Една от най-важните връзки в живота на всяка жена е тази между нея и нейната чанта.

Независимо дали действително притежавам мечтаната чанта или просто бленувам за нея, при мен винаги има любов – истинска и неподправена.
Най-очевидните атрибути на подобна "IT чанта" са поразителния дизайн, изчистените линии, ръчно изработените шевове върху най-фината кожа и комбинацията от функционалност и лукс като отличително капитониране, добавяне на златни верижки или бляскав катинар, като не забравяме и връзката с влиятелна личност и умен маркетинг. Големите френски модни къщи добре знаят всичко това и успяват да ни накарат да се влюбваме в малките им “кутийки” от кожа, да мечтаем за тях постоянно, с охота да се разделяме със солидни суми, само и само да притежаваме определени емблематични образци.

Радвам се, обаче, че две космополитни българки, следвайки точно този бизнес-модел, ме накараха да се размечтая в центъра на София по не едно тяхно творение, носещо логото CHÀNTA .

Преди няколко дни в една от най-красивите зали за събития в столицата Светломира Пидошев и Габриела Желева представиха колаборацията “Мария Луиза”, родила се като плод на приятелството между
българо-американския бранд CHÀNTA и известния френски художник Жан-Пиер Дюрие.
Очарован от първото си посещение до България, Жан-Пиер решава да увековечи една от иконите на столицата, а именно жълтите павета в нещо повече от картина, пренасяйки ги върху дизайните на CHÀNTA. По този начин той отдава почит не само на красивата символика в българската история, но и на модерната култура, преплитаща ведно изящество, майсторство и съвремие.

Цялата тази история и френска следа, атмосферата и финесът, с който бе представена колекцията, ме накараха да поискам да науча повече за началото на този бранд и за екипа, който стои зад него. Ето и подробностите от първо лице:

Кога разбрахте, че имате афинитет към дизайна на чанти? Любовта към чантите ли ви събра и постави началото на бранда CHÀNTA?
Габриела: Любовта ни към чантите датира от доста отдавна, всяка поотделно със своите малки обсесии, но CHÀNTA всъщност се роди благодарение на дългогодишното ни семейното приятелство.
Светла: При мен страстта към чантите е още отпреди Габриела да се роди. Приятелството ни стои в основата на създаването на CHÀNTA, но CHÀNTA не е единствената причина, поради която сме заедно. Нещата се случиха някак естествено в течение на годините, когато разбрах, че с Габи споделяме една и съща голяма любов.



Когато говорим за мода и дизайн, веднага се сещаме за Италия, Ню Йорк и Париж. Вашият бранд всъщност е някъде по средата между тези локации... Само трябва да включим към това трио и България. Разкажете ни колко космополитна е CHÀNTA всъщност? Разкажете ни повече за вашето сътрудничество с художника и космополит Жан-Пиер?

Светла: България няма нужда да бъде включвана в списъка, защото тя е винаги с нас, неслучайно брандът ни се казва CHÀNTA. А CHÀNTA ще стане толкова космополитна, доколкото хората могат да оценят естетиката й и чувството за осъзнатост.
Габриела: Сътрудничеството ни с Жан-Пиер започна на шега, но се превърна в нещо повече от просто прекрасен проект, а в приятелство. Запознахме се случайно в самолета от Париж към София, той по това време организираше първата си изложба в България, допаднахме си като характери, чувство за хумор и светоусещане. Скоро след това той инициира колаборацията, ние, разбира се, прегърнахме идеята, особено след като се запознахме и с концепцията му за жълтите павета и красивия реверанс, с който иска да уважи българската култура и история.

Всичките ви чанти ли са от кожа? С какъв вид кожа работите? Имате ли желание да проучите и други материали?
Светла: Да, работим единствено с естествена кожа и основно с щампиран крокодил, като извършваме специален и съсредоточен подбор на кожите, за да изберем не просто материали от най-високо качество, но и за да гарантираме устойчивост на продукта с необходимите сертификати за ниска токсичност при обработка. При специални поръчки от клиенти изработваме дизайните и от екзотична кожа, защото концепцията ни позволява подобно специално отношение. Отворени сме и към интерпретации с други материали, но това вероятно ще се случи на един по-късен етап.

Участвате ли в производството на вашите чанти?

Габриела: Участваме дотолкова, че всеки един материал е лично инспектиран от нас - кожи, метални аксесоари и т.н., останалото е вече установен цикъл на работа с екип, на който много разчитаме. Бяхме особено въвлечени в процеса в самото начало, когато създавахме прототипите на дизайните ни до последния щрих - това бе един сложен и многопластов процес, изискващ цялото ни внимание, както и познания, за да създадем модели, които с гордост да представим.


Вярвам, че всяка чанта има своя собствена история. Имате ли любима чанта? Каква е историята зад нея?
Светла: Безспорно голямата версия на Джада.
Габриела: Тук сме единодушни, Джада винаги е била нашия мечтан модел с абсолютното разбиране обаче, че според ситуацията размерът трябва да варира без да нарушаваме линията и пропорцията, така се появи по-малката и подчертано елегантна версия на Джада.

Светла: И, разбира се, всяка жена има нужда от Франка, която вярно да я придружава от сутрин до вечер в различни стилове. Джованна пък е олицетворение на класиката в дамския гардероб, точно толкова елегантна, колкото и комфортна за носене. Джиневра, макар и да изглежда по-дръзка в своята естетика, е всъщност доста класическа - силуетът варира от средата на миналия век, макар и в нов прочит. Поиграхме си със силуета, за да бъде освен ефектен и практичен, а капакът е акцент, защото за разлика от другите подобни модели, капакът не идва на едно ниво с основата, а я препокрива.

Вашите чанти са елегатни, стилни и уникални. Не преувеличавам, ако кажа, че всяка жена би била повече от щастлива да има поне една от чантите ви. И все пак, можете ли да опишете жената, която носи CHÀNTA?
Габриела: Благодарим за милите думи, но истината е, че сред кръга почитатели на CHÀNTA има и много стилни мъже, които ние високо ценим, както всичките ни клиенти.

Светла: Образът може да варира, ние държим на индивидуалността и се стремим нашите чанти да бъдат по-скоро комплимент към увереността и стила на своя притежател, детайлът, който завършва визията по забележителен начин.



Къде намирате творческо вдъхновение? Имате ли любим дизайнер, на когото наистина се възхищавате?

Габриела: Намираме вдъхновение в концепцията за неостаряващ, луксозен и впечатляващ стил, който обаче се стараем да пречупваме през една по-модерна и дръзка призма.
Светла: Представете си един чуден меланж от силното присъствие на Катрин Хепбърн, внушителна архитектура и неостаряващия дух на Париж.
Габриела: Възхищаваме се на колегите както от големите модни централи, така и на подобните на нас млади брандове, които с произведенията си дават образец за висок стандарт и непоклатим стил. Истината е, че добрите примери са много.




Как изглежда устойчивостта за вашата марка?

Габриела: Стараем се да разглеждаме концепцията за устойчивост от няколко различни ъгли, за да сме достатъчно сигурни в себе си, че правим най-доброто по силите ни не само за околната среда, но и за хората, с които работим, защото устойчивостта не е просто тенденция, а бъдещето на индустрията. Безкомпромисни сме по отношение на етичната продукция - занаятчиите, които работят за нас, могат да се похвалят с отлични условия на труд и заплащане в ателието ни в Италия, като същото се отнася и до материалите, които използваме. Както споменахме по-горе, кожите ни са сертифицирани като устойчиви, боядисват се изцяло на ръка, опаковачните ни материли са от рециклирана хартия, а остатъчният продукт от производството е сведен до абсолютен минимум. Стараем се да оползотворяваме материалите максимално без това да влияе на качеството.
Светла: Луксозният продукт сам по себе си е устойчив, защото това не е вещ, която захвърляме след сезон или два, а обгрижваме и носим със себе си дълго във времето.



Какво следва? Някакви бъдещи проекти? Ще проектирате ли чанти и за мъже?
Светла: Идеите са много, вече работим усилено по няколко проекта, за които с удоволствие ще разкажем повече, когато напреднем с още няколко стъпки. В единия от тях именно България ще бъде основна отправна точка.
Габриела: Не желаем да се отъждествяваме конкретно с мъжка или дамска естетика, но обещаваме, че планираме няколко вълнуващи нови дизайна.