Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният to-do-list: Да си останем доброволно вкъщи през март

Не съм от хората, които изпадат в паника лесно, а в депресия, дори и следродилна, не си спомням да съм влизала (въпреки, че малчуганите ми се родиха с разлика от година и 11 месеца и зорът по едно време не беше малък)...

Може би е генетика или следствие на вечната ми вяра в изначалното добро, но за мен чашата винаги е наполовина пълна. Вярвам, че и сега тя е такава и че ще можем да се справим със ситуацията, в която сме поставени в последните дни с разпространяващия се по цял свят коронавирус. Вярвам, обаче, че за да се случи това трябва всеки от нас да се постарае и да предприеме съответните действия преди да се окажем в италианския сценарий. И проблемът не е толкова във вируса, а в изначално по-болното ни и бедно население. Нека не забравяме, че България е в челната десетка на световните шампиони в черната класация по смътрност особено вследствие на сърдечно съдови заболявания. Тоест, ако влезем в италиански сценарий – щетите ще са в пъти повече, а като добавим към това и липсата на болници в по-малките населени места (бройката на затворените общинските болници и тези, които са в колапс през последните години постоянно нараства) и липсата на кадри (в инфекциозното отделение на областната болница в Габрово например работят трима лекари) – картинката дори и за оптимист като мен започва да изглежда доста мрачно.

Та, за да получим адекватно лечение и да можем да използваме спокойно 800-те легла в инфекциозните отделения в работещите държавни и общински болници (частните болници не поддържат инфекциозни отделения) и за да може крехката ни здравна система да издържи на натоварването и човекопотока, смятам да прекарам март вкъщи и да огранича контактите си до минимум. Призовавам ви и вас да направите същото, защото вярвам, че ще е по-лесно да ограничим разпространението на коронавируса сега преди случаите да са станали стотици.

View post on Instagram
 

Погледнете от положителната страна на възможността да прекарате известно време вкъщи и превърнете досаднотoто самоизолиране във време, в което да наваксате с всички онези дейности, за които досега не сте имали такова - независимо дали да гледате телевизия, да се включите в някой майсторски клас по готвене, да препрочетете любима книга или просто да отделите време на любимите си хора.
Това, че си оставате вкъщи не значи, че не можете да се забавлявате. Направете нещо готино с такос или най-накрая опитайте да приготвите пица с ананас върху нея. Научете се да приготвяте смути с блендера, който стои неизползван вече втора година откакто сте го купили.

View post on Instagram
 


Ако все още не сте гледали "Игра на тронове", мисля, че именно сега е точния момент да се впуснете в това виртуално приключение. Ако пък вече знаете историята за Денерис Таргериен и Джон Сноу, пробвайте с “Възходът на Османската империя“ или "Вещерът". Гералт от Ривия (нещо като дългокос двойник на Волен, който преследва злите соросоиди с меч в ръка) ще лови демони и чудовища отново, а секси вещици ще споделят постелята му за радост на феновете на фентъзи жанра. Впрочем, първи сезон беше изключително як и по скромното мнение на киноманите Вещерът бе едно от телевизионните събития на 2020 година. В допълнение можете да се насладите на всички онези вечни класики от 70-те, 80-те и 90-те години.

View post on Instagram
 

Сега е моментът и за всички книги в библиотеката. Класики, биографии, фантастика – каквото ви е по душа.
Едва ли ще има по-удобно време от това да разгледате хилядите снимки, събрани в телефона и cloud-a, да селектирате най-добрите и да поръчате красиви албуми, които ще останат с вас завинаги.

На прага на пролетта сме – точният момент да почистим и гардеробите, и къщите си. Няма по-добро време от сега да отворим гардероба си и да направим пълна чистка, като се отървем от ненужното в него.

Милиони хора по света и хиляди българи започват да работят от дома си на фона на разпространението на коронавирус. За някои това е страшен стрес и спешно преосмисляне на работния процес, а за някои това е позната рутина, изпълнена с радост. Можем да се вслушаме в съветите на фрийлансърите, които знаят как да ни помогнат да влезем в ритъма на работа от дома и да направим живота малко по-лесен.


Занимавайте се със спорт
Работата вкъщи води до поведение на ленивост, но ако сутрин се поизпотите малко, денят може да започне с по-енергична нотка. Възползвайте се от времето, което обикновено ви трябва да стигнете до офиса и го отделете за кратка тренировка – има много On-line платформи, които предлагат готови спортни програми в домашни условия.

View post on Instagram
 

Вземете душ и се преоблечете
Това може да изглежда очевидно от страна на хигиената, но ще се изненадате колко по-лесно е да убедите себе си да започнете и работа веднага след това. Не казвам, че е необходимо да се преоблечете "истински" като за офис, но дори да смените пижамата си с удобен домашен екип ще ви помогне да се почувствате по-отговорни .

Излезте от социалните мрежи
Когато сте вкъщи никой и нищо няма да ви спира от почти постоянното сканиране на социалните мрежи. Задължително е да си наложите въздържание, за да можете ефективно да свърште планираната работа.

Маркирайте границите
Може да откриете, че други хора, които работят при нормални условия на труд, са склонни да вярват, че „да работите от вкъщи“ означава „изобщо да не работите“, и те ще ви се обадят или ще напишат своите въпроси и проблеми на случаен принцип. Учтивото „Ще работя до пет и ще мога да разговарям по-късно!“ или „Обадете ми се по обед“ обикновено работи.

Пазете се от постоянното похапване
Прекаляването със сладко или храна е един от рисковете да работите от дома. Поддържането на здравословни закуски - нарязани зеленчуци, ябълки и ядки - помага.

View post on Instagram
 

Усъвръшенствайте се
Сега е моментът и за усъвършенстване. Онлайн можете да научите всичко при това безплатно – от бродиране, свирене на инструмент, нов език или метод за откриване на лекарство... Не, наистина. Някой трябва да го направи. Може би това сте вие. Никога не подценявайте силата на уроците в YouTube.

За финал ще цитирам една много хубава мисъл, която прочетох:
"За първи път в живота си имате възможност да спасите света от дивана си!"


Бъдете здрави!