Автор
Пепа Попова - Пепита

Роклята-смокинг: универсалният играч за този сезон и за всеки следващ

Има нещо наистина специално в дрехите-заемки от мъжкия гардероб. Андрогинната визия е привлекателна и чаровна, и със сигурност много по-съблазнителна от коeто и да е прилепналo и описващo женските прелести облекло.
Роклята-смокинг е точно от този вид заемки, чиято универсалност трудно може да бъде надценена. При нея характеристиките на бизнес стила придобиват ултра фин и женствен прочит. Точно по тази причина тя може да бъде носена както в офиса, така и на парти. Всичко зависи от детайлите. Именно с правилните детайли към една такава съблазнителна заемка от мъжкия гардероб и още по-правилната компания посрещнах шеметно 44-тата си годишнина миналия месец, чувствайки се по-уверена и щастлива от всякога.

А за това уникално и супер универсално изобретение, в което жените винаги се чувстват специални, трябва да благодарим на Ив Сен Лоран. Той е първият дизайнер, който въвежда костюма като форма на женско вечерно облекло през 60-те години. През 1966 г. френският дизайнер представя Le Smoking на света - женска версия на класическия мъжки черен смокинг със сатенена странична ивица, носен с бяла риза. Именно това облекло се превръща в прототип на модерните рокли, напомнящи по силует и кройка на добре познатото мъжко облекло.

В колекция Yves Saint Laurent есен-зима 1966 панталонът е представен като опция за вечерно облекло, което буквално разделя модните критици, както и общественото мнение на две.
В началото редакторите не реагират добре - Глория Емерсън от "Ню Йорк Таймс" определя колекцията като "буйна" и "остаряла" и заявява, че Сен Лоран "се напряга твърде силно, за да убеди света, че е заедно с младите."
На жените, които се осмеляват да последват тенденцията същия сезон, е отказван достъп в някои ресторанти. След като администрацията на ресторант Le Côte Basque в Ню Йорк не допуска Нан Кемпнър, тя сваля панталона си и използва блейзера като мини рокля, влиза в заведението с гордо вдигната глава и се превръща в олицетворение на уверената и модерна Saint Laurent жена и може би първата, която носи рокля-смокинг.

View post on Instagram
 

70-те години се оказват изключително значими за Le Smoking. Актрисата Бианка Джагър възприема този стил на обличане и го прави свой отличителен в следващите години, като се появява с бял блейзер в деня на сватбата си през 1971 г.

View post on Instagram
 

Четири години по-късно модният фотограф Хелмут Нютън прави снимка на модел с подстригана и пригладена назад коса и драматичен грим, с цигара в ръка на фона на калдъръмена улица в Париж. Настроението на Le Smoking е буквално уловено в този кадър, облеклото на силната жена – намерено, а изображението - публикувано във Vogue.

View post on Instagram
 


„Често казват, че Шанел освободи жените. Така е. А след това дойде Ив Сен Лоран и им даде сила и власт“ – това са думи на Пиер Берже, дългогодишен партньор в живота и бизнеса на Ив Сен Лоран.

Le Smoking отбелязва промяна в отношението към диференцирането на пола в модата. Това облекло носи в себе си усещане за сила и много, много стил, който остава извън тенденциите и времето.
За една жена, Le Smoking е незаменима дреха, с която тя се оказва винаги модерна, защото всъщност става въпрос за стил, а не за мода. Модата идва и си отива, но стилът е вечен."
Le Smoking остава ключова и неизменна част от колекциите на Saint Laurent до смъртта на дизайнера през 2002 г. Всяка година това универсално и любимо на жените облекло се е изработвало от една и съща тъкан с леки различия по отношение на кройка и силует. Последният смокинг, който легендарният дизайнер прави в своето парижко ателие, е точна реплика на оригинала.

Във времето много модни къщи и брандове възприемат и правят свои интерпретации на тема смокинг, в световната история на модата той винаги ще бъде асоцииран с Ив Сен Лоран.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Сред звездните фенове на смокинга днес са Кайли Дженър, Киара Ферани и Алекса Чанг, Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Меган Маркъл.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

В колекциите за сезон Pre-Fall 2019 дизайнерите представиха интерпретации на тема рокли-смокинг. Питър Дундас „отряза“ единия ръкав, превръщайки я в дръзко парти облекло, Monse представиха асиметрична удължена рокля с подчертана талия, напомняща палто на британско денди, а Stella McCartney и Tibi показаха перфектните рокли-смокинг за работните дни.

Stella McCartney, Dundas, Reformation

Blaze Milano, Alexander McQueen, Tibi

Alaїa, Maggie Marilyn, Attico