Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният to-do-list: Време е за пикник през май

Студеният април приключи, а заедно с него и най-строгите мерки за престой в дома. Трудно е да повярваме, че вече е май и че ни предстоят няколко месеца слънчево време и относително повече свобода. Подобно на венчелистчетата на цветята, националният щаб отвори постепенно паркове, плажове, планини, което означава, че вече можем да организираме обяд или вечеря навън и в същото време да защитим максимално себе си и хората около нас.
С една дума - време е за среща с природата, време е за пикник на открито, време е за гледки за милиони, чист въздух и много романтика.

А ето и как най-добре да се подготвите:

Планирайте местоположението си

Опциите са безчет – на брега на морето, в подножието на някой връх, на поляната до язовира или в градския парк. Проучете мястото, на което смятате да организирате пикника си, преди да излезете през вратата с всички кошници.
Планирайте посещението си в парка предварително. Потвърдете работното време и се опитайте да отидете в по-ненатоврените часове, за да избегнете тълпите. След почти два месеца по домовете, днес големите паркове са по-пълни от всякога с хора, идващи от всички краища на града. Така че, изберете мястото си разумно. Един квартален парк може да бъде по-сигурната опция. Въпреки че живея до Южния парк, аз избрах да организирам своя градски пикник в градинката зад Музея "Земята и хората". Именно там – на окосената безупречно трева, за първи път от два месеца видях любими приятелки. Повод, който задължително заслужаваше отварянето на хубаво и предварително охладено розе и разбира се наздравица.

Красивите български плажове в момента са изключително тихи и без обичайните по това време на годината туристи от така наречената трета възраст от Западна Европа и шумни румънци, така че ако някога сте си мечтали за романтична вечеря на безлюден остров – сега е моментът. Дори на Слънчев бряг плажът е пуст и изглежда недокоснат и девствен (за справка - снимката по-горе). Прекрасен повод да извадите чашите за шампанско (шампанското е от съществено значение за незабравимия пикник) и да поканите любимия си на синьо рандеву.



Планината пък предлага безброй възможности и ражда всякакви туристи. Едни поемат на дълги походи – катерят скали и изкачват баири, а други обичат просто да се излегнат на някоя полянка и да се насладят на пълен релакс. Най-добрата комбинация е ако можеш да съчетаеш и двете възможности - малко разходка с хапване и пийване. Перфектният баланс, на който залагам винаги. В момента в планината е приказно. Кога, ако не сега ще можете по къс ръкав и голи крака да газите в снега? Кога, ако не сега ще можете да се насладите на приказни поляни с минзухари в нежно лилаво. Кога, ако не сега ще можете да си направите пикник с гледка за милиони?

Вълшебен петък с приятелки в подножието на Мальовица




Късен следобеден пикник с приятели на Витоша в неделя

Ако излизате по-често на пикник на различни места, ви гарантирам, че предстоящото лято ще се превърне в незабравимо за вас. Казвам го от опит, защото по-цветна и паметна седмица от последната, в която ударно направих "голям шлем" от цели 4 пикника в различни точки на България не си спомням скоро да съм имала.

Планирайте менюто си

Планирайте менюто си предварително и купете всички необходими продукти, за да не губите ценно време в деня за пикник. Заложете на лесни за приготвяне, но все пак вкусни ястия - храна, която е лесна за транспортиране и сервиране. Никога не можете да сбъркате с чиния с твърди сирена и меса. Вземете малко салам, прошуто и хрупкав хляб. Добавете ядки или маслини. Опаковайте всеки артикул в отделни контейнери и сглобете в парка. Ако сте настроени за нещо сладко, изпечете ... всичко. Браунита, кекс, бананови сладкиши, бисквити - можете да ги сглобите предварително за час и да им се насладите в приказна атмосфера. Вашият пикник може да бъде и чудесна възможност да подкрепите местен ресторант. Почти всички ресторанти в тези смутни времена предлагат менютата си в прекрасни и индивидуални кутии.



Планирайте „екипировката“ си според мястото на събитието

Ако пикникът е на плажа, уверете се, че одеялото, което сте подготвили, е достатъчно голямо, за да пасне както на вас, така и на храната, така че нищо да не лежи върху пясъка.
Ако отивате в парка, тогава ще се справите и с обикновено одеяло, но може да си струва да се снабдите със специална непромокаема постелка, защото тревата може да е мокра.
Не забравяйте дъска за рязане. Тя е идеална за лесно порциониране на вашите лакомства. Освен това е прекрасна поставка за всички сирена и плодове, както и удобна и равна повърхност за чашите с искрящо шампанско.

Добавете малко романтика: букет цветя, свещи, красиви салфетки или мини-аксесоари, малък високоговорител, свързан с вашия плейър и любимата ви музика. Не забравяйте за дезинфектанта за ръце. Вземете и няколко торби за боклук, за да можете да оставите зоната си за пикник толкова чиста и без отпадъци, колкото сте я намерили.



Накрая ми остана само да ви припомня, че в крайна сметка, пикникът изисква парче трева с размер на одеяло, любим човек и малко фантазия.
Емоцията е гарантирана!