Автор
Пепа Попова - Пепита

Модният аксесоар, който завладява зимата на 2021-а и всеки има в гардероба си

Трябва да си призная, че като тийнейджърка никак не обичах да се увивам в шалове и шапки. Нещо повече, те определено бяха едни от най-мразените елементи от гардероба ми. С напредването на годините шапките постепенно се превърнаха в неизменна негова част. А в тази пандемична зимна обстановка – в задължителен елемент. Къде без шапка, ако искаш да се видиш дори за кратко с приятел – та нали единствената възможност да се случи това безопасно е навън... Предвидили тази ситуация, дизайнерите показаха разнообразие от шапки в едра плетка на котешката пътека и ги превърнаха в един от основните аксесоари на настъпващата зима. Най-популярна в есенно-зимните колекции 2020/2021 се оказа шапката-бини, която първоначално е свързвана с гардероба на работниците през първата половина на миналия век, а след това стана обичайна за учениците и студентите.


Плетената шапка, плътно прилепнала към главата днес, е толкова позната и полезна, че не е обичайно да се мисли за историята и еволюция й.
Тази шапка идва от незапомнени времена. А за името “бини” има поне две забележителни етимологични теории. Първият вариант идва от английското „bean“, тоест „bob“. На жаргон тази с дума се нарича глава, а плътно прилепналата шапка на главата много прилича на
грах. Вторият вариант е по-интересен. Отнася се за дните, когато плетените шапки са били част от униформата на учениците и студентите. Тогава само онези, които са били част от тези образователни институции, са били наричани „ yellowbill“. Във френската интерпретация „yellowbill“ звучи като „bejaunus“, откъдето чрез трансформации е получена думата „beanus“. Обикновено шапката е носила логото на институцията, а често и годината на обучение.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Модата отново показа, че е коварна съблазнителка. Тя подчинява и задава правилата на играта, вади от съндъците си стари елементи, преобразява ги и ги превръща в желани и модерни вещи – точно като с шапката-бини. Тя се върна при нас от миналото и се превърна в любима на модерните момичета, които следваме в Instagram.


Красотата на стила на тази шапка е в нейната универсалност - тя изглежда еднакво добре както в небрежна визия, така и като елемент от вечерна визия и не изисква специални стилистични умения.

View post on Instagram
 




Ето как големите модни къщи ни предлагат да носим “бини” тази зима:
Max Mara прдстави двуцветни шапки с широк подгъв, повтарящи цветовите комбинации и стила на уютни пуловери, докато Dolce & Gabbana показа едноцветна шапка, която е в унисон с плетката на сложно изплетен пуловер. Coach и Brandon Maxwell заложиха на ефектни цветове, като напълно се отказаха от допълнителни декоративни елементи. Без да се замисляте, можете да заложите този сезон на шапки във всички нюанси на зеленото и червеното. Gucci и Ami ни съветват да се върнем в детството, като допълниха шапките си с по детски наивни понпони.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram