Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният “to-do-list” за 2019: Февруарска мечта... с дата

И така, след като поставих началото на Пепитения “to-do-list” за 2019 с първата си мечта, на която сложих дата - 2 февруари 2019 – "Кристиан Диор - дизайнер на мечтите”, The Sainsbury Gallery, V&A, Лондон, днес, докато планирам финалните щрихи по изпълнението ѝ, съвсем случайно се появи следващата мечта, на която наистина бързам да сложа дата, защото възможността за реализирането ѝ е ограничена във времето, а именно до 17 февруари 2019.

Ако се намирате в Лондон до предпоследната неделя на този месец или планирате да прекарате деня на влюбените там, имате уникалния шанс да видите изложбата, посветена на Dior, както и последна възможност да се насладите на експозицията, посветена на любимата принцеса на Великобритания.

Дворецът Кенсингтън представя за втора поредна година носталгична ретроспектива под името „Даяна: Нейната модна история“ и ако не сте успели да я разгледате досега - 17 февруари е крайната дата, на която можете да сторите това. Експозицията проследява еволюцията в стила на Даяна, принцесата на Уелс: от скромните романтични рокли при появата й в двореца, през елегантните тоалети по време на първите й публични изяви, до бляскавия й стил в края живота й.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Дворецът не за първи път организира изложби на кралски дрехи. С тази Кенсингтън отбелязва 20-годишнината от смъртта на Даяна, принцесата на Уелс, и представя облеклата и визиите, които я направиха една от най-известните модни икони по цял сват. Изложбата показва стила на жената, която е трябвало постоянно да се адаптира към правилата на кралския живот и чиято харизма и красота са вдъхновили толкова много дизайнери и творци по света.

View post on Instagram
 

Чувството за стил не е нещо, с което се раждаш - особено в случая с младата лейди Даяна Спенсър, чийто цял гардероб се е състоял в началото от "една рокля, една риза и един чифт обувки." Това са уводните думи на “Нейната модна история”. „Останалото“, както разбираме „тя е взела назаем от приятели“.

Това е единствената официална рокля, която Даяна притежава в момента на годежа си. Всички други дрехи за повода тя взимала назаем.

През годините Даяна се утвърди като глобална икона на стила, най-сниманата жена в света и успешно постави лондонските дизайнери на картата на световната мода. Тази изложба проследява нейната стилова еволюция в прецизни детайли, като посочва емблематичните рокли и аксесоари, които утвърждават връзката между нейния стил и ролята ѝ на принцеса.
В първите дни на своя социален живот тя е била въплъщение на „en vogue“ – избирала е рокли в пастелни тонове, женствени силуети и ефирни украшения, характерни за епохата на 80-те. Даяна, обаче, ще бъде запомнена като „съвременната принцеса“, която успява да интерпретира традицията по свой начин. Този талант й носи слава и признанието “модна икона”. Всяка нейна поява на корица увеличава тиража на което и да е списание по света с 40%, а от средата на 90-те, вместо просто да следва модата, тя я създава. Работейки в тясно сътрудничество с дизайнерката (и близка нейна приятелка) Катрин Уокър, Даяна очарова с характерния си династичен стил, модерните асиметрични визии и силуети на 90-те.

View post on Instagram
 

Всяка зала от изложбата представя различен период от живота на принцесата, благодарение на което можем да проследим фините промени, които отразяват нейната трансформация от срамежлива девойка до модна икона.

На посетителите се предлагат и интимни прозрения за истинския стил зад облеклото – Даяна никога не е носела шапка в болница, защото това я е затруднявало да прегръща децата там; в допълнение често е нарушавала кралския протокол, като е махала ръкавиците си, за да се ръкува с хората - най-силен е моментът, когато се ръкува с пациент със СПИН през 1991 г. – действие, което я поставя на челните страници на вестниците по целия свят и разрушава огромни количества стигма по това време, включително неоснователния страх, че болестта се предава чрез допир.

Интересни и трогателни са оригиналните скици на облекла, в много случаи направени от самата Даяна, във времето на сътрудничество с различни дизайнери. Изложбата, сгушена в Кенсингтън Гардънс, където тя прекарва голяма част от живота си, носи името „Даяна: Нейната модна история“ и разказва трогателна приказка за живота под прожекторите и красивите рокли, които го илюстрират.

View post on Instagram
 

Сред акцентите са емблематичната кадифена рокля на Виктор Еделщайн, с която Даяна танцува с Джон Траволта в Белия дом, както и разкошна вечерна рокля (непоказвана преди) отново дело на Еделщайн, носена за официален портрет на принцесата, дело на Теренс Донован.

View post on Instagram
 

Интересни за феновете на Даяна и любителите на модата са и непоказвани досега облекла: палто от син тартан, носено по време на официално посещение във Венеция през 80-те години, както и палто на принцесата, наскоро открито и придобито от Historic Royal Palaces на търг.
И така, датите са поставени и ако идеята да съчетаете три в едно: Свети Валентин с посещение на две приказни модни изложби в Лондон, ви е допаднала можете сами, така както ви е удобно, да планирате бързо следващите стъпки.

Успех!