Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният “to-do-list” за 2019: Юнска мечта... с дата

Изкуство, култура, история, храна и вино, дори повече вино, от това, с което можем да се справим... Париж има по нещо за всеки и е трудно да не се влюбиш в този град.

За мен Париж очаквано бе любов от пръв поглед и знам, че ще е до гроб. Обикаляла съм го няколко пъти в различни формати – сама, с любимия, с приятелки, с децата. Виждала съм го облян в слънце, зелен и разцъфнал с череши и магнолии, усещала съм аромата му на току що изпечени багети и кроасани в комбинация с чаша неустоимо кафе. Този път искам да чуя как звучи града на светилната.

Най-добрият ден и начин да направим това е 21 юни на музикалния фестивал Fete De La Musique. Създаден през 1982 г., това зашеметяващо събитие превръща най-дългия ден и най-кратката нощ в годината в истински празник, който се разпространява по целия свят и става известен като Ден на музиката или Световен ден на музиката в 120 страни. Най-добрият начин да се преживее, обаче, е в неговото родно място.
Казват, че улиците на Париж се изпълват с барабанисти, групи, DJ-и, танцьори и музиканти от всякакъв вид, изпълняващи музика за всеки вкус и идващи от цялата страна, а жителите и гостите танцуват по големите площади на този невероятен град. Представяте ли си подобна фиеста?

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


С около 10 милиона души, които излизат по улиците на Франция, за да участват в почти 20 000 различни събития на тази дата, няма съмнение, че това е най-голямото, най-горещото и най-страхотно улично парти, което се провежда в Европа.
Струва си да усетим поне веднъж в живота си електрифициращата улична атмосфера на Париж и да пуснем във вените си подобна пулсираща жизнена енергия на фона на много, много музика.

View post on Instagram
 

Допълнителна и основателна причина, поради която ми се иска да стана част от този фестивал точно тази година е Оливие Рустейн - креативният директор на Balmain, който реши да организира представянето на мъжката колекция на френската модна къща за сезон пролет-лято 2020 като част от Парижкия музикален фестивал „Fete de la Musique“. Оливие постоянно признава любовта си към музиката. Според него хармоничните тонове, мелодиите и ударите са едни от основните източници на вдъхновение.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Празникът на модата и музиката, организиран от Balmain ще се проведе в Jardin des Plantes. Шоуто ще започне в 21 ч. парижко време и ще предшества неповторимия танцово-музикален вечерен маратон.

Всеки може да стане част от фестивала. Събитието е отворено за обществеността и е безплатно. Популярни райони като Rue Oberkampf, Jardin du Luxembourg, Petit Palais, Jardin des Tuileries, Лувъра, Institut du Monde Arab и бреговете на Сена са сред основните дестинации в града, където традиционно има много музика. Без значение къде се намирате във френската столица ще чуете гласа на Париж, който ще ви развълнува.

Аз определено смятам да си причиня подобно вълнение и да отпразнувам най-дългия ден и най-кратката нощ в годината с много музика и мода като французите... А вие?