Автор
Пепа Попова - Пепита

От закачка до моден тренд: С "грозен" пуловер на Коледа

Празниците наближават и мнозина вече се чудят какво ще облекат, дори ако всичко е ограничено до домашно парти. Коледният дрескод винаги включва искрящи или кадифени рокли, пайети, много червено, сребро и злато. Трудно можем да си представим това време на годината и без друго съществено облекло като „грозния“ пуловер. Днес ви предлагаме да научим малко повече за неговата история. И така, първо нека си припомним как точно изглежда... Вълнен пуловер, обикновено в различни нюанси на червено, бяло и зелено и с поне един коледен мотив върху него - снежен човек, снежинки, елени или коледни сладки. Това, в общи линии, е базата. Ако към нея има допълнителни елементи като 3D помпони или камбанки, това само ще добави точки за вас.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Тези дрехи бързо се превърнаха в неразделна част от празниците: въпреки че изглеждат наистина комично, те изразяват празничната атмосфера възможно най-точно. Днес подобни пуловери (и шегите за тях) са незаменими за тематични епизоди от телевизионни предавания и филми (не забравяйте поне Колин Фърт в дневника на Бриджит Джоунс!). Но как започна всичко? Пуловери с коледни теми започват да се появяват през 50-те години на миналия век, може би като знак за нарастващата комерсиализация на празника. Първоначално те се наричали "Jingle Bell пуловери" и отстъпват доста по яркост и декорация на съвременните си аналози. Най-често това са пуловери с различни орнаменти. Едва през 80-те години на миналия век те стават много популярни сред купувачите. За това повлия поп културата и комедията, които превърнаха пуловера в шантав, но сладък символ на празнична атмосфера и добро настроение (по-често носен от идиотски герои). Пуловерите със снежинки се превърнаха в неизменна част на фирмени партита и семейни празници по Коледа. Но това вълнение не продължи много дълго. През 90-те години популярността на коледните пуловери намаля. Само по-възрастните роднини продължиха да ги носят или дават като подарък, предизвиквайки скептична усмивка от младите членове на семейството. В началото на новото хилядолетие отношението към пуловера не се промени много - този артикул предизвикаше само объркване.

View post on Instagram
 

Спомнете си сцената от филма от 2001 г. „Дневникът на Бриджит Джоунс“, в който Марк Дарси (Колин Фърт) се обръща да поздрави Бриджит (Рене Зелуегър) на семейно парти, облечен в непривлекателен плетен гигантски пуловер с елени. В същото време, гледайки тази сцена, е невъзможно да не се усмихнете. Такава е докосващата сила на „грозния“ пуловер. В крайна сметка, очевидно именно този кратък епизод с участието му даде тласък на съживяването на интереса към това сезонно облекло. Приблизително по същото време форматът на тематичните коледни партита набира популярност, а „грозният“ пуловер намира своето място там. Характерните трикотажни изделия отново се превръщат в основна празнична традиция. Масовите пазари и дори луксозните търговци на дребно започват да пълнят своите рафтове и уебсайтове с нови интерпретации по темата всеки празничен сезон. През 2007 г. Стела Маккартни пусна алпийски пуловер с мечка. Givenchy и Dolce & Gabbana последваха също коледната тема. През 2012 г. известни личности, от Тейлър Суифт до Кание Уест, също възприеха тази тенденция. А водещият на телевизионното предаване Джими Фалън дори пусна редовна функция, наречена „12 дни с коледни пуловери“, която продължава и днес. Популярността на коледния пуловер расте и благодарение на социлните мрежи. Много от любимите ни it-girls правят запомнящи се и забавни кадри с тези весели пуловери, които събират много харесвания. В този необикновено тих и много по-минорен декември носенето на нещо нелепо може да помогне за облекчаване на напрежението и за повдигне на духа. Защо не опитате да си подарите няколко забавни мига със семейството. Ето и няколко кадъра със забавни коледни пуловери за вдъновение.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

По материали на CNN