Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният “to-do-list” за 2020: Пикасо и хартията

Нова година, нов старт! Януари е идеалният месец за поставяне на чисто нови цели и планиране на нови инициативи и предизвикателства в личния ви „to-do-list“.
На първата бяла страница за 2020-та на моя аз вече съм готова да запиша мечта N1 и да ѝ поставя дата. Помните от миналата година, че "мечтата, записана с дата, става цел. Целта, разделена на стъпки, става план, а планът, подкрепен от действие, сбъдва и най-лудата мечта".

Думите са на Грег Рийд - лектор по личностно развитие, автор на книги и милионер. Все още нямам написана книга, а още по-малко милион, та и тази година ще му се доверя и отново ще сложа повече ред и контрол на мечтите си, защото когато усещам, че държа нещата в ръцете си, усещам и повече щастие.
Време е за първа доза щастие с дата, локация и име:

25 януари 2020
Кралската академия за изящни изкуства в Лондон
„Пикасо и хартията“

View post on Instagram
 


Ако ваканцията ви все още продължава и през януари смятате да включите Лондон в нея, то задължително добавете тази изложба в програмата си.

Пикасо не просто рисува върху хартия - той я къса, гори и прави триизмерни скулптури от нея. Хартията е била неговата страст, колекционерски предмет и основен инструмент. Тази изложба обединява повече от 300 произведения на хартия: като се започне от скиците на известната Герника и се завърши с огромни колажи от хартия с ширина 4,8 метра.

ой експериментира с всичко - от вестникарска хартия и тоалетна хартия и салфетки до декоративни тапети," казват кураторите на изложбата. "Пикасо прекарва десетилетия в изследване на методите за изработка на хартия и колекционира редки и антични хартии от Япония и от целия свят и всичко това, без да губи желанието си да рисува върху всеки къс."

View post on Instagram
 

От малки, но изразителни рисунки, през хартиени скулптури, до колосалния колаж - Femmes à leur toilette, страстта на Пикасо към хартията обхваща целия му живот и показва постоянния му стремеж към изобретяване и иновации.

Изложбата ще покаже и документални филми за художника по време на работа, по-специално лента за това как е създадена известната му картина „Герника“, както и редки, но непоказвани кадри - албуми за рисуване, където за първи път се появяват скиците на неговите картини, включително Les Demoiselles d’Avignon. Известно е, че скиците за това произведение заемат цели 16 скицника, а дори когато картината е представена на света, Пикасо в продължение на няколко години казва, че тя не е завършена. Изложбата ще включва и писма, илюстрирани стихове и фотографии на Дора Маар.

Определено ми се струва интересна идеята да се потопя в света от хартия на Пикасо и да открия как с този ежедневен материал, който толкова добре познаваме, той намира начин да изследва и открива още страни от необятния си талант и креативност.

Изложбата „Пикасо и хартията“ в Кралската академия на изкуствата в Лондон ще бъде отворена за посетители от 25 януари до 13 април 2020 г.

View post on Instagram
 

Шест неща, които трябва да знаете за Пикасо

1. Надарено дете
Пикасо твърди, че е можел да рисува, преди да може да говори. Пикасо със сигурност е имал изключителни умения - син на художник, той от невръстни години се обучава на академични техники за рисуване и е приет в художественото училище едва на 13 години. По-късно, докато посещава изложба на детски рисунки, Пикасо отбелязва: „Когато бях на тяхната възраст можех да рисувам като Рафаел, но ми отне цял живот, за да се науча да рисувам като тях."

2. Той прави революция по отношение на колажа и монтажа
Заедно с колегата си пионер-кубист Жорж Браке, Пикасо прави пробив във вграждането на хартия и ефемери в изкуството си в началото на 20-ти век. Това е революционна иновация на много нива. Това са не само първите подобни творби, но също така и първият опит да бъде разбита разделителната линия между „високото“ изкуство и елементи, извлечени от масовата култура, т.е. те проправят пътя на много от основните художествени идеи на века. Неговите триизмерни кубистки китари са първите асемблери в изкуството.

View post on Instagram
 

3. Не обича да изхвърля
Пикасо мрази да изхвърля каквото и да било, което води до създаването на огромен личен архив, който днес ни позволява подробно да изследваме живота му. Сред колекцията на Пикасо е и огромен набор от хартиени предмети - от етикети, вестници и визитни картички, предназначени да бъдат рециклирани като компоненти в неговото изкуство, до редки и антични хартии, доставени от далечна Япония.

View post on Instagram
 


4. Пълни 16 скицника с проучвания само за една творба

Пикасо е бил изключително работоспособен – работел е изключително бързо, произвеждайки до три картини на ден. И въпреки това той е полагал изключителни грижи и време в подготовката на едно-единствено произведение на изкуството - Les Demoiselles d'Avignon. За този негов перфекционизъм и внимание свидетелстват 16 пълни скицника и десетки подготвителни проучвания на хартия. Дори когато най-сетне се появява окончателната картина, той десетилетия наред поддържа версията, че тя все още е недовършена.

5. Експериментира с фотографията
Изследващият дух на Пикасо го води до нови артистични територии през цялата му дългогодишна кариера. Неговото изследване в областта на фотографията показва характерния му стил да събаря и да не се съобразява с граници. Той изпробва експериментални техники и обединява сили с редица авангардни фотографи, като рисува снимки и включва колажи. Сред най-интересните фотографски произведения на Пикасо са колаборациите с тогавашната му любовница - художничката Дора Маар.


6. Веднъж е изоставял рисуването в полза на поезията

През 1935 г. Пикасо се озовава в безизходица в професионалния и личния си живот. За единствен път в кариерата си той престава да рисува, скицира и скулптурира, и посвещава времето си (с известен успех) на поезията. Няколко месеца по-късно Пикасо се връща към визуалното изкуство, но продължава да пише дълги години и дори е автор на две сюрреалистични пиеси.

View post on Instagram
 

Четете още: 5 шопинг находки за зимата от януарските намалени