Автор
Пепа Попова - Пепита

Обратно на училище: Как да се облечем в стил „Препи“?

Дойде ли септември неминуемо спомените за училище нахлуват. И въпреки, че за мен отдавна са отлетели всички онези ученически трепети и вълнения, около 15 септември винаги ме обзема носталгия по безгрижните дни, верните приятели и любимите учители. Точно по това време на годината някак си съвсем естествено посягам поне веднъж към плисираната карирана пола над коляното или колежански лек пуловер, заплитам косата си в странчина плитка и слагам любимите си мокасини.... И не знам за вас, но при мен дрехата, която нося винаги създава допълнително настроение. В подобни дни имам чувството, че мога отново да преобърна света, заредена от парче каре с младежка енергия и оптимизъм.


Трябва да си призная, че винаги съм харесвала „preppy” стилa, а тази година именно той е в списъка на основните тенденции за новия сезон. Безспорно началото на учебния сезон в календара е най-добрият момент да изпробвате начина на обличане на възпитаниците на университетите от „Бръшляновата лига“.

Тази модерна субкултура се заражда в Съединените щати в средата на 20век. Свързва се с американския елит, който учи в частни подготвителни училища, известни като prep schools, откъдето се насочва към елитните колежи и университети. „Препитата“ си имат свой начин на живот – определени дейности, училища, университети, професии, среда, изказ, облекло, маниери, етикет. А техни културни икони са Одри Хепбърн, Грейс Кели, Жаклин Кенеди Онасис и Глория Гинес.
Популярни марки, които традиционно се свързват с „Препи“ стила са Lacoste, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J. Crew, Vineyard Vines, като тази година модни къщи като Victoria Beckham и Salvatore Ferragamo, Dior, Etro и Celine са поставили акцента в есенно-зимните си колекции именно на колежанския начин на обличане.


Ето няколко идеи, които спокойно можете да изпробвате този сезон и да се почувствате "отличници" отново:

Риза + пуловер или жилетка. Класика от университетската пейка, която идеално ще се впише и в вашия офис гардероб. Заимствайте идеята от шоутата на Victoria Beckham и Salvatore Ferragamo и изберете риза с подчертана дълга яка в стила на 70-те и добавете пуловер или жилетка в ретро силистика.

View post on Instagram
 

Поло и каре. Още два символа на американските колежи, в които тайно съм влюбена. Добавете поло с дълги ръкави към класически карирани панталони като в шоуто на Etro или копирайте Dior в начина, по който стилизират шотландския тартан.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Бомбер и вълнен блейзър - облеклото, което е синоним на стила “preppy”. За разлика от предишните години, когато носихме якето-бомбер с тоалети в уличен стил, през този сезон смело можем да го комбинираме със строга разкроена пола в духа на 80-те. Не изхвърляйте винтидж сакото си от кадифе или вълна, а просто го „сприятелете“ с любимите си сини дънки.

View post on Instagram
 
View post on Instagram