Пепа Попова - Пепита

Не съм от късметлийките с идеални мерки, но пък съм от щастливките, които в последните години успяха да превърнат страстта си към модата и стила в идеалната професия/хоби. Обичам да пиша кратки истории за онзи красив свят, в който всички цветове са в хармония, в който силуетите са изчистени и семпли, материите ефирни, аксесоарите класни, а жените - елегантни като Коко или Одри. И тази колонка ще бъде такава - едновременно вдъхновена от и посветена на елегантните дами.

Модният аксесоар, който завладява зимата на 2021-а и всеки има в гардероба си

09 декември 2020 | 16:37
25713
1
1

Трябва да си призная, че като тийнейджърка никак не обичах да се увивам в шалове и шапки. Нещо повече, те определено бяха едни от най-мразените елементи от гардероба ми. С напредването на годините шапките постепенно се превърнаха в неизменна негова част. А в тази пандемична зимна обстановка – в задължителен елемент. Къде без шапка, ако искаш да се видиш дори за кратко с приятел – та нали единствената възможност да се случи това безопасно е навън... Предвидили тази ситуация, дизайнерите показаха разнообразие от шапки в едра плетка на котешката пътека и ги превърнаха в един от основните аксесоари на настъпващата зима. Най-популярна в есенно-зимните колекции 2020/2021 се оказа шапката-бини, която първоначално е свързвана с гардероба на работниците през първата половина на миналия век, а след това стана обичайна за учениците и студентите.


Плетената шапка, плътно прилепнала към главата днес, е толкова позната и полезна, че не е обичайно да се мисли за историята и еволюция й.
Тази шапка идва от незапомнени времена. А за името “бини” има поне две забележителни етимологични теории. Първият вариант идва от английското „bean“, тоест „bob“. На жаргон тази с дума се нарича глава, а плътно прилепналата шапка на главата много прилича на
грах. Вторият вариант е по-интересен. Отнася се за дните, когато плетените шапки са били част от униформата на учениците и студентите. Тогава само онези, които са били част от тези образователни институции, са били наричани „ yellowbill“. Във френската интерпретация „yellowbill“ звучи като „bejaunus“, откъдето чрез трансформации е получена думата „beanus“. Обикновено шапката е носила логото на институцията, а често и годината на обучение.
 

 

Модата отново показа, че е коварна съблазнителка. Тя подчинява и задава правилата на играта, вади от съндъците си стари елементи, преобразява ги и ги превръща в желани и модерни вещи – точно като с шапката-бини. Тя се върна при нас от миналото и се превърна в любима на модерните момичета, които следваме в Instagram.


Красотата на стила на тази шапка е в нейната универсалност - тя изглежда еднакво добре както в небрежна визия, така и като елемент от вечерна визия и не изисква специални стилистични умения.

 
Ето как големите модни къщи ни предлагат да носим “бини” тази зима:
Max Mara прдстави двуцветни шапки с широк подгъв, повтарящи цветовите комбинации и стила на уютни пуловери, докато Dolce & Gabbana показа едноцветна шапка, която е в унисон с плетката на сложно изплетен пуловер. Coach и Brandon Maxwell заложиха на ефектни цветове, като напълно се отказаха от допълнителни декоративни елементи. Без да се замисляте, можете да заложите този сезон на шапки във всички нюанси на зеленото и червеното. Gucci и Ami ни съветват да се върнем в детството, като допълниха шапките си с по детски наивни понпони.

 

 

 
 

Коментари

1 XXX
  09 декември 2020 | 19:32 отговор
 

5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

 

Добави Коментар