Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният “to-do-list” за 2022: Венеция, гондоли, маски и карнавал

Във Венеция започна традиционният карнавал. Тази година той се провежда на живо, но много от традиционните прояви няма да се състоят. Карнавалът ще протече без кортеж на най-красивите 12 момичета.

Вместо това те ще бъдат определени предварително. От 19 февруари 12-те финалистки ще участват в събитията на карнавала, които ще се провеждат на емблематични места в града.

Ние обаче си го спомняме по-бляскав и прекрасен! И се върнахме назад във времето, за да му се насладим отново...

Първото нещо, което ни идва на ум, когато чуем Венеция е вода - цял град на вода.

Неминуемо след това идват думи като "ренесансово изкуство", "зашеметяваща архитектура", "гондоли", "Биенале"...Има и още нещо, което е също толкова популярно, колкото всичко описано по-горе - Венецианският карнавал.

И въпреки че неведнъж съм била в града на каналите, винаги съм искала да посетя Венеция по време на Карнавала и да стана част от зимната загадъчна атмосфера на това място. И тъй като отново е това време на годината, когато градът на каналите се превръща в град на маските, аз реших да изживея тази моя дългогодишна мечта.

Годината е 2020...

С няколко клика в интернет се снабдих със самолетни билети за цялото семейство и резервация в красив хотел, помещаващ се в приказен старинен палат, построен през 1487г. Настроих се на празнична вълна и се впуснах в едно от най-красивите ми приключения. Приключение, като излязло от филм с участието едновременно на Казанова, Ромео и Жулиета и Фантомът на операта...

След края му мога смело да ви уверя, че Венеция бе всичко това, което се надявах да бъде по време на карнавала - гондоли, от които се лее музика, площади, изпълнени с красиви хора, избродирани и приказно нарисувани венециански маски, впечатляващи костюми, балове, цветове и традиция.

Зашеметяващата Венеция ни посрещна за откриването на Карнавала, обляна в слънце, много по-очарователна, отколкото я помнех от последното ми посещение там и изключително загадъчна от самото начало, от самото откриване с впечатляващо музикално и светлинно нощно шоу на Рио ди Канареджо. Каналът около моста на Джулия се превърна във водна сцена на спиращ дъха спектакъл на акробати, танцьори и жонгльори, представящи номерата си върху красиви плаващи структури, а сградите около канала засияха в различни светлини и анимации, прожектирани на фона на приказна музика. Изключителното вечерно шоу завърши с полета на смела акробатка, носена от няколко дузини балони с хелий.

След встъпителното шоу, което премина под името "Amoris Causa", венецианският празник на водата продължи и на следващия ден с обичайното водно шествие в 11.00, в което традиционно се включиха гребните асоциации на града, както и множество традиционни лодки с маскирани екипажи, които отплаваха от Пунта дела Догана и преминаха парадно по Канале Гранде, докато стигнат до популярния Рио ди Канареджо. По бреговете на канала на финала на водния парад имаше щандове за храна и вино, които сервираха типични венециански ястия, карнавални десерти, палачинки и вино.

След пищното откриване и дегустацията на местни специалитети, нямаше кой да спре хората да сложат най-красивите си карнавални костюми - декадентски регалии, кожени палта, бляскави пелерини, разкошни одежди и, разбира се, известните венециански маски. Туристи и местни се обличат всяка година, за да дефилират по улиците, за да участват в десетките балове, за регатите или просто, за да посрещнат залеза или изгрева по по-различен начин.



Всъщност, ако искате да видите най-красиво облечените дами, моят съвет е да станете рано и да се разходите до площад Сан Марко. Ако се чудите защо точно тогава – отговорът е съвсем логичен - дамите, които са се постарали да изглеждат зашеметяващо и са се погрижили за всеки един детайл във визията си, са помислили и за зашеметяващи снимки – без тълпи от хора и на фона на изгряващото слънце и спираща дъха архитектура на Венеция.

А ако искате да усетите атмосферата на този невероятен фестивал във Венеция в пълна степен, не се страхувайте да облечете и вие костюм или поне да погледнете на света през красива маска. Можете да наемете изискана рокля в едно от многото ателиета в града. Някои магазини имат вековна традиция и там опитни шивачи и занаятчии ще намерят перфектния костюм за вас, за да се почувствате като дама от 18-и век или Казанова. Маската трябва да си купите.



След като поскитате маскирани из павираните венециански улици и изгорите достатъчно калории, можете да си позволите да опитате типичните карнавални десерти: Фритоле (венециански понички) и Галани (ангелски криле). Няма да останете разочаровани!

Ако останете във Венеция и за втория уикенд на карнавала, непременно последвайте Corteo delle Marie (Шествието на Мариите): историческо шествие из улиците на града от Sestiere di Castello до площад Сан Марко на 12 красавици, избрани от специално жури. Този парад е възпоменание за важно събитие, случило се през 973 г., когато по време на традиционната сватбена благословия, която се провежда всяка година в църквата Сан Пиетро ди Кастело, 12 млади момичета са били отвлечени. Благодарение на непосредствената намеса на Дожа, момичетата са били спасени.

Непременно включете в програмата си Volo dell'Angelo (Полетът на ангела): всяка година победителката от Шествието на Мариите от предишната година е поканена да се спусне от камбанарията на Сан Марко до главната сцена на площада. Зашеметяващ полет, от който ще ви спре дъха. Тази година Линда Пани - Мария на 2019 година, слезе от лоджията на камбанарията на Сан Марко, облечена в красива рокля, дело на ателието на Стефано Николао и съобразена напълно с мотото на Карнавала "Игра, любов и лудост" .

Насладете се на ексклузивните партита: какъв Карнавал би бил без малко изтънченост? Във Венеция аристократите са обичали да организират елегантни партита в разкошни дворци, на които да танцуват и празнуват до изгрев слънце. Тази традиция се спазва и днес: независимо в коя седмица от карнавала ще дойдете, със сигурност ще можете да се включите в някой от тези балове, в които да се почувствате като благородник от 18 век.

Изпийте „аперитив“ на Сан Марко: Няма значение дали предпочитате Spritz или Prosecco, седнете в някое от многото исторически места за срещи на площад Сан Марко и се оставете на бълбукащото изкушение! Казват, че баровете под Procuratie са най-добрите места, откъдето можете да се насладите на дефилето на участниците в конкурса за най-красива маска и ефектен костюм. Полуфиналите, както и големият финал в конкурса за най-добър костюм и маска тепърва предстоят, а церемонията по награждаването е планирана за 25 февруари следобед, когато на площада ще се появят за пореден път и 12-те Марии. На 23 февруари и на 25 февруари предстоят емблематичните полети на на Орела и на Лъва, по време на които знаменитости, дегизирани като Орел и Лъв ще "прелетят" от камбанарията на базиликата Сан Марко над централния площад Сан Марко.

Не забравяйте да следите и културните събития в календара на Карнавала - много културни организации се включват с изложби, работилници, представления, така че винаги можете да нахраните сетивата си за изкуство или да научите нещо ново.

А бонусът към всичко това са снимки, снимки, снимки! Направете всички снимки, които можете: Венеция предлага наистина уникални пейзажи за фон с или без маска!