехите, които представих са доста впечатляващи сами по себе си и смятам, че цялостната концепция и представяне им допадна много. Скритите лица, маските, играта на моделите с дрехите, препратките с индустрията, вдъхновението за колекцията... всичко това, завършено в едно ревю е "наслада за сетивата" , както определиха и гостите, с които успях да разговарям след събитието.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Един от акцентите на твоята дипломна колекция са цветята, подредени върху различни тъкани със специална техника. Смяташ ли да превърнеш тази техника в своя запазена марка, в нещо отличително, с което веднага да можем да разпознаваме творенията ти?

Вдъхновението за дипломната ми колекция са именно невероятните фрески под формата на цветя, издълбани в стените на Вила Мадама в Италия от талантливия Джовани ди Удино. Разработвах колекцията по метода zero waste и в бъдеще ще работя по този начин. Това е концепцията, върху която лежи бранда ми VERNISSAGE. Определено бродериите, флоралните мотиви, блясъкът, камъните, пайетите ще са част от бъдещите ми колекции. Изграждам стил, който минава от изключителна нежност и женственост до тотално дръзка и уверена визия.

View post on Instagram
 



Мислиш ли, че за млад български дизайнер като теб е по-добре да работи в България? Има ли хляб в нашата държава за модния бизнес?

Избрах да остана в България и искам да работя тук на този етап. Смятам, че талантът винаги си прокарва път и бива оценен подобаващо. В България последните години много хора станаха дизайнери и малко се разводни нивото, но както обичам да казвам "естественият подбор ще си свърши работата". Това не значи, че съм негативно настроен към бранша и хората в него, дори напротив. Имаме изключително талантливи дизайнери - Елена Златева, Глория Димитрова за PROVOCATIVE, Борче и Добри за BEYOND, Стоян Радичев и куп други. Наблюдавам и ревютата на студентите, на които се виждат много добри неща. Българинът се научи какво да търси, знае как да избере, усеща на какво да заложи. Ние сме суетни, но имаме поглед и вкус.

Как протича един ден на Кирил Георгиев? С какво обичаш да се занимаваш, когато не твориш мода?

Сутринта ми започва с чай от ябълка и канела, разчертавайки план как ще протече деня. Обикновено имам да върша куп неща и задачи, винаги всичко е на бързи обороти и няма време за губене, обичам денят ми да е организиран. Между творческия процес, ателиета, срещи, избора на платове, подходящите бродерии, камъни и перли, можеш да ме намериш в някоя столична кинкалерия, докато разговарям със страхотните жени, които работят там. Дните, в които не се занимавам с мода използвам всяка свободна минута да бъда сред природа с приятели, имаме невероятно красиви и вдъхновяващи места в България. Обожавам да пътувам и това ме зарежда много. Тичам, карам колело... Тук ме подсети, че трябва да си купя и ролери. Обичам активността!

Ти си амбициозен, целеустремен и много талантлив – каква е следващата цел, следващата мечта, следващата колекция?

Предстоят ми много нови и интересни проекти в България и чужбина, в които ще се включа в следващите месеци, но в момента фокусът е върху вечерната колекция, която подготвям. Паралелно с нея вече финализирам подготовката за следващата колекция, с която ще кандидатствам за конкурса IDEAMODA. Ще загатна, че предстои и колаборация с мой много скъп човек - Глория Димитрова (PROVOCATIVE) и спирам да говоря...

А аз спирам да питам, за да се насладя на красотата, която излиза изпод ръцете на младия талант, обещаващ бъдеще за българската мода.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram